AVERTISMENT: Furia, supărările și efortul fizic intens pot provoca un accident vascular cerebral! STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Furie Foto: Pixabay
Furie Foto: Pixabay

Un studiu realizat la nivel internațional, care a analizat 13.462 se accident vascular cerebral avertizează că acesta poate fi declanșat de furie, supărare puternică și efort fizic intens. 

Un studiu global condus de cercetători de la Universitatea Națională Galway a Irlandei asupra cauzelor accidentului vascular cerebral a descoperit că unul din 11 supraviețuitori a experimentat o perioadă de furie sau supărare în o oră care a precedat AVC-ul. De asemenea, unul din 20 de pacienți a făcut efort fizic intens, arată studiul publicat în European Heart Journal (link direct studiu).

Declanșatorii suspecți de AVC au fost identificați ca parte a studiului global INTERSTROKE - cel mai mare proiect de cercetare de acest gen-, care a analizat 13.462 de cazuri de accident vascular cerebral acut, implicând pacienți cu diverse origini etnice din 32 de țări, inclusiv Irlanda.

Accidentul vascular cerebral este principala cauză globală de deces sau dizabilitate. În fiecare an, aproximativ 7.500 de irlandezi suferă de un accident vascular cerebral și aproximativ 2.000 dintre acești oameni mor. Se estimează că 30.000 de persoane trăiesc în Irlanda cu dizabilități ca urmare a unui accident vascular cerebral.

Profesorul Andrew Smyth, profesor de epidemiologie clinică la NUI Galway, director al HRB-Clinical Research Facility Galway și consultant nefrolog la Spitalele Universitare din Galway, a fost unul dintre cercetătorii principali. El a explicat că „în ciuda progreselor, rămâne dificil de prezis când va avea loc un accident vascular cerebral. Multe studii s-au concentrat pe expunerile pe termen mediu și lung la diferiți factori, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea sau fumatul. Studiul nostru a avut ca scop să se aplece asupra expunerilor acute care pot acționa ca declanșatori”.

Cercetarea a analizat modele la pacienții care au suferit un accident vascular cerebral ischemic (cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral, care apare atunci când un cheag de sânge blochează sau îngustează o arteră care duce la creier) și, de asemenea, hemoragie intracerebrală (care este mai puțin frecventă și implică sângerare în interiorul țesutului creierului).

„Am căutat doi factori declanșatori separași. Cercetările noastre au descoperit că furia sau supărarea emoțională au fost legate de o creștere cu aproximativ 30% a riscului de accident vascular cerebral în decurs de o oră după un episod - cu o creștere mai mare dacă pacientul nu avea un istoric de depresie. Riscul era și mai mare pentru cei cu un nivel de educație mai scăzut”, a arătat Profesorul Smyth.

„De asemenea, am constatat că efortul fizic intens a fost legat de o creștere cu aproximativ 60% a riscului de hemoragie intracerebrală în timpul unei ore după episodul de efort intens. A existat o creștere mai mare pentru femei și un risc mai mic pentru cele cu un IMC normal”.

Co-autorul studiului, dr. Michelle Canavan, medic consultant pentru accidente vasculare cerebrale la Spitalele Universitare din Galway, a explicat că „Mesajul nostru este ca oamenii să practice bunăstarea mentală și fizică la toate vârstele. Dar este, de asemenea, important pentru unii oameni să evite efortul fizic intens, mai ales dacă prezintă un risc crescut de afecțiuni cardiovasculare, adoptând în același timp un stil de viață sănătos de exerciții fizice regulate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel