Bandaje care pot „simți” și trata infecțiile bacteriene

Adisa Codruț |
Data publicării:
Bandaje
Bandaje
Cum funcționează bandajele. Foto: ACS Central Science
Cum funcționează bandajele. Foto: ACS Central Science
  • Bandaje
  • Cum funcționează bandajele. Foto: ACS Central Science

O echipă de oameni de știință din China a conceput bandaje care „simt” infecțiile bacteriene și le tratează prin eliberarea substanțelor medicamentoase corespunzătoare.

Cercetătorii chinezi susțin că noile bandaje „inteligente" vor contribui la „utilizarea rațională" a antibioticelor și la prevenirea folosirii acestora în mod necorespunzător sau în exces. Studiul lor a fost publicat în jurnalul științific ACS Central Science.

Soluție pentru abuzul de antibiotice

Bacteriile pot dezvolta în timp o rezistență naturală la antibiotice, iar utilizarea necorespunzătoare la oameni și animale accelerează acest proces, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). În prezent, rezistența la antibiotice este una dintre cele mai importante amenințări la nivel mondial, fiind răspunzătoare de circa 700.000 decese în fiecare an.

Echipa de cercetători condusă de doctor Xiaogang Qu de la Institutul de Chimie Aplicată din Changchun, care aparține de Academia de Științe din China, a dezvoltat un material capabil să își modifice culoarea atunci când intră în contact cu bacteriile. Specialiștii au încorporat materialul în bandaje testate ulterior pe răni prezente la șoareci, infectate cu bacterii Escherichia coli (E.coli) sensibile la medicamente, respectiv rezistente la medicamente.

Eliberează antibiotice doar când sunt bacterii

În cazul E.coli sensibilă la medicamente, bandajul și-a schimbat culoarea din verde în galben și a eliberat un antibiotic care a omorât microbii periculoși.

Cum funcționează bandajele. Foto: ACS Central Science

În prezența bacteriilor rezistente la medicamente, bandajul a devenit roșu după ce a intrat în contact cu o enzimă produsă în mod specific de acești microbi care pot fi mortali la om. Pentru a ținti aceste bacterii, cercetătorii au expus apoi bandajul la lumină, determinând materialul să elibereze o substanță care a slăbit rezistența bacteriilor la antibiotice.

Cercetătorii au notat că detectarea și tratarea rapidă a infecțiilor bacteriene ar putea contribui la ameliorarea vindecării pacienților, precum și la limitarea răspândirii microbilor rezistenți la antibiotice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel