Avertismentul unui medic, privind riscul de AVC: Atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!

Adisa Codruț |
Data publicării:
Nu e musai să mănânci dintr-o dată tot ce pui pe masa de Crăciun.
Nu e musai să mănânci dintr-o dată tot ce pui pe masa de Crăciun.

Pentru tratarea cu succes a unui accident vascular cerebral este important să fie descoperite și cunoscute simptomele încă de la început. Primele minute sunt vitale, spun medicii.

Neurologul Răzvan Radu a explicat cum să recunoaștem simptomele unui accident vascular cerebral. „Accidentul vascular cerebral (AVC) este o boală care are două categorii: AVC ischemic - se produce atunci când se înfundă un vas de sânge şi AVC hemoragic, produs atunci când se rupe un vas de sânge", a explicat el. "Cauzele sunt multe, sunt peste 100 de cauze cunoscute care duc la apariţia unui accident vascular cerebral, dar de obicei e vorba de factori de risc cardiovasculari sau de nerespectarea unui stil de viaţă sănătos şi cu afecţiuni ale vaselor de sânge şi ale inimii, care se şi suprapun", a spus medicul.
Simptomele unui AVC sunt brusc instalate. "Nu simţim ceva în decursul a câteva minute, ci repede, pentru că un vas de sânge se înfundă dintr-o dată, se rupe dintr-o dată, astfel încât creierul nostru nu mai funcţionează", a precizat dr. Radu.

Cum recunoaștem simptomele

Principalele semne ale unui accident vascular cerebral sunt tulburările de vorbire, bâlbâială, nu mai înţelegem ce ni se spune, nu ne mai putem face înţeleşi, nu mai putem mişca o mână sau un picior ori ambele membre de pe aceeaşi parte sau nu le mai simţim, nu mai vedem cum trebuie, ni se strâmbă faţa sau gura.
Partea bună este că putem vorbi de prevenţie în asemenea cazuri. "Se spune că aproximativ 80% din accidentele vasculare cerebrale sunt prevenibile", a mai spus medicul neurolog Răzvan Radu și, cel mai important lucru, mai arată el, este ca pacientul cu astfel de simptome să ajungă cât mai repede la medic. „În momentul în care se văd semnele de mai sus, trebuie să se sune de urgenţă la 112, pentru a ajunge la un spital", a atenţionat neurologul.
Medicul spune că la noi, în România, bolnavii ajung la spital cam după două ore după ce debutează aceste simptome, ceea ce e foarte mult. "Cu cât ajung mai devreme, pot fi trataţi mai repede", explică dr. Radu.

Persoane la risc: atenţie la ce şi cât mâncaţi de sărbători!

Cei predispuşi la AVC sunt persoanele cu boli cardiovasculare, cu dislipidemie, cei sedentari, dar şi cei care au o dietă plină de grăsimi şi sare, care duce la ateroscleroză sau hipertensiune arterială. 
"Dacă mai stropim totul cu mult alcool şi fumăm e mai rău", atenţionează medicul, care aminteşte că se apropie sărbătorile de iarnă, când românii mănâncă gras, scrie Antena 3.
În plus, principialul factor de risc pentru un AVC este să ai un AVC în antecedent. De aceea, primul accident accident vascular este indicat să ai un stil de viaţă sănătos şi să urmezi recomandările medicilor. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel