Alimentele prăjite, risc crescut de infarct și AVC

Alimentele prăjite sunt nesănătoase. Cercetătorii au reușit chiar să le asocieze cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Alimentele prăjite sunt din cele mai apreciate în toată lumea, dar acest lucru nueste neapărat benefic. Un studiu a constatat că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Și cu cât mai multe alimente prăjite mâncați, cu atât riscul este mai mare, potrivit medicalxpress.com.
Persoanele care au consumat mâncăruri prăjite de una, până la trei ori pe săptămână au avut un risc cu 7% mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, în comparație cu cei care mănâncă mâncăruri prăjite mai puțin de o dată pe săptămână. Pentru cei care mâncau zilnic mâncăruri prăjite, riscul a crescut la 14%.
Dieteticianul Dana Angelo White a declarat că nu a fost șocată de constări, deoarece acesta nu este primul studiu care a raportat o legătură între mâncărurile prăjite și alterarea sănătății.
"Consumarea cantităților mici de prăjeli nu este sfârșitul lumii, dar cu cât mâncați mai multe alimente prăjite, cu atât mai rău este pentru dumneavoastră", a explicat White, care nu a fost implicat în studiu. Ea este profesor asociat la Universitatea Quinnipiac din Hamden, Conn.
Prăjirea alimentelor este o metodă comună de gătit în Statele Unite, a spus studiul. Cu toate acestea, cercetările anterioare au legat alimentele prăjite de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, insuficiența cardiacă, obezitatea și hipertensiunea arterială. Un studiu publicat în ianuarie a arătat că femeile care au mâncat mai mult de o singură porție de alimente prajite pe săptămână au crescut riscul bolilor de inimă și de moartea precoce.
Studiul actual, condus de Jacqueline Honerlaw, de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din S.U.A. și Centrul de Cercetare și Informare pentru Epidemiologia Veteranilor din Massachusetts, a fost mare, incluzând aproape 155.000 de veterani militari. Au fost în mare parte bărbați (90%), iar vârsta medie a acestora era de 64 de ani.
Honerlaw și colegii ei au întrebat participanții la studiu despre alimentele pe care le consumau, inclusiv alimentele prăjite. Mai puțin de jumătate au spus că au mâncat alimente prajite mai puțin de o dată pe săptămână. Aproximativ o treime au consumat alimente prăjite de una până la trei ori pe săptămână și doar un grup mic - aproximativ 5% - a spus că mânca alimente prăjite zilnic.
Efectele nocive ale prăjelilor, aceleași la femei și bărbați
În timpul studiului de urmărire de trei ani, aproape 6.800 au avut o boală de inimă sau accident vascular cerebral. Dr. Eugenia Gianos, directorul Sănătății Femeilor la Spitalul Lenox Hill din New York City, a spus că asocierea dintre alimentele prăjite și bolile de inimă și accident vascular cerebral a fost cea mai mare în cazul consumului mai mare de alimente prăjite, chiar și după contabilizarea altor factori precum stilul de viață și dietete. Gianos, care nu a participat la studiu, a declarat că rezultatele au fost limitate, deoarece doar un număr mic de femei au fost incluse. Dar White a subliniat că informațiile despre nutriție, în general, nu diferă între bărbați și femei.
De asemenea, este important să rețineți că, în timp ce studiul a găsit o legătură între alimentele prăjite și riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral, nu s-a dovedit o legătură cauzală-efect.
Nu este clar din acest studiu ce tipuri de alimente prăjite au cosumat oamenii, ceea ce poate face diferența. Dar, în general, alimentele prăjite sunt nesănătoase, deoarece prăjirea adaugă o mulțime de grăsimi și calorii suplimentare.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cum scap de pofta de dulce
Fibrele din ovăz, secretul natural care imită efectul medicamentelor de slăbit
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.