Antocianinele, beneficii și surse naturale. Sunt antioxidante și antiinflamatorii

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
antocianinele. FOTO: Freepik
antocianinele. FOTO: Freepik

Antocianinele sunt prezente în fructele și legumele viu colorate și au o multitudine de beneficii pentru sănătate. Cum pot fi acestea consumate.

Antocianinele sunt pigmenții bioactivi naturali care dau culoarea roșie, albastră și violet din anumite fructe și legume.

Antocianinele fac parte din clasa compușilor flavonoizi, cu efect antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi, ce au potențialul de a deteriora celulele și de a crește riscul apariției anumitor boli.

Unii susțin că antocianinele pot să stimuleze sistemul imunitar și să ajute în combaterea inflamațiilor, a diabetului, a infecțiilor virale și a cancerului.

Există mai multe tipuri de antocianine, iar cele mai comune șase sunt:

- cianidină

- delfinidină

- malvidină

- peonidină

- petunidin

- pelargonidă.

Vezi și: Ficatul gras, detoxifiere prin alimentație. Nutriționist: 80% dintre noi am fi în dureri, atât de des este răspândit

Antocianinele, surse naturale

Antocianinele se regăsesc în fructele, legumele și cerealele care au culoarea roșie, albastră și violet.

Fructele de pădure au cea mai mare cantitate de antocianine, în special fructele de soc și fructele de aronia. 

O sursă importantă de anticianine se găsește în afine, mure, zmeură și căpșune.

Alte fructe și legume ce conțin antocianine sunt:

- prunele, portocalele roșii, cireșele, strugurii negri și roși și rodia

- varza roșie, ceapa roșie, ridichile de lună, conopida mov, porumbul mov și vinetele (coaja)

- fasolea neagră, orezul negru și soia neagră

- sucul de strugure și vinul.

”Formele proaspete și congelate ale alimentelor enumerate păstrează cele mai ridicate niveluri ale acestui flavonoid colorat.

Veți găsi, de asemenea, multe tipuri de suplimente care conțin antocianine. Extractele de soc, aronia, cireșe amare și afine sunt doar câteva dintre cele care au devenit populare”, spune dieteticianul Joyce Scott, potrivit Cleveland Clinic.

Vezi și: Melatonina, efect asupra somnului copiilor. Ce alte beneficii mai are și la ce trebuie să fie atenți părinții. Barbu, despre suplimente: Pot duce la treziri mai dese

Antocianine, beneficii pentru sănătate

Ca urmare a acțiunii antioxidante a antocianinelor, fructele și legumele care conțin acest pigment sunt utilizate în dietele sănătoase, diete care ajută în prevenirea unor afecțiuni, precum bolile de inimă, bolile metabolice și anumite tipuri de cancere.

Deși este clar că alimentele bogate în antocianine joacă un rol în nutriția umană, rămâne neclar dacă acestea pot preveni sau trata în mod independent orice afecțiune de sănătate.

La modul general, studiile sugerează că antocianinele au beneficii în câteva afecțiuni importante.

Scad tensiunea arterială

Potrivit unui analize făcute în baza a 66 de studii, antocianinele pot reduce tensiunea arterială. Participanților la studii, persoane cu hipertensiune, le-au fost administrate o varietate de extracte și preparate din plante cu un conținut de antocianine.

Studiile au arătat că există un efect consistent de scădere a tensiunii arteriale. Cu toate acestea, în alte studii, oamenii de știință au identificat o serie de factori care au dus la rezultate mixte, precum:

- dozajul și tipul de antocianină - aliment, suc sau extract

- numărul de doze - doză unică sau pe termen lung

- caracteristicile pacienților - tensiunea arterială, dar și alte condiții de sănătate.

Previn bolile neurologice

Cercetările arată că antocianinele pot ajuta la protejarea și îmbunătățirea funcției creierului. Astfel, un studiu a constatat că o doză zilnică de suc de cireșe a îmbunătățit vorbirea și memoria la persoanele de peste 70 de ani cu demență ușoară sau moderată, în timp ce un alt studiu a raportat că antocianinele au crescut fluxul sanguin și au activat zonele creierului care controlează memoria, limbajul și atenția.

Cercetătorii cred că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale antocianinelor sunt responsabile pentru aceste îmbunătățiri, arată sursa menționată.

Reduc riscul de boli de inimă

Unele studii sugerează că antocianinele pot reduce riscul de apariție al bolilor de inimă.

O revizie din 2021 asupra efectelor pe care fructele de pădure le au asupra bolilor de inimă a arătat rezultate promițătoare.

Astfel, potrivit analizei ce a reunit 44 de studii, consumul regulat de fructe de pădure îmbunătățește lipidele din sânge, reducând în același timp inflamația care poate duce la apariția bolilor de inimă, arată Very Well Health.

Cancer

Studiile de laborator au arătat că extractele de antocianine sunt capabile să anihileze celulele canceroase. Au fost obținute rezultate în cazul cancerului de colon, de vezică urinară, de sân și de tiroidă.

În ceea ce privește cercetările asupra omului, acestea sunt încă limitate.

Un mic studiu uman a analizat efectul antocianinelor asupra cancerului de colon.

În ciuda rezultatelor pozitive din cercetările preliminare, s-a constatat că antocianinele nu au avut un impact semnificativ asupra cancerului de colon în cadrul studiului la om, mai arată sursa menționată.

Antocianinele, doza recomandată

În timp ce rezultatele studiilor sunt încurajatoare, niciunul nu face vreo precizare cu privire la doza de antocianine pe care un om trebuie să o consume, așa cum se întâmplă de exemplu în cazul vitaminelor sau mineralelor.

”Cea mai bună strategie este să includeți alimentele bogate în antocianine   ca parte din modelul obișnuit de masă.

Știm că aceste alimente sunt sigure și pot contribui la stimularea nutriției dumneavoastră generale”, afirmă Scott.

Vezi și: Leacul pentru cancer, în lucru. Dina: Pandemia este o oportunitate. Validează dezvoltarea acestei tehnologii și pentru alte arii terapeutice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel