Adevărul despre uleiul de măsline. Ce se întâmplă, de fapt, când îl mănânci și care e cel mai bun pentru gătit
Care e adevărul despre uleiul de măsline și ce tip de ulei de măsline este cel mai bun pentru gătit.
Știm cu toții că uleiul de măsline este extrem de sănătos. Cu toate astea, au existat unele voci care recomandau ca acest ulei să nu fie folosit la gătit, deoarece ar putea strica gustul preparatelor și chiar și-ar pierde din proprietăți. Nimic mai fals, spun câțiva specialiști care explică ce se întâmplă, de fapt, atunci când încălzim uleiul de măsline.
Uleiul de măsine este cunoscut pentru uriașele beneficii pe care le aduce. Este plin de antioxidanți și grăsimi sănătoase, ambele susținând sănătatea inimii și a creierului. Dar, în ciuda beneficiilor pe care le are, mulți bucătari îl folosesc exclusiv ca ulei de finisare din cauza "punctului de ardere" scăzut. Teama acestora este că, dacă uleiul de măsline se încinge prea tare, începe să ardă și să fumege - ceea ce poate strica gustul preparatului, precum și să degradeze unele dintre beneficiile pentru sănătate ale uleiului. Astfel, bucătarii recomandă să se folosească alte uleiuri, cum ar fi avocado sau nucă de cocos, pentru orice preparat care necesită gătirea la temperaturi ridicate, potrivit Spectacola.ro.
Cată dreptate au avut bucătarii
Presupusul punct de ardere scăzut al uleiului de măsline este un mit total. Potrivit lui Joseph Profaci, director executiv al The North American Olive Oil Association, nu numai că uleiul de măsline poate rezista la o căldură ridicată, dar uleiul de măsline extravirgin este de fapt cel mai stabil ulei atunci când este încălzit, lucru care a fost testat și confirmat într-un studiu din 2018 publicat în revista ACTA Scientific Nutritional Health.
Joseph Profaci, împreună cu Simon Poole, MD, autorul cărții The Olive Oil Diet, consultant științific expert în uleiul de măsline extravirgin și membru al consiliului consultativ al Olive Wellness Institute, lămuresc lucrurile despre gătitul cu ulei de măsline.
Adevărul despre punctul de ardere al uleiului de măsline
Joseph Profaci spune că nu este foarte sigur de unde a apărut concepția greșită despre punctul de ardere scăzut al uleiului de măsline, dar cumva s-a răspândit peste tot. Dar el susține că această reputație este nemeritată.
Toate grăsimile, inclusiv uleiul de măsline, au un punct de ardere. Acest termen este, în principiu, un mod sofisticat de a identifica temperatura la care grăsimile încep să ardă și să se descompună atunci când sunt încălzite, potrivit Seriouseats. În general, uleiului de măsline i s-a atribuit un punct de ardere de aproximativ 160 grade Celsius până la 230, în funcție de faptul dacă este extravirgin sau un tip de ulei de măsline mai rafinat. (Uleiul extravirgin este făcut din măsline presate la rece; natura sa nerafinată, susțineau oamenii, îl face mai predispus la afumare la temperaturi mai scăzute). Acest interval îl plasează la un punct de ardere mai mic decât uleiul de avocado (270 grade Celsius), uleiul de cocos (176 ) sau untul (170).
Cu toate acestea, Profaci spune că studiul ACTA demontează o mulțime de îngrijorări ale oamenilor cu privire la punctele de fum ale uleiului de măsline. În primul rând, cercetătorii au descoperit că atât uleiul de măsline obișnuit, cât și uleiul de măsline extravirgin pot rezista la temperaturi de peste 246 grade Celsius, fie pe aragaz, fie în cuptor. (Când se sotează, temperatura este de obicei de 125).
În plus, studiul a constatat că uleiul de măsline, chiar și după ce a fost încălzit într-o friteuză timp de șase ore, a prezentat foarte puține semne de descompunere chimică sau de produși secundari dăunători de care oamenii se tem atunci când consumă uleiuri care sunt încălzite prea mult timp după punctul de fum. "Atunci când uleiul de măsline este încălzit în aceste moduri, el își păstrează în continuare majoritatea beneficiilor pentru sănătate", a declarat Profaci pentru Well+ Good. Beneficiile pot scădea ușor, în mod similar cu modul în care unii nutrienți specifici din legume se pot degrada la gătit, dar căldura nu distruge proprietățile uleiului de măsline.
De fapt, Dr. Poole spune că nutrienții uleiului de măsline sunt probabil motivul pentru care acesta poate rezista relativ intact la căldură mare. "Polifenolii și antioxidanții, în special, sunt atât de abundenți în uleiul de măsline extravirgin, încât previn oxidarea în cazul încălzirii prelungite", a declarat acesta pentru Well+Good. "Provenind direct din fructul măslinului - care, spre deosebire de o sămânță, trebuie să se protejeze mult mai competent de presiunea oxidativă în relația sa dinamică cu lumea exterioară caldă, aridă și solicitantă - natura a înzestrat măslinul cu capacitatea de a-și păstra fructele prețioase de stresul oxidării din mediul înconjurător." Aceste beneficii protectoare, spune el, se transferă din natură și în bucătărie, de asemenea.
Ce tip de ulei de măsline este cel mai bun pentru gătit
Deoarece atât uleiul de măsline rafinat, cât și cel extravirgin pot, de fapt, să reziste la un punct de fum ridicat, vă puteți întreba cu care dintre ele este cel mai bine să gătiți. Joseph Profaci spune că acest lucru se reduce de fapt la doi factori: prețul și aroma. Uleiul de măsline extravirgin, subliniază el, are mai multe beneficii pentru sănătate decât uleiul de măsline rafinat (sau obișnuit), precum și mai multă aromă, dar este și mai scump. Poate fi mai rentabil să gătești cu ulei de măsline rafinat și să folosești uleiul de măsline extravirgin ca ulei de finisare.
"De asemenea, uneori, s-ar putea să nu doriți ca aroma uleiului de măsline să se regăsească în mâncarea dumneavoastră", subliniază Profaci. "Deoarece uleiul de măsline extravirgin are cu siguranță o aromă, acest lucru va depinde de faptul dacă doriți să îl folosiți atunci când gătiți un anumit fel de mâncare sau dacă preferați să folosiți ulei de măsline rafinat, care are mai puțină aromă", spune el. Dacă folosiți uleiul de măsline la coacere - ceea ce da, puteți face cu siguranță - uleiul rafinat poate fi o cale mai bună de urmat din această cauză.
Dar dacă doriți ca mâncarea pe care o gătiți să fie cât mai bogată în nutrienți, Profaci recomandă să alegeți extravirginul, care este mai bogat în nutrienți (deoarece este mai puțin procesat). Cu toate acestea, indiferent de tipul de ulei de măsline pentru care optați, gătitul cu el nu va face decât să vă facă mâncarea mai sănătoasă.
-
De ce te trezești cu mâinile umflate dimineața16.12.2025, 11:14
-
Nimeni nu moare de bătrânețe. Autopsiile demolează mitul îmbătrânirii16.12.2025, 10:11
-
Polifenolii din fructe, ceai și nuci reduc riscul cardiovascular16.12.2025, 08:56
-
-
Noile ghiduri pentru tensiunea arterială extind criteriile de diagnostic15.12.2025, 21:02
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Cel mai bun tratament pentru constipație. Dr. Marius Sava: Trece repede prin intestin
Acesta este cel mai bun tratament pentru constipație. E atât de simplu și totuși mulți oameni nu îl știu sau nu țin cont de el.
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Ai peste 40 de ani? Iată de ce trebuie să bei apă cu castravete în fiecare dimineață
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Ce se întâmplă în corp când mănânci sarmale cu smântână. Adevărul ascuns al acestei combinații. De ce să nu o mai faci
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Murături fără conservanți: rețeta simplă de făcut acasă. Ai nevoie de 5 ingrediente banale
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
