Băuturi energizante, cum ar putea afecta vasele de sânge

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Băuturi energizante
Băuturi energizante

Băuturile energizante cu cafeină sunt populare, dar ar putea face vasele de sânge mai puțin eficiente, sugerează un studiu, care a găsit legături între problemele de inimă, stomac și nervoase și consumul acestor băuturi.

Studiul a inclus 44 de studenți sănătoși, non-fumători. Cercetătorii au testat efectul unei băuturi energice de 680 de grame asupra vaselor de sânge, în special asupra celulelor endoteliale.

Funcția acestor celule a fost testată înainte și după ce participanții au consumat băutura energetică și, din nou, la 90 de minute distanță. Cercetătorii au analizat dilatarea mediată de fluxul arterelor - o măsurare cu ultrasunete care este un indicator al sănătății globale a vaselor de sânge. După 90 de minute, diametrul intern al vaselor de sânge testate a fost dramatic mai mic decât înainte.

Acest efect negativ asupra vaselor de sânge poate fi legat de ingredientele din băutura energizantă, cum ar fi cofeina, taurina, zahărul și alte plante medicinale, au sugerat cercetătorii. Potrivit dr. David Katz, directorul Centrului de Cercetare Yale-Griffin de la Universitatea Yale, "funcția endotelială este, în general, un indicator puternic al riscului cardiovascular".

Specialistul a recunoscut însă că ,,acesta este un studiu mic care privește doar efectele acute și nu poate fi considerat ca o dovadă că băuturile energice au legătură cu sistemul cardiovascular. Există modalități mult mai bune de a stimula energia, cum ar fi statul în picioare și efectuarea de exerciții fizice. În lipsa unui beneficiu fiabil, chiar și un nivel scăzut de risc este inacceptabil”, a spus acesta, după cum informează WebMD.com.

Un purtător de cuvânt al unui grup industrial care reprezintă producătorii de băuturi energizante a declarat că băuturile energetice sunt sigure. ,,Ele conțin aproximativ jumătate din cantitatea de cafeină dintr-o ceașcă de cafea de dimensiuni similare și că au fost studiate și confirmate de către autoritățile guvernamentale drept sigure pentru consumul de din întreaga lume", a declarat William Dermody, purtător de cuvânt al Asociației emericane Beverage.

"Mulți copii mici folosesc băuturi energizante atunci când fac exerciții fizice pentru a se menține în top. Sportul necesită un flux sanguin maxim, astfel încât oxigenul să ajungă rapid în celule. Băuturile energice care reduc diametrul vaselor, în realitate, restricționează fluxul sanguin și eliberarea de oxigen, a explicat dr. John Higgins, profesor de medicină la Școala Medicală McGovern de la Centrul de Științe ale Sănătății al Universității din Texas,și cercetător principal.

"Este mai multă muncă pentru inimă și o cantitate mai mică de oxigen pentru inimă. Acest lucru ar putea explica de ce au existat cazuri în care copiii au avut un stop cardiac după o băutură energizantă", a spus el.

"Aceste băuturi nu sunt destinate copiilor, în plus, persoanele sub 18 ani, femeile gravide sau cele care alăptează, indivizii sensibili la cafeină, cei care iau stimulente sau medicamente pe bază de cafeină sau cei cu afecțiuni cardiace ar trebui să stea departe de băuturile energice”, a avertizat Higgins.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel