ALZHEIMER, 10 simptome la ce trebuie să fii atent

Dana Lascu |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ce este normal și ce este semn de Alzheimer când vine vorba de pierderi de memorie? Sunt simptome care apar cu mult înainte de declanșarea acestei forme de demență pe care trebuie să le știți:

Pentru a ajuta la recunoașterea semnelor de avertizare și pentru a le distinge de pierderile considerate normale de memorie, Asociația americană de Alzheimer a compus o listă de simptome comune ale acestei forme de demență.

Dacă remarcați mai multe dintre următoarele simptome la voi sau la o persoană dragă, consultați un medic care vă poate spune dacă aveți sau nu Alzheimer:

1. Pierderea memoriei care perturbă viața de zi cu zi

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii Alzheimer este uitarea informațiilor recent învățate. Altele includ uitarea unor date sau evenimente importante; solicitarea acelorași informații de mai multe ori. 

Dar ce este normal? E normal să uiți uneori numele unor persoane sau că ai întâlniri, dar ți le amintești mai târziu. 

2. Provocări în planificarea sau rezolvarea problemelor

Unele persoane pot experimenta schimbări în capacitatea lor de a dezvolta și urma un plan sau de a lucra cu cifre. Este posibil să aibă probleme în a calcula cât costă lucruri pe care le cumpără sau în a înțelege și plăti o factură lunară. Este posibil să aibă dificultăți de concentrare și să constate că durează mult mai mult pentru a face anumite lucruri față de cât dura când le făcea înainte. 

Ce este normal: E normal să greșești din când în când când faci calcule, dar ți dai seama de asta și te corectezi. 

3. Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare acasă, la serviciu sau în timpul liber

Persoanelor cu Alzheimer le este deseori greu să îndeplinească sarcinile zilnice. Uneori, pot avea probleme cu conducerea către o locație familiară, gestionarea unui buget la locul de muncă sau amintirea regulilor unui joc preferat.

Ce este normal: Ocazional ai nevoie de ajutor pentru a utiliza setările de pe un cuptor cu microunde sau pentru a înregistra o emisiune de televiziune, dar dacă înveți cum să o faci nu uiți așa ușor. 

4. Confuzie legat de timp sau de loc

Persoanele cu Alzheimer uită date, anotimpuri și nu remarcă trecerea timpului. Este posibil să aibă probleme să înțeleagă ceva dacă nu se întâmplă imediat sub ochii lor. Uneori pot uita unde sunt sau cum au ajuns acolo.

Ce este normal: Da, putem uita câteodată în ce zi suntem, dar ne dăm seama mai târziu. Nu uităm însă anotimpuri, spre exemplu. 

5. Probleme de înțelegere a imaginilor vizuale și a relațiilor spațiale

Pentru unii oameni, a avea probleme de vedere este un semn de Alzheimer. Este posibil să aibă dificultăți la citire, de apreciere a distanței și de determinare a culorii sau a contrastului. În ceea ce privește percepția, ei pot încerca să treacă printr-o oglindă și pot crede că altcineva se află în cameră când se privesc în oglindă. 

Ce este normal: Modificări ale vederii apar, mai ales cu vârsta, când sunt legate de cataractă.

6. Probleme cu cuvintele în vorbire sau scriere

Este posibil ca persoanele cu Alzheimer să aibă probleme cu urmărirea sau participarea la o conversație. Se pot opri brusc, în mijlocul unei conversații, și să nu mai aibă nicio idee cum să continue sau despre ce se discuta, ori pot repeta ce au spus deja de câteva ori. S-ar putea să nu își găsească cuvintele, să aibă probleme în găsirea cuvântului potrivit sau să numească lucrurile cu un nume greșit.

Ce este normal: Uneori, aveți probleme cu găsirea cuvântului potrivit, adică aveți un lapsus. Dar vi-l aduceți aminte la un moment dat. 

7. Unde pun lucrurile și pierderea capacitatății de a repeta anumiți pași

O persoană cu Alzheimer poate pune lucrurile în locuri neobișnuite. Este posibil să piardă lucrurile și să nu-și aducă aminte pe unde a mers ca să vadă unde le-a pierdut. Uneori, îi acuză vehement pe alții că fură. Acest lucru poate apărea mai frecvent în timp, odată cu evoluția bolii.

Ce este normal: Da, puneți câteodată lucruri în locuri unde n-ar trebui să stea, cum e atunci când rătăciți o pereche de ochelari sau telecomanda. Dar asta nu se întâmplă de fiecare dată.

8. Capacitate slabă de a judeca lucrurile

Persoanele cu Alzheimer pot suferi modificări în ceea ce privește judecata sau luarea deciziilor. De exemplu, pot lua decizii evident foarte proaste atunci când se ocupă de bani, făcând cumpărături aiure de tot felul de obiecte pe care le văd la teleshopping sau acceptând oferte primite la televizor. Este posibil să acorde mai puțină atenție îngrijirii personale sau păstrării curățeniei.

Ce este normal: Da, putem lua decizii proaste când cumpărăm obiecte, dar o facem din când în când, nu de fiecare dată. 

9. Nu mai fac nimic  și se retrag din activități sociale

Persoanele cu Alzheimer pot începe să se nu-și mai facă nici măcar hobby-urile, nu mai participă la activități sociale, proiecte la muncă sau sport. Este posibil să aibă probleme să țină pasul cu ce face o echipă sportivă preferată sau să-și amintească cum se făcea ceva ce îi plăcea să facă. De asemenea, evită să mai participe la discuții și întâlniri. 

Ce este normal: Uneori te simți obosit de muncă, de familie și de obligații sociale, dar asta nu însemană că te retragi cu totul și uiți ce îți plăcea. 

10. Modificări ale dispoziției și personalității

Stările de spirit și personalitățile persoanelor care au Alzheimer se pot schimba. Ele pot deveni confuze, suspicioase, deprimate, temătoare sau anxioase. Se supără ușor acasă, la serviciu, cu prietenii sau în locuri în care sunt în afara zonei lor de confort.

Ce este normal: E normal să faci unele lucruri într-un mod personal, inventat de tine chiar, și pot să te irite persoane și lucruri care îți dau peste cap rutina, dar asta nu e o stare generală și permanentă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel