Antibioticele cresc riscul apariției bolii inflamatorii intestinale

Florina Pop / 18 aug 2020 / 08:50

Folosirea antibioticelor, în special a celor cu un spectru mai mare de acoperire microbiană, crește riscul apariției bolii inflamatorii intestinale.

Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska și americani de la Harvard au descoperit că utilizarea antibioticelor sporește riscul debutului unor afecțiuni precum boala inflamatorie intestinală, colita ulceroasă și boala Crohn. Prima afecțiune amintită devine din ce în ce mai întâlnită, susțin autorii studiului, în Europa, SUA și în alte zone ale lumii în curs de dezvoltare economică rapidă, salubrizare crescută, unde antibioticele sunt folosite foarte mult.

”Cred că acest lucru afirmă ceea ce mulți dintre noi au suspectat - că antibioticele, care afectează negativ comunitățile microbiene intestinale, sunt un factor de risc pentru boala intestinala inflamatorie. Cu toate acestea, în ciuda acestei rațiuni convingătoare și a prezumției aparent intuitive, nu au existat investigații la scară populațională pentru a susține această ipoteză până acum”, a declarat autorul principal, dr. Long Nguyen de la Massachusetts General Hospital și Harvard Medical School, Boston, SUA, într-un comunicat al Institutului Karolinska.

Cercetătorii suedezi susțin că ”identificarea factorilor de risc pentru boala inflamatorie intestinală este importantă”, iar studiul acesta ”oferă o altă piesă a puzzle-ului și chiar mai multe motive pentru a evita utilizarea inutilă a antibioticelor”.

Studiul, AICI.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy