Alimentele prăjite, risc crescut de infarct și AVC

Angela Sabău |
Data publicării:
Alimentele prăjite în ulei
Alimentele prăjite în ulei

Alimentele prăjite sunt nesănătoase. Cercetătorii au reușit chiar să le asocieze cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Alimentele prăjite sunt din cele mai apreciate în toată lumea, dar acest lucru nueste neapărat benefic. Un studiu a constatat că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Și cu cât mai multe alimente prăjite mâncați, cu atât riscul este mai mare, potrivit medicalxpress.com.

Persoanele care au consumat mâncăruri prăjite de una, până la trei ori pe săptămână au avut un risc cu 7% mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, în comparație cu cei care mănâncă mâncăruri prăjite mai puțin de o dată pe săptămână. Pentru cei care mâncau zilnic mâncăruri prăjite, riscul a crescut la 14%.

Dieteticianul Dana Angelo White a declarat că nu a fost șocată de constări, deoarece acesta nu este primul studiu care a raportat o legătură între mâncărurile prăjite și alterarea sănătății.

"Consumarea cantităților mici de prăjeli nu este sfârșitul lumii, dar cu cât mâncați mai multe alimente prăjite, cu atât mai rău este pentru dumneavoastră", a explicat White, care nu a fost implicat în studiu. Ea este profesor asociat la Universitatea Quinnipiac din Hamden, Conn.

Prăjirea alimentelor este o metodă comună de gătit în Statele Unite, a spus studiul. Cu toate acestea, cercetările anterioare au legat alimentele prăjite de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, insuficiența cardiacă, obezitatea și hipertensiunea arterială. Un studiu publicat în ianuarie a arătat că femeile care au mâncat mai mult de o singură porție de alimente prajite pe săptămână au crescut riscul bolilor de inimă și de moartea precoce.

Studiul actual, condus de Jacqueline Honerlaw, de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din S.U.A. și Centrul de Cercetare și Informare pentru Epidemiologia Veteranilor din Massachusetts, a fost mare, incluzând aproape 155.000 de veterani militari. Au fost în mare parte bărbați (90%), iar vârsta medie a acestora era de 64 de ani.

Honerlaw și colegii ei au întrebat participanții la studiu despre alimentele pe care le consumau, inclusiv alimentele prăjite. Mai puțin de jumătate au spus că au mâncat alimente prajite mai puțin de o dată pe săptămână. Aproximativ o treime au consumat alimente prăjite de una până la trei ori pe săptămână și doar un grup mic - aproximativ 5% - a spus că mânca alimente prăjite zilnic.

Efectele nocive ale prăjelilor, aceleași la femei și bărbați

În timpul studiului de urmărire de trei ani, aproape 6.800 au avut o boală de inimă sau accident vascular cerebral. Dr. Eugenia Gianos, directorul Sănătății Femeilor la Spitalul Lenox Hill din New York City, a spus că asocierea dintre alimentele prăjite și bolile de inimă și accident vascular cerebral a fost cea mai mare în cazul consumului mai mare de alimente prăjite, chiar și după contabilizarea altor factori precum stilul de viață și dietete. Gianos, care nu a participat la studiu, a declarat că rezultatele au fost limitate, deoarece doar un număr mic de femei au fost incluse. Dar White a subliniat că informațiile despre nutriție, în general, nu diferă între bărbați și femei.

De asemenea, este important să rețineți că, în timp ce studiul a găsit o legătură între alimentele prăjite și riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral, nu s-a dovedit o legătură cauzală-efect.

Nu este clar din acest studiu ce tipuri de alimente prăjite au cosumat oamenii, ceea ce poate face diferența. Dar, în general, alimentele prăjite sunt nesănătoase, deoarece prăjirea adaugă o mulțime de grăsimi și calorii suplimentare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel