Afecțiunea frecventă care duce la pierderea osoasă. Impactul asupra vârstnicilor, devastator

Această afecțiune extrem de frecventă poate duce la pierdere osoasă.
Sarcopenia este o afecțiune medicală caracterizată prin pierderea progresivă a masei musculare și a forței musculare asociată cu îmbătrânirea. Este rezultatul unui dezechilibru între sinteza și degradarea proteinelor musculare, care poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv inactivitatea fizică, malnutriția, inflamația cronică și modificările hormonale asociate cu îmbătrânirea.
Această afecțiune poate avea consecințe semnificative asupra calității vieții și independenței funcționale a persoanelor afectate, crescând riscul de caderi, fracturi osoase, incapacitate de a desfășura activități zilnice și creșterea dependenței de îngrijirea altor persoane.
Prevenirea și gestionarea sarcopeniei implică adesea intervenții precum exercițiile de rezistență și antrenamentele de forță pentru menținerea și creșterea masei musculare, precum și asigurarea unei alimentații bogate în proteine și nutrienți esențiali. De asemenea, este important să se identifice și să se trateze factorii de risc asociate cu această afecțiune, cum ar fi nivelul scăzut de activitate fizică și malnutriția.
Vezi și: Metoda prin care pot fi ameliorate tulburările digestive. Ce trebuie să faci ca să scapi de balonare
Obezitatea duce la sarcopenie
Obezitatea sarcopenică, caracterizată de excesul de adipozitate și pierderea de masă musculară, este o afecțiune "subestimată și subdiagnosticată", au declarat paneliștii în cadrul unei sesiuni a celui de-al XV-lea Congres Latino-American de Obezitate (FLASO 2024) și al II-lea Congres Paraguayan de Obezitate.
Această afecțiune este mai frecventă la adulții mai în vârstă, dar poate apărea și la orice vârstă ca rezultat al obiceiurilor nesănătoase sau al eforturilor intensive sau repetate de pierdere în greutate.
"Medicamentele utilizate în prezent pentru gestionarea obezității promovează o pierdere semnificativă în greutate, dar odată cu pierderea grăsimii, se pierde și mușchiul.
Trebuie să manipulăm aceste medicamente cu o grijă extremă. Atunci când folosim o strategie care realizează această pierdere semnificativă în greutate, trebuie să ne asigurăm că pacientul primește un aport adecvat de proteine și se implică în exerciții de rezistență, altfel vindecarea poate fi mai rea decât boala", a spus Fabiola Romero Gómez, MD, profesor de medicină la Universitatea Națională din Asunción și președinte al Societății Paraguayene de Endocrinologie și Metabolism, potrivit Medscape.
Vezi și: Virusul sincițial respirator (VSR): 5 lucruri importante de știut
Cum poate să apară obezitatea sarcopenică
Unii pacienți dezvoltă obezitate sarcopenică după utilizarea analogilor de peptidă 1 similar glucagonului (GLP-1), după intervenții chirurgicale bariatrice sau după diete restrictive, a declarat Romero pentru ediția în limba spaniolă a Medscape. Afecțiunea este mai comună atunci când există cicluri prelungite de pierdere și câștig în greutate, "ceea ce reprezintă majoritatea pacienților noștri", a spus ea.
"Un aspect important, în mare parte ignorat, al pierderii în greutate, fie prin intervenție farmacologică, fie prin intervenție de stil de viață, este că o parte din pierderea în greutate constă în mușchi slabi.
Însă, creșterea în greutate este aproape în întregime grăsime. Persoanele cu obezitate cronică pierd și recâștigă greutate în cicluri repetate, fiecare dintre acestea ducând la modificări ale compoziției corporale (chiar dacă experimentează o anumită pierdere netă în greutate).
Acest ciclu îi pune pe oameni, care nu pot menține pierderea în greutate, în pericol de a fi metabolic mai puțin sănătoși decât erau înainte de realizarea pierderii inițiale în greutate - practic, la riscul de a dezvolta obezitate sarcopenică", conform unui editorial recent din Nature Medicine.
Problemă ascunsă
Obezitate sarcopenică - FOTO: Freepik@Vladyslav Babenko
Obezitatea sarcopenică este "ceva ascuns, ceva pe care adesea nu îl vedem. De ce? Pentru că dacă nu facem măsurători ale compoziției corporale, nu ne vom da seama", a spus Romero. Conform consensului din 2022 al Societății Europene de Nutriție Clinică și Metabolism și al Asociației Europene pentru Studiul Obezității, semnele clinice sau factorii care sugerează obezitatea sarcopenică includ vârsta peste 70 de ani, diagnosticul unei boli cronice, căderi repetate sau slăbiciune și evenimente nutritive precum pierderea recentă în greutate sau câștigul rapid, diete restrictive de lungă durată și intervenții chirurgicale bariatrice.
Ghidurile europene propun, de asemenea, screening-ul la indivizii cu risc pentru a verifica o creștere a indicele de masă corporală (IMC) sau circumferința taliei și parametrii de suspiciune ai sarcopeniei. În acest grup de pacienți, diagnosticul ar trebui să fie stabilit pe baza analizei alterărilor în parametrii funcționali musculo-scheletali, cum ar fi forța de prindere sau de apucare sau testul de ridicare a scaunului timp de 30 de secunde, urmat de o determinare a alterărilor masei corporale folosind absorptometria cu raze X cu dublă energie sau bioimpedența electrică.
Bioimpedența electrică este metoda preferată a lui Romero. Este un test economic, simplu și ușor de transportat care calculează masa musculară slabă, masa grasă și apa corporală pe baza conductivității electrice, a spus ea. Experții au subliniat că balanțele de bioimpedență "vor revoluționa modul în care măsurăm obezitatea", a adăugat ea.
Într-un studiu încă nepublicat, care a primit o mențiune onorabilă la al treilea Congres Paraguayan de Endocrinologie, Diabet și Metabolism din anul trecut, Romero și colegii săi au studiat 126 de pacienți (vârsta mediană, 45 de ani) cu obezitate definită prin procentul de masă grasă determinat prin bioimpedență. Atunci când IMC-ul lor a fost analizat, 11,1% au fost cu greutate "normală", iar 35,7% au fost "supraponderali".
Chiar și măsurarea circumferinței taliei sugera că aproximativ 15% dintre participanți nu aveau obezitate. Mai mult, aproape unul din patru participanți a prezentat sarcopenie, "implicând o scădere a calității vieții și o dizabilitate fizică în viitor dacă nu este investigată, diagnosticată și tratată corect", a spus Romero.
Obezitatea sarcopenică, prevenție
Exercițiul și nutriția sunt două componente cheie în prevenirea și gestionarea obezității sarcopenice. Medicii care prescriu agoniști ai receptorilor de peptidă 1 similar glucagonului (GLP-1) "trebuie să consilieze și pacienții cu privire la încorporarea exercițiilor aerobice și a antrenamentelor de rezistență în cadrul planului de tratament, precum și să se asigure că aceștia consumă o dietă bogată în proteine", au scris Yoon Ji Ahn, MD, și Vibha Singhal, MD, MPH, de la Centrul de Management al Greutății al Spitalului General Massachusetts din Boston, într-un comentariu publicat pe Medscape.
Nutriționistul paraguayan Patricia López Soto, educator în diabet cu diplome postuniversitare în obezitate, diabet și chirurgie bariatrică de la Universitatea Favaloro din Buenos Aires, a emis mai multe recomandări generale pentru a preveni obezitatea sarcopenică la pacienții care urmează tratament pentru pierderea în greutate:
- Urmați o dietă mediteraneană sau de tip DASH sănătoasă și echilibrată.
- Creșteți aportul de proteine la cele trei sau patru mese principale la o valoare minimă de 1,4-1,5 g/kg/zi.
- Încercați să faceți ca aportul de proteine să fie în principal de valoare biologică ridicată: carne de vită, pui, pește, ouă, fructe de mare, brânză, lapte degresat și iaurt.
- Asigurați-vă că aportul de proteine la fiecare masă este cuprins între 25 g și 30 g pentru a crește sinteza proteinelor. De exemplu, o porție de 150 g de carne sau pui furnizează 30 g de proteine.
- Dacă aportul de proteine nu este atins prin alimentație, o măsură suplimentară, cum ar fi proteina izolată și hidrolizată de zer, este o opțiune bună.
- Participați la antrenamente de forță sau rezistență (ridicare de greutăți) de trei sau patru ori pe săptămână și la 30 de minute de exerciții cardiovasculare în fiecare zi.
- Pentru a îmbunătăți aderența, tratamentul ar trebui să fie efectuat cu o echipă multidisciplinară care include un medic, un nutriționist și un antrenor fizic, cu controale frecvente și studii ale compoziției corporale prin bioimpedență.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Un studiu demontează tot ce știam despre ouă. Nu doar că NU dăunează inimii, dar pot prelungi viața
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Potrivit unui studiu, până în 2050 jumătate dintre adulți vor fi supraponderali sau obezi: Un eșec social monumental
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Lumina nocturnă, un risc ascuns pentru diabetul de tip 2. Legătura surprinzătoare dintre lumină și glicemie
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Semnul de pe față care îți arată că ai diabet. Indică un nivel ridicat al glicemiei
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Diabetul de tip 2 poate fi inversat fără medicamente. Studiu: Până la 80% dintre pacienți au scăpat de boală doar pentru că au slăbit
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.