Efectele consumului excesiv de alcool asupra sănătății cardiovasculare. Câte unități de alcool cresc riscul de boli cardiace

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
alcoolul si sanatatea cardiovasculara Foto: Freepik @freelancerparvej
alcoolul si sanatatea cardiovasculara Foto: Freepik @freelancerparvej

De la beneficiile antioxidante ale vinului roșu până la riscurile asociate cu un consum excesiv, echilibrul dintre consumul moderat și excesiv de alcool joacă un rol crucial în sănătatea cardiovasculară.

Consumul de alcool a fost un subiect de interes și dezbatere în ceea ce privește impactul său asupra sănătății inimii. În timp ce consumul moderat a fost adesea asociat cu beneficii potențiale pentru inimă, consumul excesiv de alcool poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății cardiace. Cu toate acestea, există și opinii care subliniază importanța conștientizării și monitorizării consumului de alcool în rutina medicală de bază.

Consumul moderat de alcool a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă, dar cauza exactă nu este clară. Este posibil ca persoanele care beau vin roșu să aibă venituri mai mari, un nivel de educație mai ridicat și acces la alimente mai sănătoase, astfel neavând un risc atât de ridicat pentru bolile cardiace, în comparație cu persoanele care beau alcool excesiv.

Vinul roșu poate proteja inima datorită antioxidanților săi. Cu toate acestea, un consum moderat de alcool poate, de asemenea, să crească nivelul colesterolului HDL prin exerciții fizice, iar antioxidanții pot fi găsiți în fructe, legume și suc de struguri. În general, consumul moderat de alcool poate contribui la o dietă sănătoasă pentru inimă.

Citește și: Rolul odihnei și alimentației corecte în recuperarea completă a mușchilor. Problemele care pot apărea dacă nu îi acorzi organismului pauzele necesare

Câte unități de alcool sunt prea multe

Consumul moderat de alcool, definit ca fiind aproximativ 355 ml pentru femei și între 355 ml și 710 ml pentru bărbați, nu este, în general, dăunător pentru inimă. Cantitățile corespunzătoare în ml ar fi aproximativ 355 ml de bere, 118 ml de vin sau 44 ml de băuturi spirtoase de 80 de grade.

Unele persoane ar trebui să evite consumul excesiv de alcool sau să nu bea deloc dacă au anomalii ale ritmului cardiac sau insuficiență cardiacă, potrivit HopkinsMedicine.

Foto: Freepik @8photo

Consumul excesiv de alcool cauzează probleme cardiace

Consumul excesiv de alcool este legat de rezultate slabe pentru sănătate, inclusiv afecțiuni cardiace, hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral și cardiomiopatie. De asemenea, contribuie la obezitate și la alte probleme de sănătate din cauza excesului de calorii și a creșterii în greutate pe termen lung.

Este important să vă mențineți la niveluri moderate de consum de alcool și să evitați să exagerați, deoarece consumul excesiv de alcool poate duce la probleme cardiace, obezitate și alte probleme de sănătate pe termen lung.

Dr. Jamal Rana, cardiolog la Grupul Medical Permanente și cercetător adjunct la Kaiser Permanente, consideră că este nevoie de o mai mare conștientizare a impactului alcoolului asupra sănătății inimii.

Vezi și: Ce sunt de fapt superalimentele și ce beneficii au pentru sănătate. Câți nutrienți trebuie să conțină un superaliment ca să capete acest titlu

Dr. Rana sugerează că consumul de alcool ar trebui inclus în evaluările de rutină ale stării de sănătate și că acesta ar trebui înregistrat la fiecare consultație medicală. Acesta consideră că este nevoie de mai multă conștientizare pentru a preveni riscul de boli de inimă și pentru a promova rezultate mai bune în materie de sănătate.

"Când ne gândim la protecția împotriva bolilor de inimă, primul lucru la care se gândesc majoritatea oamenilor este: nu fuma. Consumul de alcool este considerat un semn vital, iar noi întrebăm despre acest lucru și înregistrăm răspunsul la fiecare consultație medicală, la fel cum înregistrăm tensiunea arterială a unei persoane", explică Dr. Jamal Rana.

Consumul excesiv de alcool vs consumul moderat

Un studiu realizat de Dr. Rana și echipa sa de la Kaiser Permanente a analizat datele privind consumul de alcool de la peste 430.000 de persoane. Participanții aveau vârste cuprinse între 18 și 65 de ani și nu sufereau anterior de boli de inimă.

Aceștia au fost împărțiți în trei niveluri de consum de alcool: scăzut (una până la două băuturi pe săptămână), moderat (trei până la 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați și 3 până la 7 băuturi pentru femei) și ridicat (15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați și 8 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei).

Participanții care au participat la consumul excesiv de alcool au consumat 5 sau mai multe băuturi pe zi în ultimele 3 luni pentru bărbați și 4 sau mai multe băuturi pe zi pentru femei. Studiul a comparat relația dintre nivelurile de consum de alcool și diagnosticele de boli coronariene primite patru ani mai târziu.

În concluzie, echilibrul și măsurarea sunt cheia pentru un consum responsabil de alcool în relație cu sănătatea inimii. Deși un consum moderat poate aduce anumite beneficii, excesul poate conduce la complicații serioase de sănătate, inclusiv probleme cardiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel