EXCLUSIV Anevrismul de aortă. Dr Andrada Bogdan: la sfârșitul zilei, 75-90% dintre pacienți mor dacă nu sunt tratați în timp util

red-blood-cells-3188223_640_66610400 Sânge FOTO: pixabay

Medicul cardiolog Andrada Bogdan de la Spitalul Clinic Sanador din București a explicat la Interviurile DC Medical ce sunt anevrismele de aortă și cum se tratează.

Invitat la Interviurile DC Medical, doctorul Andrada Bogdan, medic specialist cardiologie, cu specializare în cardiologie intervențională, la Spitalul Clinic Sanador din București, a vorbit despre anevrismele de aortă. E bine de știut, mai întâi, că aorta este vasul principal de sânge al organismului care iese din inimă și duce sânge oxigenat în tot corpul.

”Anevrismele de aortă sunt dilatații ale acestui vas care poate determina o patologie ce poate să pună în pericol viața omului. Aceste dilatații le putem găsi pe tot parcursul aortei. Există trei mari localizări care sunt cele mai importante și cele mai periculoase. În porțiunea inițială vorbim de anevrisme de aortă ascendentă - zona de la ieșirea din inimă. Avem o altă zonă vulnerabilă -  la nivelul aortei toracice după ce vasul acesta face o cudură și dă naștere vaselor cervicale care irigă creierul. Și o altă zonă, extrem de predispusă pentru aceste dilatații anevrismale e zona de aortă abdominală - de obicei, după ce dă naștere arterelor renale.

Anevrismul de aortă - în evoluția lor au creștere progresivă. În momentul în care depășesc anumite dimensiuni, ele fiind expuse riscului de ruptură, iar ruptura unui anevrism de aortă este un eveniment extrem de grav, cu o mortalitate foarte mare, care se numără în ore.

Practic, la sfârșitul zilei, aproape 75%, chiar 90% dintre pacienți nefiind în viață dacă nu sunt tratați în timp util”, explică dr Andrada Bogdan.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250