Băutorii de cafea au microbiote intestinale mai sănătoase

Noile cercetări sugerează că băutorii de cafea au compoziții mai sănătoase de bacterii în...
Noi cercetări pun în lumină efectul cafelei asupra microbiotei intestinale.
Din ce în ce mai multe cercetări vorbesc despre beneficiile pentru sănătate ale consumului de cafea. Consumul unei singure cani poate lupta împotriva grăsimilor nesănătoase, poate ușura inflamațiile asociate obezității sau chiar proteja creierul la bătrânețe, notează Medical News Today.
Mai mult, bea cel puțin trei căni de cafea în fiecare zi poate menține arterele sănătoase și suple, împiedicând o acumulare de calciu și evitând riscul de blocare.
Cafeaua ar putea ajuta și la combaterea diabetului prin îmbunătățirea controlului zahărului din sânge și poate menține ficatul sănătos și „fericit".
Însă cum exact cafeaua produce toate aceste minunate beneficii pentru sănătate a rămas oarecum un mister.
Noile cercetări strălucesc mecanismele din spatele efectelor cafelei analizând legăturile dintre cafea și sănătatea microbiotei intestinale.
Dr. Li Jiao este autorul principal și corespunzător al studiului. Dr. Jiao este profesor asociat de medicină-gastroenterologie la Baylor College of Medicine din Houston, TX, și cercetător la Centrul pentru inovații în calitate, eficacitate și siguranță la Michael E. DeBakey VA Medical Center.
Dr. Shawn Gurwara, tot de la Baylor College, care este primul autor al lucrării, a prezentat concluziile la American College of Gastroenterology (ACG), reuniunea științifică anuală din 2019, care a avut loc la San Antonio, TX.
Efectele cafelei asupra intestinului
Analizele au arătat că băutorii mari de cofeină au avut un nivel ridicat al genurilor bacteriene Faecalibacterium și Roseburia, dar niveluri scăzute de Erysipelatoclostridium - un gen bacterian „potențial dăunător".
Echipa de cercetare a găsit aceste asociații indiferent de vârsta participanților sau de calitatea dietelor lor.
Deși face parte dintr-un intestin normal sănătos, nivelurile excesive de Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) pot fi dăunătoare.
Studii anterioare la oameni au legat E. ramosum cu sindromul metabolic, iar studiile la animale au găsit legături cu „reglarea sub control a glucozei intestinale subțiri și a transportatorilor de grăsimi", care au îmbunătățit obezitatea indusă de dietă.
Mai mult, cercetătorii acestui studiu au descoperit niveluri mai ridicate de alte bacterii „detectate frecvent în microbiomii intestinali" la consumatorii mari de cafea. Aceste bacterii au inclus Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia și diverse tulpini de Lachnospiraceae.
Autorii concluzionează:
"Consumul mai mare de cofeină a fost asociat cu o densitate și o uniformitate a microbiotei intestinale asociate cu mucoase și o abundență relativ mai mare de bacterii antiinflamatorii, cum ar fi Faecalibacterium și Roseburia și nivelurile mai mici de Erysipelatoclostridium potențial dăunătoare."
-
-
-
Ce să faci imediat și ce să NU faci dacă simți miros de gaz în casă17.10.2025, 18:58
-
-
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Legătura ascunsă dintre intestin și anxietate. Dieta care îți calmează creierul
Cum scap de pofta de dulce
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Adevărul despre slăbit. Ce funcționează, de fapt, și cum poți scăpa de grăsime. AICI e secretul!
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!