Alergii și intoleranțe, asemănări și diferențe. Mihaela Bilic: Se face o confuzie gravă

Monika Baciu |
Data publicării:
alergii si intolerante - FOTO: Freepick
alergii si intolerante - FOTO: Freepick

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat că se face o confuzie între alergii și intoleranțe atunci când vorbim de alimentație.

Alergiile și intoleranțele alimentare sunt două lucruri total diferite. Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat, pe pagina sa de Facebook, că este un nou trend al zilelor noastre să acuzăm că suferim de alergii sau intoleranțe la anumite alimente. 

”Alergiile și intoleranțele, noua “sperietoare” din viața noastră. Faptul că numărul alergiilor și intoleranțelor a crescut, este incontestabil. Însă întrebarea esențială ar fi: ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Pentru că a prezenta alergiile și intoleranțele ca pe o consecință a faptului că nu știm să mâncăm sănătos mi se pare o greșeală”, arată Mihaela Bilic. 

Vezi și: Pesticid, identificat în înghețată. Cauzează cancer

Informații eronate

Medicul nutriționist atrage atenția asupra faptului că există informații eronate despre alergii și intoleranțe. 

”În ultima vreme au apărut o mulțime de “asociații” și “academii” preocupate de educația și starea noastră de bine. În spatele lor se află câteodată medici și de cele mai multe ori persoane pricepute în psihologie, publicitate și comunicare. De curând am primit un astfel de pliant adresat educației populației, dar și a celor din industria hotelieră/turism/restaurante privind riscul de alergii și intoleranțe în alimentația publică.

Cum erau prezentate informațiile? După părerea mea alarmist și neclar. În momentul în care spui că 1 din 10 oameni au alergii, lași senzația că alergia e mai degrabă o normalitate, ceva atât de frecvent încât trebuie luate măsuri de Sănătate publică. Apoi erau prezentați principalii 5 alergeni din România, identificați empiric de respectiva asociație pe baza unui chestionar!?

Pe lângă ușurința cu care sunt lansate astfel de afirmații, se face o confuzie gravă între alergii și intoleranțe. După cunoștințele mele nu există alergii la produsele lactate, ci doar intoleranțe cauzate deficitul de lactază. Alergie la proteinele din lapte au doar unii bebeluși sau copii mici, însă ea dispare definitiv odată cu înaintarea în vârstă”, a mai subliniat medicul nutriționist. 

Vezi și: Urechile înfundate, cauze și tratament. Poate indica o tumoră și provoacă stări de panică și anxietate

Greșeli

Intoleranța este diferită față de o alergie alimentară. Un exemplu concret în acest caz este cel al glutenului. 

”Și glutenul are același mecanism, în cazul lui e vorba fie de boala celiacă (pentru care există diagnostic clar), fie de o intoleranță relativă confirmată prin teste mai mult sau mai puțin exacte. A pune alergia la nuci, alune și proteinele din ou pe același plan cu intoleranta la lactoză și gluten mi se pare o greșeală. La fel cum exagerat mi se pare și avertismentul făcut la adresa celor din alimentația publică în legătură cu seriozitatea acestor alergii.

Nu vreau să minimalizez riscul la care se supun persoanele ce se știu alergice atunci când cumpără sau comandă produse alimentare. Cu siguranță atât ei, cât și bucătarii/producătorii de mâncare sunt obligați să facă aceste mențiuni și să le ia în serios. Însă a considera că intrarea într-un restaurant sau magazin alimentar este un risc vital și că lucrătorii din aceste instituții trebuie să se comporte ca într-o secție de Terapie intensivă- să știe să acorde primul ajutor în loc să gătească- mi se pare prea mult. Nu de panică au nevoie oamenii, nu de acuzații suplimentare în legătură cu mâncarea, nu așa vom reuși să-i vindecăm, să-i echilibrăm.

Mai ales că alergiile trădează mai degrabă un dezechilibru la nivelul sistemului imunitar, o confuzie în mecanismele de apărare ale organismului care duce la reacții aberante, împotriva unor factori care până deunăzi erau considerați ca fiind normali/benigni. Răul e în interior și niciun caz nu se tratează cu dietă și nu se descoperă cu analize medicale costisitoare. Alergia sau intoleranta nu e cauza, ci rezultatul unui organism debusolat, pe care nu-l “reparăm” ducându-l din doctor în doctor și din analiză în analiză.

Medicina știe mult prea puțin despre cauzele alergiilor, suntem mai degrabă spectatori la reacția inflamatorie dramatică pe care corpul nostru poate să o declanșeze în câteva minute. Însă viața nu poate fi trăită fiindu-ne frică de mâncare și nici căutând în ea vinovatul pentru tot răul de care suferim. Iar cei ce lucrează în alimentația publică trebuie să ne ofere mâncare gustoasă, făcută cu plăcere și energie pozitivă- altfel alimentele nu ne fac bine.

Cine este alergic știe să se păzească atunci când mănâncă într-un spațiu public, chiar dacă asta înseamnă evitarea multor preparate. Cu siguranță relația dintre client și bucătar este bazată pe încredere și respect reciproc, pe lângă legislația care reglementează toate aspectele legate de alergeni. Nu este nevoie, cred eu, să rigidizăm și mai mult experiențele culinare, pentru că riscăm să le transformăm în experiențe medicale. Și atunci vom fi cu toții nu doar alergici, ci și bolnavi psihic”, a mai spus medicul. 

Vezi și: Moartea unui adolescent de 14 ani, șansă la viață pentru 5 pacienți. ANT: O dramă care schimbă definitiv viața familiei, a devenit sursa vieții

Ce sunt alergiile

Alergia este o reacție de hipersensibilitate a unui organism, inițiată prin mecanisme imunologice. Alergia (reacția) poate fi mediată prin anticorpi sau prin celule ale sistemului imunitar. Alergiile sunt produse, la organismele sensibilizate, de antigene exogene (provenite din mediul extern) numite alergene. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine și, mai rar, glucide pure, substanțe chimice cu moleculă mică (izocianați, anhidride sau formaldehidă), precum și unele metale (de exemplu crom și nichel).

Contactul cu alergenul provoacă, la organismele sensibilizate anterior, reacții inflamatorii locale sau sistemice care determină simptomatologia clinică a alergiei. Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (așa-numitele organe țintă: pielea și mucoasele, aparat respirator și aparatul digestiv).

Simptomele pot fi locale sau sistemice, de intensitate și severitate variabilă, uneori chiar letale. Reacții sistemice apar și atunci când alergenele sunt introduse direct în curentul sanguin (prin injecții, perfuzii, transfuzii, mușcături sau înțepături de animale etc.).

Ce sunt intoleranțele

Intoleranța alimentară este determinată de un defect la nivel metabolic fără a fi implicat și sistemul imunitar al organismului și în cele mai multe dintre cazuri organismul uman nu poate digera un anumit aliment sau o grupă de alimente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1