Atacul de cord, simptome instalate lent sau brusc: cum le recunoști

Angela Sabău |
Data publicării:
Boli cardiovasculare
Boli cardiovasculare

Atacul de cord poate avea simptome care apar lent, sau se instalează brusc. În niciunul din cazuri, acestea nu trebuie ignorate.

Simptomele atacului de cord pot fi treptate sau abrupte, iar ambele situații sunt urgențe medicale. Acesta este principalul mesaj al unei cercetări publicate în European Journal of Cardiovascular Nursing, o revistă a European Society of Cardiology (ESC).

Studiul a descoperit că pacienții care au avut debutul simptomelor treptat au avut nevoie de opt ore pentru a primi ajutor medical, comparativ cu cei cu simptome abrupte, care au avut nevoie de oar 2,6 ore pentru a primi ajutor. „Se recomandă ca întârzierea să nu fie mai mare de două ore, pentru a obține un tratament rapid și cu cele mai bune rezultate; complicațiile grave și moartea sunt mai mari dincolo de acest interval”, arată studiul.

Debutul atacului de cord, lent sau brusc 

Simptomele care apar treptat încep cu un disconfort ușor, care se agravează lent, în timp ce debutul brusc apare cu dureri bruște și severe din start. „Ambele sunt o urgență medicală și necesită ajutor urgent. Dar studiul nostru arată că simptomele treptate nu sunt luate în serios”, a declarat autorul studiului, Dr. Sahereh Mirzaei, de la Universitatea Illinois din Chicago, SUA.

Aceasta a fost o analiză secundară a unui studiu prospectiv, multicentric, realizat în patru regiuni americane. Analiza a inclus 474 de pacienți care s-au prezentat la secția de urgență cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic și angină instabilă). Caracteristicile simptomelor și timpul de la debutul simptomelor până la sosirea în secția de urgență au fost evaluate utilizând chestionarul ACS pentru informații pentru pacienți.

În general, media decalajului dintre momentul debutului simptomelor și sosirea la spital a fost de patru ore. Simptomele au apărut brusc la 56% dintre pacienți și au apărut treptat la 44%. Atât femeile cât și bărbații au căutat mai rapid ajutor medical atunci când au avut dureri bruste.

„Aproape jumătate dintre pacienți au avut un debut lent, așa că acest lucru nu este neobișnuit”, a spus dr. Mirzaei. "Simptomele sindromului coronarian acut nu sunt specifice, iar interpretarea este adesea dificilă pentru pacienți. Durerea în piept, disconfortul toracic și presiunea toracică sunt semne de avertizare că o arteră poate fi blocată, iar pacienții ar trebui să apeleze imediat la serviciile medicale de urgență."

Simptomele au fost declanșate în urma unui efort la mai mult de jumătate (54%) dintre bărbații cu debut brusc și cu diagnostic de infarct miocardic cu elevație ST (STEMI). Acesta este un tip deosebit de grav de atac de cord, care necesită restabilirea rapidă a fluxului de sânge în arterele blocate. Activitățile riscante includeau urcarea scărilor, activități grele de grădinărit, alergare, jogging sau alte activități fizice care necesită un efort mai mare.

Durerile toracice nu trebuie ignorate

„Bărbații cu boală cardiacă ischemică sau cu factori de risc multipli, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial al bolilor de inimă ar trebui să fie conștienți că durerile toracice sau disconfortul după efort fizic ar putea fi un atac de cord”, a spus dr. Mirzaei.

Sosirea cu ambulanța a fost asociată cu un interval mai scurt între începutul durerii și sosirea la spital. Doar 45% dintre pacienți au apelat la o ambulanță, în timp ce mai mult de jumătate (52%) au folosit propriul lor transport, iar 3% au fost transferați dintr-un alt spital. Conform statisticilor, persoanele neasigurate au înregistrat o întârziere mai lungă până la primirea ajutorului medical.

Dr. Mirzaei a spus: "Durerea sau disconfortul toracic, fie severe și bruște sau ușoare și lente, nu trebuie ignorate. Simptomele pot include, de asemenea, dureri la gât, gât, spate, stomac sau umeri, și pot fi însoțite de greață, răceală, transpirație, slăbiciune, respirație sau frică. Apelați imediat o ambulanță; cu cât primiți mai repede ajutor, cu atât prognosticul vă va fi mai bun. "

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel