Adevărul despre usturoi: cât de mult te ajută în realitate

Angela Sabău |
Data publicării:
Un compus din usturoi ar putea întârzia apariția problemelor de memorie
Un compus din usturoi ar putea întârzia apariția problemelor de memorie

Usturoiul este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății. Totuși, cercetătorii au vrut să verifice aceste supoziții. Iată ce au aflat.

Usturoiul, bulbul comestibil dintr-o plantă din familia crinilor, a fost folosit în mod tradițional în scopuri medicale de către oameni din multe părți ale lumii, inclusiv egipteni, greci, romani, chinezi și japonezi.
În prezent, usturoiul este cel mai frecvent promovat ca supliment alimentar pentru afecțiunile legate de inimă și vasele de sânge, inclusiv colesterolul ridicat din sânge și hipertensiunea arterială.
Usturoiul proaspăt, pudra de usturoi și uleiul de usturoi sunt folosite pentru aromarea alimentelor. Unele recomandări arată că usturoiul poate fi utilizat local (aplicat pe piele).

Ce dovezi științifice există:

S-au făcut multe cercetări asupra usturoiului, în special privind efectului usturoiului asupra nivelului ridicat de lipide din sânge (hiperlipidemie) și a tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arterială).
Deși există dovezi contradictorii, cele mai fiabile rezultate sugerează că administrarea suplimentelor de usturoi poate reduce nivelul colesterolului total și al lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL) la persoanele cu niveluri ridicate ale acestor lipide din sânge. Totuși, efectul este mic și poate dura mai mult de 8 săptămâni înainte de a observa orice îmbunătățire. Consumul de usturoi nu pare să îmbunătățească nivelurile de lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL) sau trigliceridele (o altă lipidă din sânge).
Suplimentele cu usturoi pot fi utile pentru hipertensiunea arterială, dar dovezile sunt limitate.
Cele mai fiabile cercetări au descoperit că aportul de usturoi ca hrană sau supliment nu este asociat cu un risc redus de a dezvolta cancer gastric. Cu toate acestea, studiile epidemiologice sugerează o legătură între aporturile mai mari de legume din familia usturoiului (care include ceapă, șalotă, arpagic și praz, precum și usturoi) și riscuri mai scăzute de anumite tipuri de cancer, în special cancer gastro-intestinal.
Nu există suficiente dovezi care să arate dacă usturoiul este util pentru răceala obișnuită.

Cât de sigur este

Usturoiul este probabil sigur pentru majoritatea oamenilor în cantitățile consumate de obicei în alimente. Se știe puțin despre utilizarea în siguranță a suplimentelor de usturoi sau aplicarea usturoiului pe piele în timpul sarcinii sau în timpul alăptării.
Efectele secundare includ mirosul respirației și al corpului, arsurile la stomac și deranjamente stomacale. Aceste efecte secundare pot fi mai vizibile la consumul usturoiului crud. Unele persoane au reacții alergice la usturoi.
Luarea suplimentelor de usturoi poate crește riscul de sângerare. Dacă luați un anticoagulant (diluant de sânge), cum ar fi warfarina (Coumadin), sau dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală, spuneți medicului dumneavoastră dacă luați sau intenționați să luați suplimente de usturoi.
Suplimentele cu usturoi pot interfera cu eficacitatea unor medicamente, inclusiv saquinavir, un medicament utilizat pentru tratarea infecției cu HIV. Suplimentele cu usturoi pot interacționa, de asemenea, cu unele plante dietetice și alte suplimente.

Discutați cu furnizorii de servicii medicale despre orice abordări complementare de sănătate pe care le utilizați. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel