Beneficiile scăderii în greutate, impact pe termen lung. Cercetător: Recuperarea greutății este mai lentă decât își imaginează majoritatea

Sonia Baciu |
Data publicării:
beneficiile scaderii in greutate. FOTO: Freepik @user7020821
beneficiile scaderii in greutate. FOTO: Freepik @user7020821

Beneficiile adaptării unui stil de viață sănătos, cu scăderea în greutate, se menține și la ani distanță după ce o persoană a trecut printr-un program intensiv de slăbire.

O greutate normală este asociată cu o stare de sănătate bună, știut fiind faptul că supraponderea și obezitate sunt factori de risc pentru bolile cronice, precum diabetul și bolile de inimă.

Un studiu recent a arătat că persoanele care au scăzut în greutate, prin adoptarea a ceea ce spun medicii ”un stil de viață sănătos” au avut beneficii pe termen lung pentru sănătate, chiar dacă greutatea a fost recâștigăm notează Medical News Today.

În comparație cu persoanele care au primit un sprijin minim sau niciun sprijin pentru pierderea în greutate, cele care au slăbit printr-un program intensiv de pierdere în greutate, prin comportament alimentar sănătos, au avut niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale, colesterolului și glicemiei timp de cel puțin 5 ani după finalizarea programului.

Tensiunea arterială, colesterolul și nivelurile de glucoză din sânge mai scăzute ar trebui să se traducă teoretic printr-un risc mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare și diabet, însă spun cercetătorii, există puține studii care să dovedească acest lucru.

”Mulți oameni se tem că încercările de pierdere în greutate duc la o recăpătare rapidă a greutății și chiar la depășirea acesteia (n.r. efectul de Yo-Yo), astfel încât oamenii ar putea ajunge la o greutate mai mare decât înainte.

A existat teama că acest lucru ar însemna că pierderea în greutate nu aduce beneficii sănătății pe termen lung. Am vrut să evaluăm ce se întâmplă cu adevărat după ce încercările de pierdere în greutate se termină”, a declarat prof. Paul Aveyard, profesor de medicină comportamentală la Universitatea din Oxford și coautor principal al studiului, care a revizuit peste 17.000 de alte studii.

Vezi și: Antibiotice pe rețetă specială, "măsură excesivă". Lupuleasa: Oamenii înghit antibiotic din carnea de pui, din carnea de vită... e complicat! Nu suntem împotrivă, dar trebuie bine gândită

Ce arată studiile

Cercetătorii au căutat studii clinice aleatorii care au raportat rezultate cardiovasculare și metabolice la adulții supraponderali sau obezi ce au participat șa programele comportamentale de control al greutății.

Astfel, rezultatele asupra cărora s-au concentrat au fost:

- apariția bolilor cardiovasculare și a deceselor din cauza acestora

- apariția diabetului de tip 2 și a hipertensiunii

- modificări ale tensiunii arteriale sistolice, ale colesterolului seric, ale glicemiei.

Dintre cele 17.085 de studii, cercetătorii au găsit numai 124 de studii aleatorii care au raportat cel puțin un rezultat cardiometabolic cu o perioadă de urmărire de cel puțin 12 luni.

Mai mult, cercetătorii au găsit dovezi clare ce au evidențiat faptul că în comparație cu programele comportamentale de control al greutății de mai mică intensitate sau fără sprijin pentru pierderea în greutate, programele comportamentale de control al greutății au dus la scăderea tensiunii arteriale sistolice, la scăderea raportului dintre colesterolul total și colesterolul bun și la scăderea HbA1c (o măsură a nivelului de zahăr din sânge în ultimele 3 luni).

Acești factori de risc cardiovascular îmbunătățiți, cu excepția controlului glicemic, au persistat pe parcursul celor 5 ani de la încheierea programului, deși recăpătarea greutății a redus aceste efecte favorabile în timp.

Totodată, datele disponibile au sugerat că programele comportamentale de gestionare a greutății au întârziat apariția bolilor de inimă și a diabetului.

Vezi și: Trei fructe care luptă cu insomnia. Cu cât timp înainte de a te culca ar trebui să le consumi pentru a avea efect

Beneficiile asupra sănătății inimii, menținute și după reîngrășare

În cadrul unui studiu de anul trecut, aceeași echipă de cercetători s-a concentrat asupra persoanelor care și-au recăpătat kilogramele pierdute.

Aceștia au constatat că persoanele care au participat la programe comportamentale de gestionare a greutății au pierdut mai mult în greutate (-2,8 kg) decât cele care nu au primit niciun sprijin.

A fost nevoie de o medie de 5 ani pentru ca greutatea persoanelor din cele două grupuri să devină similară.

”Acest lucru înseamnă că recuperarea greutății este mai lentă decât își imaginează majoritatea oamenilor.

Reducerea factorilor de risc cardiovasculari și metabolici persistă deoarece pierderea în greutate persistă în medie mai mult timp decât cred majoritatea oamenilor - ambele durează cel puțin cinci ani. (...)

Chiar dacă se recuperează greutatea, ceea ce se întâmplă la majoritatea oamenilor, beneficiile pentru sănătate persistă”, mai spune prof. Paul Aveyard.

Vezi și: Histeroscopia, intervenția minim invazivă, eficientă pentru diagnostic și tratament. Gheorghe: Pacienta pleacă imediat după intervenție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel