Avantajele și dezavantajele dietelor sărace în grăsimi. Ce alegi pentru sănătatea și dezvoltarea creierului

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
dieta saraca in grasimi Foto: Freepik
dieta saraca in grasimi Foto: Freepik

Dietele cu un conținut scăzut de grăsimi, cândva considerate ideale pentru sănătatea inimii și scăderea în greutate, sunt acum reevaluate.

Dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost considerate cândva cea mai bună modalitate de a reduce grăsimea corporală și de a scădea riscul de boli de inimă și cancer. Cu toate acestea, se cunosc mai multe despre efectele grăsimilor alimentare, iar recomandările se concentrează acum pe promovarea anumitor grăsimi și pe limitarea altora.

Orientările dietetice au evoluat pentru a reflecta înțelegerea nutriției și rolul anumitor alimente și nutrienți asupra sănătății generale. Primele îndrumări se concentrau pe reducerea bolilor legate de alimentație, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul, grăsimile fiind identificate ca fiind principalul vinovat.

O dietă săracă în grăsimi presupune, de obicei, ca nu mai mult de 30% din caloriile zilnice să provină din orice sursă de grăsimi, cu 3 grame de grăsimi sau mai puțin la 100 de calorii.

Conținutul de grăsimi din dieta noastră

Consumul unei diete echilibrate este esențial pentru menținerea unei bune stări de sănătate. Aceasta include o varietate de alimente care respectă anumite orientări dietetice. Carbohidrații sunt o sursă vitală de energie, care se găsesc în fructe, legume și cereale integrale.

Cu toate acestea, este important să nu înlocuiești grăsimile cu alimente cu conținut scăzut de grăsimi, bogate în zahăr și făină rafinată. Proteinele, ca și grăsimile, ajută la senzația de sațietate, așa că este esențial să consumi multe alimente bogate în proteine.

Pentru a-ți menține dieta mai săracă în grăsimi, alege surse de proteine slabe, cum ar fi legumele, peștele, carnea de pasăre fără piele și carnea de vită slabă.

Există două tipuri de grăsimi nesaturate care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL: grăsimile mononesaturate din surse vegetale precum avocado, măsline și nuci și grăsimile polinesaturate din nuci, semințe și pește.

Grăsimile saturate se găsesc în produsele de origine animală și în câteva surse vegetale, în timp ce grăsimile trans sunt procesate pentru a le face mai stabile la raft. 

Grăsimile trans ar trebui evitate pentru sănătatea generală și mai ales în cadrul unei diete cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimile saturate pot fi limitate prin alegerea proteinelor slabe și a produselor lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

Vezi și: Cum redefinește chirurgia minim invazivă practica medicală. Tehnici și tipuri în chirurgia minim invazivă

Foto: Freepik @KamranAydinov

Avantaje

Reducerea aportului de grăsimi poate duce la o pierdere în greutate pe termen scurt, deoarece majoritatea dietelor restricționează anumite alimente sau macronutrienți. Cu toate acestea, pentru a menține pierderea în greutate, este esențial să continuați să limitați grăsimile.

O dietă cu un conținut scăzut de grăsimi este sănătoasă dacă este echilibrată cu grăsimi bune și carbohidrați și proteine bogate în nutrienți. Cu toate acestea, există dezavantaje, inclusiv o schimbare a sfaturilor experților cu privire la consumul de grăsimi.

Citește și: Beneficiile și riscurile utilizării sucului de lămâie în tratamentul acneei. De ce sucul proaspăt stors este mai bun decât cel din magazin

Dezavantaje

Dietele cu conținut scăzut de grăsimi au fost studiate pentru beneficiile lor pentru sănătate, dar nu au dovezi științifice clare. Este posibil ca acestea să nu fie la fel de eficiente pentru pierderea în greutate pe termen lung ca alte intervenții.

Dietele nesănătoase cu conținut scăzut de grăsimi pot crește riscul de deces. Unele vitamine esențiale sunt solubile în grăsimi, iar tăierea prea multor grăsimi poate împiedica absorbția acestora.

În plus, grăsimile alimentare sunt esențiale pentru sănătatea și dezvoltarea creierului, unele cercetări sugerând că grăsimile nesaturate pot proteja împotriva depresiei.

Diete similare

Dieta Ornish și alte diete ultra-scăzute în grăsimi pretind că previn și inversează boala coronariană prin restricționarea grăsimilor alimentare, în special din surse animale. Cu toate acestea, aceste afirmații se bazează pe date imperfecte și pe lipsa unei examinări obiective.

Ipoteza conform căreia o dietă vegetariană foarte săracă în grăsimi previne sau inversează bolile de inimă nu a fost dovedită sau infirmată. Alte diete echilibrate, cum ar fi dieta mediteraneană, pescatariană și DASH, sunt recomandate pentru sănătatea inimii. Consultă un medic sau un nutriționist pentru planuri personalizate de pierdere în greutate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel