Băiat sau fată. De ce se nasc mai mulți băieți după războaie

Angela Sabău |
Data publicării:
Gravidă
Gravidă

Șansele ca un cupu să aibă băiat sau fată sunt moștenite din familie, asta arată un nou studiu pe această temă. De asemenea, cercetătorii au reușit să explice de ce s-au născut mai mulți băieți după războaie.

Un studiu al Universității din Newcastle, care implică mii de familii, îi ajută pe potențalii părinți să evalueze determinarea sexul la viitorul lor copil, dacă va fi băiat sau fată.

Lucrarea lui Corry Gellatly, cercetător științific la universitate, a arătat că bărbații moștenesc tendința de a avea mai mulți fii sau mai multe fiice de la părinții lor. Aceasta înseamnă că un bărbat cu mulți frați este mai probabil să aibă fii, în timp ce un bărbat cu multe surori are mai multe șanse să aibă fiice, scrie sciencedaily.com.

Cercetarea a implicat un studiu de 927 de arbori genealogici, care conțineau informații despre 556.387 de persoane din America de Nord și Europa, mergând în urmă în timp până în 1600. "Studiul arborelui genealogic a arătat că, șansele mai mari de a avea băiat sau fată sunt moștenite. Știm acum că bărbații au mai multe șanse să aibă fii dacă au mai mulți frați, dar au mai multe șanse să aibă fiice dacă au mai multe surori. Cu toate acestea, la femei, nu se poate prezice", explică Gellatly.

Bărbații determina sexul bebelușului, în funcție de cum  se combină cromozomul X sau Y, care există doar la bărbați, femeile având cromozomii XX. Dacă un cromozom X al bărbatului se combină cu cromozomul X al mamei, se va naște o fetiță (care va avea cromozomii XX), ar dacă un cromozom Y se va combina cu cromozomul X al mamei, se va naște un băiat (va avea cromozomii XY).

Studiul Universității Newcastle sugerează că o genă încă nedescoperită controlează dacă sperma unui bărbat conține mai mulți cromozomi X sau mai mulți cromozomi Y, ceea ce afectează sexul viitorilor săi copii. Pe o scară mai mare, numărul bărbaților cu mai mult X în comparație cu numărul de bărbați cu mai mult Y afectează raportul de sex al copiilor născuți în fiecare an.

Fii sau fiice?

O genă constă din două părți, cunoscute ca alele, una moștenită de la fiecare părinte. În lucrarea sa, Gellatly demonstrează că probabil că bărbații poartă două tipuri diferite de alele, ceea ce are ca rezultat trei combinații posibile într-o genă care controlează raportul dintre X și Y. Barbatii cu prima combinație, cunoscuți ca mm, produc mai mult spermă Y și au mai mulți fii.

Al doilea tip, cunoscut ca mf, produce un număr aproximativ egal de spermatozoizi X și Y și are un număr aproximativ egal de fii și fiice.

Al treilea tip de combinație, cunoscut sub numele de ff, produce mai mult spermă X și are mai multe fiice. "Gena care este transmisă de ambii părinți, care face ca unii bărbați să aibă mai mulți fii și unii să aibă mai multe fiice, poate explica de ce vedem numărul de bărbați și femei aproximativ echilibrați într-o populație.

Dacă există prea mulți bărbați în populație, de exemplu, femeile vor găsi mai ușor un partener, astfel că bărbații care au mai multe fiice vor transmite mai multe gene, cauzând generarea mai multor femei la generațiile următoare ", spune cercetătorul Universității Newcastle Dle Gellatly.

Mai mulți băieți născuți după războaie

În multe dintre țările care au luptat în timpul războaielor mondiale, a avut loc o creștere bruscă a numărului de băieți născuți ulterior. În anul de după încheierea primului război mondial, s-au născut în plus câte doi băieți pentru fiecare 100 de fete din Marea Britanie, comparativ cu anul precedent războiului. Gena, pe care Gellatly a descris-o în cercetările sale, ar putea explica de ce s-a întâmplat acest lucru.

Deoarece cotele erau în favoarea bărbaților care aveau mai mulți fii, care aveau șanse mai mari ca unii dintre eisă se întoarcă din război, aveau mai multe șanse să fie tată băieți, pentru că au moștenit această tendință de la părinții lor. În schimb, bărbații cu mai multe fiice ar fi putut să-și fi pierdut singurii fii în război, iar acei fii, ar fi avut mai multe șanse să facă fete tată. Acest lucru ar explica de ce bărbații care au supraviețuit războiului aveau mai multe șanse să aibă copii de sex masculin, ceea ce a dus la creșterea numprului de băieț născuți după război.

Mai mulți bărbați decât femei

În majoritatea țărilor, atât timp cât au fost păstrate înregistrări, s-au născut mai mulți băieți decât fete. În Marea Britanie și SUA, de exemplu, există în prezent aproximativ 105 de bărbați născuți pentru fiecare 100 de femei. Este cunoscut faptul că mai mulți bărbați mor în copilărie și înainte de a fi suficient de bătrâni pentru a avea copii. Deci, în același mod în care gena poate cauza nașterea mai multor băieți după războaie, poate provoca și nașterea a mai mulți băieți în fiecare an. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel