Alimentele ultra procesate, o altă cauză a îmbătrânirii

Adisa Codruț |
Data publicării:

Un studiu asociază consumul de alimente ultraprelucrate cu scurtarea telomerilor din organism.

Telomerii sunt structuri situate la capetele cromozomilor. Deși nu conțin informații genetice, aceștia păstrează integritatea cromozomilor, protejând capetele de la distrugere, la fel cum vârfurile șireturilor protejează șireturile.

Telomerii devin mai scurți și mai puțin eficienți în timp, pe măsură ce cromozomii se reproduc. Oamenii de știință îi privesc ca markeri ai vârstei biologice la nivel celular.

Noi cercetări indică faptul că o alimentele ultra-procesate au o legătură cu scurtarea accelerată a telomerilor și cu îmbătrânirea celulelor.


Cercetătorii, de la Universitatea din Navarra din Pamplona, ​​Spania, și-au prezentat concluziile la Congresul european și internațional de obezitate din acest an (ECOICO 2020) din septembrie.

Descoperirile apar și în Jurnalul American de Nutriție Clinică.

 

A crescut consumul de alimente ultra-procesate


Consumul de alimente ultraprelucrate  (UPF-uri) este în creștere la nivel mondial. UPF-urile sunt produse alimentare fabricate care conțin elementele înlocuitoare ale alimentelor naturale: izolate proteice, zaharuri, grăsimi și uleiuri.

Cu toate acestea, în timp ce componentele lor sunt adesea extrase din surse naturale, UPF-urile nu conțin deloc sau foarte puțin, alimentele întregi.

Companiile care produc UPF adaugă adesea arome și emulgatori pentru gust, precum și coloranți și alți aditivi  pentru a obține aspectul dorit. UPF-urile sunt sărace din punct de vedere nutrițional.

 

Cercetările anterioare nu au stabilit în mod concludent o legătură între UPF în general și lungimea telomerilor (TL). Cu toate acestea, cercetătorii au observat asocieri între TL și alcool, băuturile îndulcite cu zahăr, carnea procesată și alimentele bogate în grăsimi saturate și zahăr.

Alte cercetări indică o conexiune UPF la mai multe afecțiuni grave, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea, depresia, sindromul metabolic, unele tipuri de cancer și diabetul de tip 2. Cu toate acestea, aceste condiții tind să fie, de asemenea, legate de vârstă și, prin urmare, dificil de asociat definitiv cu consumul de UPF.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel