Boli de inimă și cancer de sân: femeile pot reduce riscul pentru ambele

Angela Sabău |
Data publicării:
Dietă.    Foto: Pixabay
Dietă. Foto: Pixabay

Femeile prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare, decât de cancer de sân. Totuși, îngrijorarea lor este mai mare pentru cancer. Însă cu o serie de măsuri, pot fi prevenite ambele.

Foarte frecvent, femeile sunt mult mai îngrijorate de cancerul de sân decât de bolile de inimă. Dar femeile prezintă un risc mai mare de a muri de boli de inimă decât de toate cazurile de cancer combinate. Acest lucru este valabil pentru femeile de orice rasă și etnie. Cu toate acestea, doar aproximativ 50% dintre femei realizează că prezintă un risc mai mare de boli de inimă decât de orice altceva.

În prezent, în SUA, trei milioane de femei trăiesc cu cancer de sân, care cauzează unul din 31 de decese. Aproape 50 de milioane de femei au boli cardiovasculare, care cuprind boli de inimă și accidente vasculare cerebrale și cauzează unul din trei decese.

Iată, totuși, ceea ce este cu adevărat interesant: bolile de inimă și cancerul de sân au în comun mulți dintre aceiași factori de risc. Mai mult, există două mari categorii de risc pe care îi putem schimba: exerciții fizice și dietă.

Cât de mult este nevoie de mișcare

Multe studii au arătat că, cu cât o femeie este mai puțin activă din punct de vedere fizic, cu atât riscurile sale sunt mai mari pentru bolile cardiovasculare și cancerul de sân. Desigur, partea inversă este că, cu cât este mai activă din punct de vedere fizic, cu atât riscurile sunt mai mici.

Câtă activitate fizică este recomandată

Ei bine, cele mai recente linii directoare guvernamentale privind activitatea fizică pentru americani și liniile directoare ale Asociației Americane a Inimii necesită cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată săptămânal. Asta înseamnă doar 21 de minute pe zi. Mai mult e mai bine. Dar, conform statisticilor actuale, mai puțin de 18% dintre femei îndeplinesc acel minim de 21 de minute pe zi. Totul contează! Mers pe jos, grădinărit, urcatul scărilor, dansul, curățenia în casa. Exercițiul nu trebuie să fie la sala de sport. Evitarea perioadelor lungi de ședere este esențială. Deci, stați mai puțin, mișcați-vă mai mult.

Cum poate ajuta dieta

Cercetările arată, de asemenea, că o dietă bogată în fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​sănătoase (cum ar fi fructe de mare, tofu sau fasole) și săracă în cereale rafinate, zaharuri adăugate și carne roșie și procesată este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă și cancer de sân. Liniile directoare nutriționale ale Societății Americane de Cancer pentru prevenirea cancerului și liniile directoare nutriționale ale Asociației Americane a Inimii pentru prevenirea bolilor de inimă sunt în esență aceleași: consumați mai multe fructe și legume; vizați proteine ​​vegetale precum fasole, linte, nuci și semințe; mâncați cereale integrale precum orezul brun, quinoa și porumb în loc de boabe rafinate; dacă aveți de gând să mâncați carne, mâncați pește sau carne de pasăre.

NU mâncați boabe rafinate (alimente făcute cu făină albă; orez alb); evitați zaharurile adăugate și băuturile zaharoase; încercați să nu mâncați carne roșie sau procesată sau alte alimente procesate cu substanțe chimice (cum ar fi fast-fooduri sau mese congelate).

Ce altceva mai este important de știut

Este esențial să înțelegeți factorii de risc pentru bolile de inimă și ce puteți face pentru a reduce aceste riscuri.

64% dintre femeile care mor de boli de inimă nu au niciodată simptome în prealabil. Dincolo de o dietă nesănătoasă și de inactivitate fizică, alți factori de risc majori includ fumatul, obezitatea, diabetul, colesterolul ridicat, tensiunea arterială crescută, îmbătrânirea (în special post-menopauză) și antecedentele familiale de boli de inimă. Ar putea fi important să vă verificați „cifrele” (glicemia din sânge, colesterol, tensiune arterială) pentru a afla dacă vreuna dintre acestea este o problemă. Pentru femeile care au factori de risc, se poate detecta orice boală cardiacă cu o scanare CT a arterei coronare.

De asemenea, este important de știut că femeile pot avea simptome diferite ale bolilor de inimă, față de bărbați. Majoritatea pacienților care au avut atacuri de cord au crezut că au reflux acid. Au simțit o senzație de arsură în piept, însoțită de greață și chiar eructare.

De reținut!

Activitatea fizică și o dietă sănătoasă, bazată pe plante, sunt cheia pentru prevenirea bolilor de inimă și a cancerului de sân. De asemenea, rezultatele tratamentului bolilor cardiovasculare și cancerului sunt mai bune la pacienții care adoptă obiceiuri de viață sănătoase, în special exerciții fizice regulate. Practic, o dietă mediteraneană pe bază de plante și multă activitate fizică sunt măsuri sensibile care sunt importante pentru prevenirea și chiar tratamentul bolilor cardiovasculare și a cancerului de sân - ambele probleme majore de sănătate pentru femei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel