Alimente surprinzător de proaste pentru colesterol

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Paste
Paste

Dacă vreți să vă reduceți nivelul de colesterol ar trebui să fiți atenți ce alimente puneți în farfurie. Unele alimente, deși par alegeri sănătoase, vin la pachet cu o cantitate mare de colesterol alimentar, care vă va da eforturile peste cap. Iată câteva exemple:

Când faceți cumpărături și vedeți un articol alimentar care spune că are un nivel redus de colesterol, verificați întotdeauna eticheta nutrițională. Dacă alimentul este bogat în grăsimi saturate, poate crește colesterolul LDL „rău". De asemenea, verificați dimensiunea porției. Ar putea fi mai mică decât credeți și, dacă mâncați prea mult, veți obține mai mult colesterol din alimente decât ați crede. Iată o listă cu alimente care cresc colesterolul, realizată de experții de la WebMD.

Cafeaua

Cana de cafea de dimineață ar putea să vă crească nivelul de colesterol. Făcută la presă franceză sau cafeaua turcească, cafeaua eliberează cafestol, o substanță care ridică nivelul de colesterol „rău" LDL. Și espresso îl conține, dar dimensiunile de servire sunt mult mai mici, deci este mai puțin îngrijorător. Dacă beți cafea la filtru, stați bine. Filtrul captează cafestolul, deci lipiți-o să picure!

Unele produse lactate

De câte ori v-a spus mama să terminați laptele pentru că era bun pentru voi? Avea dreptate: laptele vă ajută să obțineți calciu și vitamina D de care aveți nevoie. Doar căutați versiuni cu conținut scăzut de grăsimi, care conțin aceleași substanțele nutritive fără a avea însă și aceeași cantitate de colesterol. Evitați untul, spre exemplu, care este grăsime animală. De asemenea, puteți trece la iaurt în loc de smântână și-l puteți înlocui în rețete pentru a reduce în continuare grăsimile saturate și colesterolul.

Pastele

Dieta mediteraneană ar trebui să fie bună pentru scăderea colesterolului, nu? Și este, atâta timp cât faceți alegerile corecte. Gândiți-vă la marinara sau la marsala, nu la chifteluțe sau la linguine cu scoici nu la lasagna. Dar amintiți-vă, colesterolul nu este singurul lucru la care trebuie să vă gândiți atunci când planificați o dietă sănătoasă. Pastele sunt bogate în calorii și carbohidrați. Deci, chiar dacă nu trebuie să slăbiți, amintiți-vă totuși să micșorați porția pe care o consumați.

Organe

Consumul de "de la nas la coadă" poate fi la modă în restaurante, dar ar putea să vă ridice colesterolul. Organe precum ar fi ficatul, rinichii și pancreasul, sunt mai bogate în colesterol decât alte bucăți de carne. Ficatul de vită este bogat în fier, ce-i drept. Bucurați-vă de o porție de 100 de grame de organe, o dată pe lună, și o să fie în regulă.

Rață

Dacă puiul și curcanul sunt alegeri bune cu puțin colesterolul, rața ar trebui să fie și ea, nu? Nu e așa! Carnea de rața și cea de gâscă sunt mai bogate în colesterol decât puiul și curcanul. 150 de grame de rață sau gâscă gătită - chiar și cu pielea îndepărtată - are aproximativ 128 miligrame de colesterol. Aceeași porție de pui are doar 113 miligrame de colesterol, iar curcanul este o alegere chiar mai bună la 93 miligrame.

Granola

Auziți „granola" și vă gândiți automat „alimente sănătoase"? Aceste pungi cu cereale sau batoane crocante vin adesea la pachet cu o cantitate mare de grăsimi saturate. Chiar și mărcile de granola cu conținut scăzut de grăsimi pot fi mai bogate în grăsimi saturate decât alte tipuri de cereale. Mănâncă granola care este îndulcită, doar cu fructe uscate, miere sau sirop de arțar și care are cel puțin 20% din valoarea zilnică recomandată de fibre.

Batoane energizante

Sunt gândite pentru oamenii care lucrează, astfel încât batoanele energetice ar trebui să fie o alegere bună, nu? Poate. Verificați eticheta nutrițională. S-ar putea să fiți surprins de cantitatea de grăsimi saturate din unele. Aveți grijă de cele cu uleiuri tropicale cum ar fi uleiul de palmier, care adaugă grăsimi saturate.

Creveții

Probabil că ai auzit că fructele de mare sunt o alegere bună atunci când vrei să-ți controlezi colesterolul. E adevărat, dar creveții sunt o excepție. O singură porție, chiar dacă o gătești fără grăsime, are aproximativ 190 de miligrame de colesterol. American Heart Association recomandă limitarea colesterolului alimentar la 300 miligrame pe zi, sau 200 de miligrame pe zi dacă aveți o boală de inimă sau colesterol ridicat. Încercați în schimb scoicile. Ele au mai puțin de un sfert din colesterolul creveților.

Mâncarea asicatică

Mâncarea asiatică este picantă și delicioasă, dar poate crește colesterolul dacă nu alegeți cu atenție. Ingredientul secret care vă dă eforturile peste cap? Laptele de nucă de cocos! El dă gust unui curry, și este bogat în grăsimi saturate. Citiți meniul și în loc de cartofi prăjiți sau tăiței (noodles), cereți să vi se aducă mâncarea făcută la abur sau cu ulei vegetal. Alegeți carnea de pui mai degrabă decât carnea de vită, comandați niște legume suplimentare și bucurați-vă de cutiile cu delicatese fără vină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel