Apendicita, simptome: când trebuie să te prezinți la medic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:

Apendicita este o afecțiune relativ comună. Simptomele sunt specifice, iar în maxim 48 de ore, pacientul va cere ajutor, din cauza durerilor.

Apendicita este o inflamație a apendicelui, un tub mic, cât degetul, care atârnă de partea dreaptă inferioară a intestinului gros. Rolul anexei nu este cunoscut. De obicei se inflamează din cauza unei infecții sau a unei obstrucții la nivelul tractului digestiv. Dacă nu este tratat, un apendice infectat poate răspândi infecția în toată cavitatea abdominală și în fluxul sanguin.

Apendicita afectează 1 din 500 de persoane în fiecare an. Riscul apendicitei crește odată cu vârsta, atingând maximul între 15 și 30 de ani. Apendicita este principalul motiv pentru intervenția chirurgicală abdominală la copii, patru din fiecare 1.000 de copii care au nevoie de eliminarea apendicelui înainte de 14 ani, potrivit Harvard Medical School.

Care sunt simptomele

Printre simptomele apendicitei se numără:

Durere abdominală, de obicei, începând din partea superioară și apoi se deplasează spre partea inferioară dreaptă a abdomenului

Greaţă

Vărsături

Umflare abdominală

Durere atunci când partea dreaptă a abdomenului este atinsă

Febra ușoară

Incapacitatea de a elimina gaze

Dacă aveți simptome de apendicită, nu faceți clisme sau laxative pentru a ameliora constipația: Aceste medicamente cresc șansa ca apendicele să se perforeze. De asemenea, evitați să luați medicamente pentru calmarea durerii înainte de a vă vedea medicul, deoarece aceste medicamente pot masca simptomele apendicitei și pot îngreuna diagnosticul.

Majoritatea oamenilor vor solicita asistență medicală în termen de 12 până la 48 de ore din cauza durerii abdominale. În unele cazuri există un nivel scăzut de inflamație timp de câteva săptămâni înainte de a face un diagnostic.

Nu există nicio modalitate de a preveni apendicita.

Tratamentul standard este eliminarea apendicelui. Operația, denumită apendectomie, trebuie făcută cât mai curând posibil pentru a reduce riscul de ruptură a apendicelui. Dacă apendicita este puternic suspectată, un chirurg va recomanda adesea să înlăture apendicele, chiar dacă o ecografie sau o tomografie nu pot confirma diagnosticul. Recomandarea chirurgului de a opera reflectă pericolul unui apendice perforat: Poate pune viața în pericol, în timp ce o apendicectomie este o operație cu risc relativ scăzut.

Persoanele care au nevoie de intervenție chirurgicală rămân adesea în spital două-trei zile (dacă apendicele nu s-a perforat). Persoanele care au o apendectomie se recuperează în mod complet.

În cazul apendicelui perforat, șederea la spital este de obicei mai lungă. Deși este rar, o persoană poate muri de apendicită dacă un apendice perforat răspândește infecția în tot abdomenul și în sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel