Alimente care-ți distrug inima: lista pe care n-o iei la cumpărături

DCMedical Team |
Data publicării:

În timp, cantități mari de sare, zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați rafinați îți cresc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Iată ce alimente îți distrug inima.

Dacă vă faceți griji pentru inimă, ar trebuie să evitați următoarele alimente care o distrug încet dar sigur, spun specialiștii.

Zahăr, sare, grăsimi

Alimente cu exces de zahăr, grăsimi și sare pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă vă faceți griji pentru inima voastră, ar trebui să recudeci drastic consumul sau să le evitați pur și siplu. Dar în loc să faceți o fixație pentru anumite alimente recunoscute ca fiind sănătoase, mai bine vă reglați alimentația la modul general, incluzând în ea multe legume și fructe în stare cât mai aproape de naturală, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

Șunca

Mai mult de jumătate din caloriile din șunca provin din grăsimi saturate, care îți pot ridica lipoproteina cu densitate scăzută sau colesterolul rău LDL și îți pot crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Este plină de sare, care îți crește tensiunea arterială și îți face inima să funcționeze mai greu. Cantități mari de sodiu (partea principală a sării) pot duce la accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și insuficiență cardiacă. Conservele care conșin șuncă prezintă acelați risc.

Carnea roșie

Consumul de prea multă carne de vită, de miel sau de porc poate crește riscul de boli de inimă și de diabet. Sunt bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate crește colesterolul. Studii mai recente atrag atenția asupra modului în care bacteriile intestinale procesează o parte a cărnii numită L-carnitină. Limitați-vă porțiile, recomandă specialiștii. De asemenea, alegeți bucăți de carne slabe.

Sucuri dulci și acidulate

Conțin cantități mici de zahăr adăugat. O cutie de suc are mai mult zahăr decât recomandă specialiștii pentru o zi întreagă. Astfel de băuturi îngrașă și ne fac susceptibili să fim obezi și să dezvoltăm diabet de tip 2, tensiune arterială ridicată (hipertensiune) și boli de inimă. Nici băuturile dietetice nu par a fi mai bune, unele cercetări legându-le de creșterea în greutate și de AVC. Cea mai bună băutură e apa simplă, carbogazoasă sau plată, și neîndulcită. Puteți pune felii de fructe în ea pentru gust.

Produse de patiserie

Prăjiturile de orice fel, plăcintele și brioșele pot fi delicioase. Dar sunt pline de zahăr adăugat, ceea ce duce la creșterea în greutate. De asemenea, sunt legate de niveluri mai mari de trigliceride, ceea ce poate duce la boli de inimă. Ingredientul lor principal este de obicei făina albă, care poate să îți crească brusc glicemia și să te înfometeze. Înlocuiți făina cu cea de grâu integral, reducei masiv cantitatea de zahăr și folosiți uleiuri vegetale lichide în loc de unt sau margarină.

Carne procesată

Crenvurștii, mezelurile, salamurile și carnea tocată sunt cele mai proaste tipuri de carne pentru inimă. Au cantități mari de sare, iar majoritatea sunt bogate în grăsimi saturate. Când vine vorba de carne, curcanul este mai bun decât salamul, deoarece nu are grăsimea saturată. De preferat e să cumperi carnea de curcan și să o toci singur, ca să pui puțină sare.

Orez alb, pâine și paste

Orez alb, pâine, paste și orice fel de gustări din făină albă nu conțin fibrele sănătoase, vitaminele și mineralele de care ai nevoie. Cerealele rafinate se transformă rapid în zahăr, pe care corpul îl depozitează sub formă de grăsime. O dietă bogată în cereale rafinate poate duce la depunerea de grăsime pe burtă, care este legată de apariția bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Încercați cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul și grâu integral. Când faceți cumpărăturile, căutați cuvintele „100% cereale integrale".

Pizza

Pizza poate fi sănătoasă dacă o faceți acasă cu ingrediente din cele enumerate mai sus, dar majoritatea felurilor de pizza cumpărată de-a gata, la fel ca și plăcintele și pateurile congelate, au cantități uluitoare de sodiu, grăsimi și calorii. Iar toate acestea vă pot crește riscul de atac de cord. Când comandați pizza, optați pentru o crustă subțire (grâu integral dacă este posibil), cereți mai puțină brânză, puneți pe ea și legume și renunțați la ardeiul gras sau cârnații care sunt încărcați cu sare.

Alcoolul

Unii specialiști spun că băutul moderat nu vă dăunează inimii, decât dacă aveți tensiune arterială ridicată sau trigliceride ridicate, un tip de grăsime din sânge care vă poate crește riscul de boli de inimă. Alții spun însă că orice cantitate de alcool este necivă pentru organism. Consumul de alcool poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și creștere în greutate, pentru că determină organismul să depună grăsimi nesănătoase.

Untul

Untul are un conținut ridicat de grăsimi saturate, ceea ce vă poate ridica colesterolul rău LDL și va face bolile de inimă mai probabile. Este mai bine să înlocuitți untul cu ulei de măsline sau uleiuri vegetale, care conțin grăsimi mono-și polinesaturate sănătoase pentru inimă.

Iaurt aromat, gras integral

Iaurtul poate fi o super sursă de nutriție. Consumat regulat, poate să vă protejeze de tensiunea arterială ridicată. Dar uitați-vă la ce cumpărați. Iaurturile aromate sunt pline de zahăr adăugat, care vine la pachet cu riscul crescut de îngrășare, hipertensiunea arterială, inflamație și boli de inimă. Pentru cea mai sănătoasă alegere, obțineți iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și adăugați propriile fructe proaspete, scorțișoară sau vanilie pentru aromă.

Cartofii prăjiți și puiul prăjit

Cartofii prăjiți de la restaurante și fast-food-uri au foarte multe grăsimi și sare. Un studiu a arătat că persoanele care mâncau cartofi prăjiți de 2 până la 3 ori pe săptămână au un risc mai mare să moară mai devreme. Mai bine faceți cartofii prăjiți la cuptor cu ulei de măsline sănătos pentru inimă. La fel, chipsurile de cartofi sunt unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la creșterea în greutate. Și nu numai că sunt încărcate cu grăsimi saturate, ci sunt și ele acoperite de sare - care este legată și de bolile de inimă.

La fel ca și în cazul cartofilor prăjiți, puiul prăjit adaugă calorii, grăsimi și sodiu la un aliment de altfel sănătos. Studiile au legat mâncarea prăjită de diabetul de tip 2, obezitate și hipertensiune - iar toate acestea cresc riscul de insuficiență cardiacă. Pentru o alegere crocantă, dar mai sănătoasă, puiul fără piele poate fi băgat la cuptor.

Dressing-urile de salară

Principalele ingrediente ale acestui dresing sunt, de obicei, smântâna, sarea și zahărul. Acest lucru îl face bogat în grăsimi, sodiu și calorii, iar nimic din asta nu este bun pentru inima ta, atrag atenția experții de la MedicineNet.

Inghețata

Înghețata are un conținut ridicat de zahăr, calorii și grăsimi saturate, așa că ar fi bine să o consumați doar la ocazii speciale. Alimentele cu multe grăsime și zahăr duc la creșterea în greutate. De asemenea, vă pot provoca trigliceridele și pot duce la un atac de cord. Verificați eticheta și alegeți sortimente cu câât mai puține grăsimi staurate și zahăr.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel