Ciorba, benefică pentru sănătate. Ce avantaje are consumul acesteia, dar la ce trebuie să fii atent

Ciorba este benefică pentru a menține funcționarea optimă a sistemului imunitar. Nu toate ciorbele sunt, însă, sănătoase.
Ciorba este perfectă dacă vrem să ne menținem funcționarea optimă a sistemului imunitar. Dacă aveți chef de mâncare sănătoasă sau pur și simplu tânjiți după o masă caldă, atunci ciorba poate fi exact ceea ce aveți nevoie. Să te bucuri de un castron de ciorbă poate fi o modalitate ușoară, rapidă și gustoasă de a adăuga mai mulți nutrienți în dieta ta.
Cu toate acestea, deși poate fi un fel de mâncare foarte versatil și aromat, nu toate supele sunt la fel de sănătoase pe cât ai crede. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a subliniat că în această perioadă ar trebui să profităm de legumele de sezon pentru a le încorpora în preparate care aduc beneficii sănătății.
”Alimentele care apar toamna au puține calorii, dar gătite cu puține calorii. Doamnelor și domnilor, gătiți în casă! Ciorbele sunt bune, dovleacul are puține calorii, 27 de calorii la suta de grame”, a precizat dr. Anca Hâncu, la Antena 3.
Ciorba, beneficii pentru sănătate
Ciorbele au o serie de beneficii pentru sănătate. Atunci când este preparată cu ingredientele potrivite, ciorba poate fi un fel de mâncare cu adevărat sănătos, cu multiple beneficii nutriționale. De exemplu, supele făcute cu bulion pe bază de oase, legume sau carne oferă vitamine, minerale și nutrienți, cum ar fi colagenul.
Ele oferă, de asemenea, aroma mare păstrând în același timp grăsimi adăugate și calorii la un nivel minim. În plus, consumul de ciorbă este o modalitate ușoară și gustoasă de a crește aportul de legume. Aportul ridicat de legume este asociat cu un risc redus de creștere în greutate, care este un factor de risc pentru bolile cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer
În plus, legumele oferă numeroase beneficii pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat de vitamine, minerale, fibre și compuși ai plantelor. Mai mult decât atât, ciorbele pot fi făcute cu aproape orice ai la dispoziție în bucătăria ta.
Acestea fiind spuse, există anumite ingrediente de care trebuie să aveți grijă - cum ar fi agenți de îngroșare și condimente - care pot crește conținutul de calorii și sodiu al supei și o pot transforma într-o masă oarecum nesănătoasă, arată Healthline.
Ciorbele ajută la controlul greutății
În afară de a ajuta la creșterea aportului de legume, consumul ciorbelor este asociat cu alte beneficii potențiale pentru sănătate. Pentru început, vă poate ajuta să vă gestionați greutatea. Studiile arată că aportul zilnic de calorii tinde să fie mai mic pentru persoanele care mănâncă ciorbă.
De exemplu, un studiu observațional a arătat că persoanele care mâncau în mod regulat ciorbă aveau o greutate corporală și o circumferință a taliei mai mici decât persoanele care nu au făcut-o. De asemenea, studiul a constatat că aceste persoane au avut o calitate mai bună a dietei, caracterizată prin reducerea grăsimilor și creșterea aportului de proteine și fibre.
Studiile au arătat, de asemenea, că un consum regulat de ciorbă poate reduce foamea și poate crește senzația de sațietate. Acest lucru se poate datora, în parte, factorilor cognitivi în care oamenii cred că ciorbele oferă plenitudine. Unele supe pot fi, de asemenea, bogate în fibre.
Fibrele sunt cunoscute pentru a crește sentimentele de plenitudine prin întârzierea golirii gastrice - viteza cu care stomacul se golește după masă - și creșterea volumului stomacului prin absorbția apei. Întârzierea golirii gastrice și creșterea volumului gastric duc la creșterea stomacului pentru mai mult timp, ceea ce se traduce prin reducerea foamei.
În cele din urmă, consumul de ciorbă vă poate ajuta să rămâneți hidratat. Apa este esențială pentru sănătatea ta, iar aportul total de apă poate proveni din apă potabilă, apă în băuturi sau apă în alimente – cum este cazul ciorbei, fructelor și legumelor.
Nu toate ciorbele sunt potrivite pentru sănătate
Nu toate supele sunt sănătoase. La fel cum alegerea ingredientelor bogate în nutrienți va duce la o ciorbă sănătoasă, unele ingrediente folosite pentru a îmbunătăți textura sau gustul pot produce un fel de mâncare nesănătos pe care ați putea dori să îl mâncați mai puțin frecvent.
Agenți de îngroșare
Unele dintre cele mai populare ingrediente folosite pentru a îngroșa ciorbele includ laptele plin de grăsimi, smântâna grea, crema de nucă de cocos, amidonul de porumb, pâinea, brânza, gălbenușurile de ou și roux - un amestec de unt și făină.
În cantități mici, aceste ingrediente pot face parte dintr-un stil de viață sănătos, dar sunt cantitățile folosite în supele pe bază de cremă de care trebuie să fii precaut. Cele mai multe produse de îngroșare sunt alimente cu densitate mare de energie - alimente care oferă cantități mari de calorii pe gram.
Consumul de cantități mari de alimente cu densitate mare de energie poate însemna că consumați mai multe calorii decât are nevoie corpul dvs., ceea ce poate duce la creșterea în greutate. În plus, unele dintre aceste ingrediente tind să fie bogate în acizi grași saturați.
În timp ce unele cercetări sugerează că acizii grași saturați nu sunt un factor de risc pentru boli de inimă, însă alte dovezi le consideră un factor de risc atunci când consumate în cantități mari. Deși este bine să ai o supă cremoasă făcută cu aceste ingrediente din când în când, urmărește soiurile mai sănătoase, mai ales dacă mănânci frecvent ciorbă.
Dacă doriți să vă îmbunătățiți textura supei fără agenți de îngroșare cu conținut ridicat de calorii, puteți adăuga iaurt sau leguminoase piure, cum ar fi fasolea, năutul sau lintea. În acest fel, îți vei îmbunătăți și mai mult profilul nutrițional al supei.
Conținutul de sare
Alte tipuri de supă la care ar trebui să fiți atenți sunt supele instant și conservate, care sunt adesea încărcate cu sare. Aportul ridicat de sare este asociat cu hipertensiunea arterială, un factor de risc pentru bolile cardiace și renale și accidentul vascular cerebral.
În timp ce adăugarea de sare este cea mai obișnuită modalitate de a îmbunătăți gustul unui fel de mâncare, vă puteți baza, de asemenea, pe condimente, cum ar fi oregano, usturoi, busuioc sau pulberi de ceapă pentru a vă îmbunătăți supa, păstrând-o în același timp pe partea mai sănătoasă.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabeticii, vulnerabili în perioada sărbătorilor. Dr. Cristian Pandrea: Se poate dezechilibra
Acesta este cel mai important lucru pe care trebuie să îl știe diabeticii. Cât de grav este, de fapt.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Diabetul, boala pe care o ai fără să știi. Prof. dr. Bogdan Timar: E îngrijorător
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.