Atac de cord: mai puține decese în 20 de ani. Studiu SUA

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Inimă
Inimă

Atac de cord, decese. Mai puțini adulți în vârstă din SUA au suferit atacuri de cord timp de 20 de ani, susține un studiu al cercetătorilor de la Yale.

Atac de cord, decese. Cercetători de la Universitatea Yale au analizat date de la 4,3 milioane de persoane în vârstă de 65 de ani (cetățeni americani) și peste care au suferit atacuri de cord pe o perioadă de 20 de ani, din 1995, anunță health.harvard.edu.

Atunci, 20% dintre cei incluși în studiu au murit de infarct. Până în 2014, acest număr a scăzut la 12%.

Atac de cord, decese: ce a scăzut numărul infarcturilor

Șansele de a fi spitalizați pentru un atac de cord pentru prima dată au scăzut cu 38%, se mai precizează pe site-ul Școlii de Medicină a Universității Harvard. O altă schimbare observată de cercetători a fost că oamenii s-au întors acasă de la spital cu câteva zile mai devreme în 2014, față de 1995. Și mai puțini oameni au revenit la spital în decurs de un an, din cauza unui alt atac de cord.

Autorii studiului recunosc utilizarea mai largă și consistentă a medicamentelor - cum ar fi aspirina, beta-blocanții și statinele - pentru aceste îmbunătățiri, împreună cu utilizarea crescută a procedurii de deschidere a arterei, cunoscută sub numele de angioplastie. Experții Harvard a subliniază și rolul modificărilor stilului de viață.

Atac de cord, decese: opinia cercetătorilor

„Suntem acum la minime istorice în ratele de infarct miocardic și a deceselor asociate atacurilor de inimă. (...) Am documentat câștiguri extraordinare - dar efortul este departe de a fi terminat. Scopul este de a retrograda într-o zi atacurile de cord în istoria medicinei", spune medicul Harlan Krumholz, autorul principal al studiului și cardiologist la Yale, pe site-ul universității amintite.

Studiul a fost publicat în JAMA Network Open. Poate fi citit integral AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel