Antiacidele cresc riscul de a face alergii

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Antiacidele pot duce la apariția alergiilor
Antiacidele pot duce la apariția alergiilor

Antiacidele nu ar trebui luate după ureche, iar medicii ar trebui să analizeze mai bine atunci când le prescriu. Persoanele care iau antiacide au un risc de aproximativ de două ori mai mare ca ulterior, în viață, să ajungă să ia medicamente contra alergiilor precum cea la fânului sau astmul, arată un nou studiu.

Noul studiu, publicat în Nature Communications, pe 30 iulie 2019, nu dovedește că administrarea de antiacide provoacă alergii, ci doar se adaugă unui număr tot mai mare de dovezi care sugerează o conexiune între cele două.

„Nu mi-aș paria casa că acesta este un fenomen adevărat, dar există dovezi ample" că este, spune medicul specialist în boli infecțioase, dr Edward Mitre, de la Uniformed Services University din Bethesda, Maryland. Mitre nu a făcut parte din acest studiu, dar a publicat cercetări anul trecut raportând un model similar legat de antiacide prescrise la sugari.

Antiacidele, cum ar fi Nexium și Prilosec, funcționează prin scăderea producției de acid în stomac. Ele sunt adesea folosite pentru refluxul gastrointestinal, care apare atunci când acidul urcă în sus în esofag din stomac și provoacă senzația inconfortabilă cunoscută sub numele de arsuri la stomac.

Antiacidele sunt de obicei considerate ca având un risc scăzut. Dar, în ultimii ani, unii experți s-au îngrijorat cu privire la consumul excesiv. Există, de asemenea, indicații că medicamentele pot modifica funcția imunitară și pot crește riscul unor infecții bacteriene, poate pentru că schimbă echilibrul bacteriilor din intestin. Această schimbare poate compromite capacitatea sistemului imunitar de a reacționa la invadatori, făcând mai ușor accesul anumitor bacterii străine pe corp.

În urmă cu mai bine de un deceniu, Erika Jensen-Jarolim a început să se întrebe dacă antiacidele ar putea provoca alergii. Un prieten împărtășise vești neașteptate: dezvoltase brusc o alergie rară la caviarul Beluga. Jensen-Jarolim, un imunolog clinician și cercetător de alergii la Universitatea Medicală din Viena, a aflat apoi că prietena ei a luat și inhibitori de pompă de protoni și sucralfat, ambele fiind clase populare de antiacide.

Deoarece medicamentele reduc producția de acid stomacal, proteinele alimentare nu sunt descompuse la fel de mult decât sunt de obicei. Aceste proteine sunt capabile să sensibilizeze sistemul imunitar și să declanșeze o reacție alergică la cineva cu alergie alimentară. Ar putea aceste bucăți de proteine mai mari decât de obicei să asmută sistemul imunitar, ceea ce face un răspuns alergic mai probabil?

Jensen-Jarolim și colegii săi au început să studieze modele de alergii alimentare la șoarece, începând prin crearea unui șoarece alergic, ca și prietena ei, la caviarul Beluga. Ei au descoperit că proteinele care erau în mare parte intacte erau mult mai susceptibile să declanșeze o reacție alergică la rozătoare decât proteinele care au fost degradate de acidul stomacal.

În noul studiu, echipa a apelat la datele privind cererile de la asigurările de sănătate care acoperă aproape toate cele peste 8 milioane de persoane din Austria. Cercetătorii au analizat informațiile despre rețete din 2009 până în 2013, concentrându-se pe antiacide și medicamente pentru alergii.
În medie, cineva care a avut prescris un antiacid a fost de aproximativ de două ori mai probabil ca ulterior să i se prescrie un medicament antialergic, cum ar fi un antihistaminic, în comparație cu o persoană care nu a luat un antiacid, relatează cercetătorii în Nature Communications.

Persoanele de peste 60 de ani au avut un risc de cinci ori mai mare de a avea prescripție antialergică daca li s-a prescris anterior un antiacid decât dacă nu ar fi avut-o, cu un risc absolut de aproape 5% față de aproape 1%. Pentru cei sub 20 de ani, creșterea riscului a fost mult mai mică, doar de aproximativ 1,5 ori mai mare - aproape 7% față de aproape 5%.

Experții avertizează că datele nu arată în mod definitiv că antiacidele pot provoca alergii. „Ceea ce arată este că două tipuri de rețete pentru medicamente urmează una după alta", spune Matthew Greenhawt, un alergolog-imunolog pediatru la Spitalul de Copii Colorado din Denver. Asta „nu înseamnă" că luarea unui antiacid va cauza ulterior alergii, spune el.

La rândul său, dr Edward Mitre Mitre atrage atenția că, chiar dacă antiacidele cresc riscul de alergii, persoanele care suferă de reflux gastrointestinal nu ar trebui să înceteze să ia aceste medicamente. Medicii, spune el, „ar trebui doar să reconsidere cât de ușor prescriu aceste medicamente".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel