Ai un infarct, de ce nu ceri ajutor? Motive incredibile ignorate până acum

Dana Lascu |
Data publicării:

O parte din pacienții care fac infarct ajung prea târziu la Urgență din motive până acum nebăgate în seamă. Unii, spre exemplu, au o incapacitate percepută de a acționa asupra simptomelor unui infarct, iar alții nu înțeleg gravitatea situației, ceea ce le pune viața în pericol, arată unui studiu publicat vineri într-un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

Cele mai multe decese cauzate de infarct (atac de cord) se produc în primele câteva ore după debutul simptomelor. Tratamentul rapid este crucial pentru restabilirea fluxului sanguin în arterele blocate și pentru salvarea vieților. Timpul necesar pentru ca pacienții să interpreteze și să răspundă simptomelor este principalul motiv pentru întârzierile de a ajunge la un spital și pentru cele în acordarea îngrijirilor de care au nevoie.

De ce nu cer ajutor pacienții care fac infarct

Studiul, publicat vineri în European Journal of Cardiovascular Nursing, un jurnal al Societății Europene de Cardiologie (ESC), a inclus 326 de pacienți supuși unui tratament acut pentru primul sau al doilea infarct. Participanții au completat chestionarul validat „Aprecierea emoțiilor și tendințele de acțiune ale pacienților care au precedat îngrijirea în cazul unui infarct miocardic acut" (PA-AMI).

Pacienții din studiu au așteptat o medie de trei ore înainte de a solicita ajutor medical. Unii au întârziat mai mult de 24 de ore. Deci, ce le-a trecut prin minte în acea perioadă? Pentru prima dată, acest studiua identificat două tipuri de reacții generale.

O incapacitate percepută de a acționa a avut un impact semnificativ asupra pacienților care au așteptat mai mult de 12 ore până să ajungă la Urgență. Acești pacienți au spus: „Am pierdut toată puterea de a acționa când au început simptomele"; „Nu știam ce să fac când au apărut simptomele"; „Simptomele m-au paralizat" și „Am simțit că mi-am pierdut controlul când au apărut simptomele".

„Aceasta imobilizare în timpul simptomelor de atac de cord nu a fost demonstrată sau studiată înainte", a spus autorul studiului Dr. Carolin Nymark, de la Spitalul Universitar Karolinska, Stockholm, Suedia. „În momentul de față, nu știm de ce unii pacienți reacționează în acest fel, este posibil să fie legat de frică sau de anxietate, ceea ce ar trebui să fie un element nou în educarea oamenilor despre ce să facă când au simptome de infarct".

Își subevaluează simptomele

Evaluarea inexactă a simptomelor i-a afectat, de asemenea, pe cei care au întârziat mai mult de 12 ore să ajungă la Urgență. Acești pacienți au spus că a durat mult timp până să înțeleagă simptomele. Ei credeau că simptomele vor trece; că nu erau suficient de grave pentru a cere ajutor medical și că e dificil să cearcă îngrijire medicală.

În schimb, pacienții care și-au identificat cu exactitate simptomele atacului de inimă și au căutat rapid asistență medicală știau că simptomele sunt grave și unde ar trebui să meargă pentru a obține ajutor, și nu au încercat să-și îndepărteze gândurile de simptome.

„Cercetările noastre anterioare au arătat că unii pacienți cred că simptomele lor nu sunt suficient de grave pentru a apela o ambulanță", a spus dr. Nymark. „Alții cred că unitatea de terapie intensivă este închisă în mijlocul nopții, poate pentru că ei nu gândesc clar în timpul evenimentului".

Semnele unui infarct

Semnele de avertizare ale unui infarct includ disconfort moderat până la sever, cum ar fi dureri în piept, gât, spate, stomac sau umeri, care durează mai mult de 15 minute. De multe ori vine la pachet cu greață, transpirație rece, slăbiciune, dificultăți de respirație sau senzația de frică. „Un semn de alarmă e să simți că nu ai nicio putere să acționezi asupra simptomelor tale", a spus dr. Nymark. „Acest lucru poate indica o adevărată amenințare la adresa sănătății și necesitatea de a apela o ambulanță".

Dr. Nymark a spus ca acest semnal nou ar putea fi discutat la consultațiile în ambulatoriu de medici cu cei cu factori de risc cardiovascular, dar și în programele de reabilitare cardiacă pentru supraviețuitorii unui infarct. Chestionarul de studiu ar putea fi utilizat pentru identificarea pacienților care au prezentat anterior o incapacitate de a acționa sau o evaluare slabă a propriilor simptome.

„Constatările noastre sunt îngrijorătoare, deoarece chiar și o mică reducere a acestei întârzieri în ajungerea la Urgență ar putea salva mușchiul inimii și viața", a spus dr. Nymark. „Reducerea întârzierilor pacienților pare a fi o sarcină complexă și trebuie să găsim modalități inovatoare de informare și educare a pacienților și a publicului larg".

Dr. Nymark a concluzionat: „Dacă aveți simptome care ar putea fi cauzate de un atac de cord, nu le ignorați. Cereți ajutor imediat, este mai bine să fi interpretat greșit simptomele decât să fii mort".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel