Tulburările psihice false. Teoria care răstoarnă tot ce știam

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

Un grup de cercetători ridică îndoieli asupra tulburărilor psihice. 

Într-o lucrare recentă, câțiva antropologi biologici fac apel la comunitatea științifică să regândească bolile psihice. Cu o revizuire amănunțită a dovezilor, aceștia susțin că depresia, anxietatea sau tulburarea de stres posttraumatică sunt răspunsuri la adversitate, mai degrabă decât, dezechilibre chimice.

Răspunsuri adaptative la adversitate

Cercetătorii susțin că știința medicală nu a reușit niciodată să demonstreze că anxietatea, depresia sau tulburarea de stres posttraumatic (PTSD) sunt afecțiuni moștenite genetic.

În al doilea rând, autorii studiului remarcă faptul că, în ciuda utilizării pe scară largă și în creștere a antidepresivelor, rata de anxietate și depresie nu pare să se îmbunătățească. În perioada 1990-2010, prevalența globală a tulburărilor depresive majore și anxietății a fost de 4,4% și 4%. În același timp, dovezile au continuat să arate că antidepresivele nu funcționează mai bine decât placebo.


În al treilea rând, subliniază cercetătorii, ratele la nivel mondial ale acestor tulburări rămân stabile la 1 din 14 persoane. Cu toate acestea, „în țările afectate de conflict, se estimează că una din cinci persoane suferă de depresie, PTSD, tulburări de anxietate și alte tulburări”, se arată în lucrarea lor.

Autorii studiului consideră că anxietatea, depresia și PTSD pot fi răspunsuri adaptative la adversitate.Sistemele de apărare sunt adaptări care activează în anumite condiții și situații de amenințare, pentru a reduce la minimum pericolul”, se arată în studiu. 

Potrivit studiului, la anxietate, grija ar ajuta la evitarea pericolului, iar „durerea psihică” a depresiei ne ajută „să ne concentrăm atenția asupra evenimentelor adverse, pentru a atenua actualitatea adversității și a evita astfel de adversități viitoare”.

 

 

Studiul integral, aici.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel