Alimentele ultra procesate, o altă cauză a îmbătrânirii
Un studiu asociază consumul de alimente ultraprelucrate cu scurtarea telomerilor din organism.
Telomerii sunt structuri situate la capetele cromozomilor. Deși nu conțin informații genetice, aceștia păstrează integritatea cromozomilor, protejând capetele de la distrugere, la fel cum vârfurile șireturilor protejează șireturile.
Telomerii devin mai scurți și mai puțin eficienți în timp, pe măsură ce cromozomii se reproduc. Oamenii de știință îi privesc ca markeri ai vârstei biologice la nivel celular.
Noi cercetări indică faptul că o alimentele ultra-procesate au o legătură cu scurtarea accelerată a telomerilor și cu îmbătrânirea celulelor.
Cercetătorii, de la Universitatea din Navarra din Pamplona, Spania, și-au prezentat concluziile la Congresul european și internațional de obezitate din acest an (ECOICO 2020) din septembrie.
Descoperirile apar și în Jurnalul American de Nutriție Clinică.
A crescut consumul de alimente ultra-procesate
Consumul de alimente ultraprelucrate (UPF-uri) este în creștere la nivel mondial. UPF-urile sunt produse alimentare fabricate care conțin elementele înlocuitoare ale alimentelor naturale: izolate proteice, zaharuri, grăsimi și uleiuri.
Cu toate acestea, în timp ce componentele lor sunt adesea extrase din surse naturale, UPF-urile nu conțin deloc sau foarte puțin, alimentele întregi.
Companiile care produc UPF adaugă adesea arome și emulgatori pentru gust, precum și coloranți și alți aditivi pentru a obține aspectul dorit. UPF-urile sunt sărace din punct de vedere nutrițional.
Cercetările anterioare nu au stabilit în mod concludent o legătură între UPF în general și lungimea telomerilor (TL). Cu toate acestea, cercetătorii au observat asocieri între TL și alcool, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr.
Alte cercetări indică o conexiune UPF la mai multe afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, depresia, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, aceste condiții tind să fie, de asemenea, legate de vârstă și, prin urmare, dificil de asociat definitiv cu consumul de UPF.
-
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural06.11.2025, 11:53
-
Tinctura care reglează ciclul menstrual și susține ficatul06.11.2025, 10:05
-
-
Horia Moculescu, internat la ATI05.11.2025, 22:26
-
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
