Alimente care-ți distrug inima: lista pe care n-o iei la cumpărături
În timp, cantități mari de sare, zahăr, grăsimi saturate și carbohidrați rafinați îți cresc riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Iată ce alimente îți distrug...
Dacă vă faceți griji pentru inimă, ar trebuie să evitați următoarele alimente care o distrug încet dar sigur, spun specialiștii.
Zahăr, sare, grăsimi
Alimente cu exces de zahăr, grăsimi și sare pot crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă vă faceți griji pentru inima voastră, ar trebui să recudeci drastic consumul sau să le evitați pur și siplu. Dar în loc să faceți o fixație pentru anumite alimente recunoscute ca fiind sănătoase, mai bine vă reglați alimentația la modul general, incluzând în ea multe legume și fructe în stare cât mai aproape de naturală, cereale integrale, proteine slabe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi.
Șunca
Mai mult de jumătate din caloriile din șunca provin din grăsimi saturate, care îți pot ridica lipoproteina cu densitate scăzută sau colesterolul rău LDL și îți pot crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. Este plină de sare, care îți crește tensiunea arterială și îți face inima să funcționeze mai greu. Cantități mari de sodiu (partea principală a sării) pot duce la accidente vasculare cerebrale, boli de inimă și insuficiență cardiacă. Conservele care conșin șuncă prezintă acelați risc.
Carnea roșie
Consumul de prea multă carne de vită, de miel sau de porc poate crește riscul de boli de inimă și de diabet. Sunt bogate în grăsimi saturate, ceea ce poate crește colesterolul. Studii mai recente atrag atenția asupra modului în care bacteriile intestinale procesează o parte a cărnii numită L-carnitină. Limitați-vă porțiile, recomandă specialiștii. De asemenea, alegeți bucăți de carne slabe.
Sucuri dulci și acidulate
Conțin cantități mici de zahăr adăugat. O cutie de suc are mai mult zahăr decât recomandă specialiștii pentru o zi întreagă. Astfel de băuturi îngrașă și ne fac susceptibili să fim obezi și să dezvoltăm diabet de tip 2, tensiune arterială ridicată (hipertensiune) și boli de inimă. Nici băuturile dietetice nu par a fi mai bune, unele cercetări legându-le de creșterea în greutate și de AVC. Cea mai bună băutură e apa simplă, carbogazoasă sau plată, și neîndulcită. Puteți pune felii de fructe în ea pentru gust.
Produse de patiserie
Prăjiturile de orice fel, plăcintele și brioșele pot fi delicioase. Dar sunt pline de zahăr adăugat, ceea ce duce la creșterea în greutate. De asemenea, sunt legate de niveluri mai mari de trigliceride, ceea ce poate duce la boli de inimă. Ingredientul lor principal este de obicei făina albă, care poate să îți crească brusc glicemia și să te înfometeze. Înlocuiți făina cu cea de grâu integral, reducei masiv cantitatea de zahăr și folosiți uleiuri vegetale lichide în loc de unt sau margarină.
Carne procesată
Crenvurștii, mezelurile, salamurile și carnea tocată sunt cele mai proaste tipuri de carne pentru inimă. Au cantități mari de sare, iar majoritatea sunt bogate în grăsimi saturate. Când vine vorba de carne, curcanul este mai bun decât salamul, deoarece nu are grăsimea saturată. De preferat e să cumperi carnea de curcan și să o toci singur, ca să pui puțină sare.
Orez alb, pâine și paste
Orez alb, pâine, paste și orice fel de gustări din făină albă nu conțin fibrele sănătoase, vitaminele și mineralele de care ai nevoie. Cerealele rafinate se transformă rapid în zahăr, pe care corpul îl depozitează sub formă de grăsime. O dietă bogată în cereale rafinate poate duce la depunerea de grăsime pe burtă, care este legată de apariția bolilor de inimă și a diabetului de tip 2. Încercați cereale integrale, cum ar fi orezul brun, ovăzul și grâu integral. Când faceți cumpărăturile, căutați cuvintele „100% cereale integrale".
Pizza
Pizza poate fi sănătoasă dacă o faceți acasă cu ingrediente din cele enumerate mai sus, dar majoritatea felurilor de pizza cumpărată de-a gata, la fel ca și plăcintele și pateurile congelate, au cantități uluitoare de sodiu, grăsimi și calorii. Iar toate acestea vă pot crește riscul de atac de cord. Când comandați pizza, optați pentru o crustă subțire (grâu integral dacă este posibil), cereți mai puțină brânză, puneți pe ea și legume și renunțați la ardeiul gras sau cârnații care sunt încărcați cu sare.
Alcoolul
Unii specialiști spun că băutul moderat nu vă dăunează inimii, decât dacă aveți tensiune arterială ridicată sau trigliceride ridicate, un tip de grăsime din sânge care vă poate crește riscul de boli de inimă. Alții spun însă că orice cantitate de alcool este necivă pentru organism. Consumul de alcool poate duce la hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, accidente vasculare cerebrale și creștere în greutate, pentru că determină organismul să depună grăsimi nesănătoase.
Untul
Untul are un conținut ridicat de grăsimi saturate, ceea ce vă poate ridica colesterolul rău LDL și va face bolile de inimă mai probabile. Este mai bine să înlocuitți untul cu ulei de măsline sau uleiuri vegetale, care conțin grăsimi mono-și polinesaturate sănătoase pentru inimă.
Iaurt aromat, gras integral
Iaurtul poate fi o super sursă de nutriție. Consumat regulat, poate să vă protejeze de tensiunea arterială ridicată. Dar uitați-vă la ce cumpărați. Iaurturile aromate sunt pline de zahăr adăugat, care vine la pachet cu riscul crescut de îngrășare, hipertensiunea arterială, inflamație și boli de inimă. Pentru cea mai sănătoasă alegere, obțineți iaurt cu conținut scăzut de grăsimi și adăugați propriile fructe proaspete, scorțișoară sau vanilie pentru aromă.
Cartofii prăjiți și puiul prăjit
Cartofii prăjiți de la restaurante și fast-food-uri au foarte multe grăsimi și sare. Un studiu a arătat că persoanele care mâncau cartofi prăjiți de 2 până la 3 ori pe săptămână au un risc mai mare să moară mai devreme. Mai bine faceți cartofii prăjiți la cuptor cu ulei de măsline sănătos pentru inimă. La fel, chipsurile de cartofi sunt unul dintre alimentele care contribuie cel mai mult la creșterea în greutate. Și nu numai că sunt încărcate cu grăsimi saturate, ci sunt și ele acoperite de sare - care este legată și de bolile de inimă.
La fel ca și în cazul cartofilor prăjiți, puiul prăjit adaugă calorii, grăsimi și sodiu la un aliment de altfel sănătos. Studiile au legat mâncarea prăjită de diabetul de tip 2, obezitate și hipertensiune - iar toate acestea cresc riscul de insuficiență cardiacă. Pentru o alegere crocantă, dar mai sănătoasă, puiul fără piele poate fi băgat la cuptor.
Dressing-urile de salară
Principalele ingrediente ale acestui dresing sunt, de obicei, smântâna, sarea și zahărul. Acest lucru îl face bogat în grăsimi, sodiu și calorii, iar nimic din asta nu este bun pentru inima ta, atrag atenția experții de la MedicineNet.
Inghețata
Înghețata are un conținut ridicat de zahăr, calorii și grăsimi saturate, așa că ar fi bine să o consumați doar la ocazii speciale. Alimentele cu multe grăsime și zahăr duc la creșterea în greutate. De asemenea, vă pot provoca trigliceridele și pot duce la un atac de cord. Verificați eticheta și alegeți sortimente cu câât mai puține grăsimi staurate și zahăr.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
