Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Andiva, prin conținutul său de nutrienți și vitamine, este o legumă cu multiple beneficii pentru sănătate.
Andiva este leguma ce se poate consuma ca atare, având un ușor gust amărui și o textură crocantă, potrivită pentru salate, în combinație cu alte legume, dar și gătită la aburi ori pe grătar, când capătă un gust dulceag și devine mai moale.
Andiva se numără printre legumele cu un conținut redus de calorii, dar foarte bogate în fibre și inulină, o substanță care ajută la reducerea colesterolului și al zahărului din sânge, dar și la stabilizarea tranzitului intestinal.
Andiva, așa cum am menționat deja, este săracă în calorii, având doar 17 calorii la o porție de 100 de grame, însă, în ciuda acestui fapt, are un conținut ridicat de fibre, contribuind cu aproximativ 8% din aportul zilnic necesar de fibre, notează Nutrition & You.
Studiile de cercetare actuale sugerează că conținutul ridicat de inulină și fibre ajută la reducerea nivelului de glucoză și de colesterol LDL la pacienții cu diabet și la cei obezi.
De asemenea, andiva are numeroși compuși importanți din punct de vedere medical, cum ar fi lactonele sesquiterpenice și sterolii vegetali.
S-a constatat că lactonele, cum ar fi lactucopicrina, care dau un gust amar sfeclei, au proprietăți antitumorale și antiinflamatorii.
Andivele conțin o cantitate bună de vitamina A și beta-caroten. Ambii compuși sunt cunoscuți ca având proprietăți antioxidante. Carotenii se transformă în vitamina A în interiorul corpului uman.
Probioticele, rol important în tratarea depresiei. Alimentele cele mai bogate în bacteriile bune
În plus, vitamina A este necesară pentru menținerea sănătății mucoaselor și a pielii.
De asemenea, este și o vitamină esențială pentru o vedere bună. Consumul de legume/verdețuri naturale bogate în vitamina A ajută la protejarea împotriva cancerelor de plămâni și de cavitatea bucală.
Mai mult, conține cantități bune de multe grupe de vitamine esențiale din complexul B, cum ar fi acidul folic, acidul pantotenic (vitamina B5), piridoxina (vitamina B6) și tiamina (vitamina B1), niacina (B3).
Aceste vitamine sunt esențiale în sensul că organismul uman are nevoie de ele prin surse externe pentru a se reface. Ele participă ca și cofactori în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
În plus, andiva este o sursă bună de minerale precum manganul, cuprul, fierul și potasiul. Manganul este folosit ca și cofactor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Potasiul este un electrolit intracelular important ajută la contracararea efectelor hipertensive ale sodiului.
Andivele proaspete se găsesc la marile magazine pe toată perioada anului. Pentru a avea o andivă de calitate aceasta trebuie să aibă vârful frunzelor crocante și fragede. Se poate păstra în frigider pentru 3-4 zile, în pungă de plastic, închisă la culoare.
Broccoli este prea puțin apreciată în raport cu multitudinea de beneficii pe care o oferă sănătății. Iar cea mai importantă, în contextul în care diabetul este tot ai prezent în viețile noastre, este cea legată de legătura pe care o are cu glicemia, adică cu nivelul de zahăr din sânge.
Astfel, pe lângă activitatea fizică, somnul suficient, dar mai ales de calitate, precum și alte obiceiuri sănătoase, alegerea alimentelor potrivite poate juca un rol important în menținerea glicemiei în parametri.
Potrivit dieteticienilor Trista Best și Edibel Quintero, broccoli este una dintre cele mai bune legume pe care le puteți consuma pentru a vă gestiona glicemia, notează Eat This. Citește mai departe AICI.
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
 bogata in vitamine andiva. FOTO Freepik @ user14202961
        bogata in vitamine andiva. FOTO Freepik @ user14202961