Consumul regulat de fructe întregi scade riscul de diabet

Un studiu observațional susține că mâncarea periodică de fructe întregi poate reduce riscul apariției diabetului de tip 2.
Consumul periodic de fructe întregi previne apariția diabetului de tip 2, susțin cercetătorii australieni. Vrând să vadă rolul pe care îl pot juca fructele în prevenirea diabetului de tip 2, cercetătorii au folosit date dintr-un studiu australian privind diabetul, obezitatea și stilul de viață, la care au participat 11.247 de persoane, între 1999-2000, cu anchete de urmărire care au avut loc în 2004-2005 și 2011-2012. S-a urmărit cât de multe fructe au consumat oamenii, ce fructe au consumat și cât de mult suc de fructe au băut.
Apoi s-au uitat la câți dintre participanți au dezvoltat diabet de tip 2 între prima și ultima monitorizare. S-a ținut cont și de markerii biologici asociați cu riscul de diabet de tip 2. Concluzia? Cercetătorii au descoperit o asociere între nivelurile ridicate de aport de fructe și riscul mai scăzut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la studiul de urmărire de 5 ani. Au observat o legătură între consumul mai mare de fructe și măsuri mai bune ale sensibilității la insulină și ale intoleranței la glucoză, arată medicalnewstodauy.
”Persoanele care consumau în jur de 2 porții de fructe pe zi aveau un risc cu 36% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 peste în următorii 5 ani decât cei care au consumat mai puțin de jumătate de porție de fructe pe zi. (...) Nu am văzut aceleași tipare pentru sucul de fructe. Aceste descoperiri indică faptul că o dietă sănătoasă și un stil de viață, care include consumul de fructe întregi, este o strategie excelentă pentru a reduce riscul de diabet”, susține autorul studiului, dr Nicola Bondonno, de la Institutul de Cercetare Nutrițională al Universității Edith Cowan din Perth, Australia.
Studiul poate fi consultat AICI.
-
-
-
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Magneziul și Cromul, esențiale pentru gestionarea diabetului. Reduc glicemia
Aceste două minerale sunt esențiale pentru a gestiona diabetul. Scad nivelul glicemiei.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Analiza simplă care îți arată dacă ai diabet. Rezultatul trebuie să fie sub 5! Vede tot din ultimele 3 săptămâni, degeaba te abții 2 zile
Diabetul de tip 2: Semne de avertizare ale glicemiei instabile la persoanele de peste 50 de ani
Acestea sunt cele mai importante semne ale glicemiei mărite, dacă ai peste 50 de ani.
Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Stilul de viață, esențial pentru prevenția diabetului. Dr. Mihai Comșa: Întârzie cu 10-15 ani apariția diabetului
Acesta este trucul care te ajută să nu faci diabet. Reglează glicemia și nu mai faci diabet.
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
De ce îți e poftă de cartofi prăjiți. Ce se întâmplă în corpul tău, de fapt
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Postul Crăciunului: adevărul despre produsele de post. Ingredientul care dăunează sănătății. Dr. Lygia Alexandrescu: Nu e o alegere bună
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
Transplantul cu celule stem, tratament potențial pentru diabet
Acest tratament poate vindeca diabetul în mai puțin de trei luni. Nu mai este nevoie de administrarea insulinei.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.