Diabet tip 2, obezitate: ce rol joacă ADN-ul, mediul și mâncarea
Apariția diabetului de tip 2 și obezității ar fi legate de ADN, mai precis de procesul de fixare a unor radicali organici (metili) în ADN, susține un studiu.
Cercetătorii de la Universitatea Lund din Suedia au analizat recent studii cu participanți umani care au investigat modul în care metilarea – un proces de fixare a unor radicali organici - ADN-ului ar contribui la obezitate și diabetul de tip 2.
În demersul lor au plecat de la ideea că mediul și stilul nostru de viață pot afecta funcția genelor fără a modifica codul genetic. S-au mai întrebat de ce unele persoane slăbesc mai repede decât altele chiar dacă urmează aceeași regim alimentar sau aceleșai exerciții fizice, dar și de ce unii oameni dezvoltă diabet de tip 2 în timp ce alții nu, chiar și atunci când riscul lor genetic este similar. Și-au zis că epigenetica le-ar putea da niște răspunsuri la unele întrebări, se arată pe medicalnewstoday.com.
Diabet tip 2, obezitate: ce este epigenetica
Epigenetica este acea ramură a geneticii care studiază variația trăsăturilor fenotipice care sunt cauzate de aspecte ale mediului înconjurător. Este studiul schimbărilor în funcția genetică, fără alterarea codului genetic sau a genomului.
Modificările epigenetice reprezintă un mod prin care e influențată felul în care funcționează o genă. Metilarea ADN – un proces de fixare a radicalilor liberi numiți metili - este un tip de modificare epigenetică. Această metilare oprește o genă. E de știut că moștenim niște markeri epigenetici de la părinți, însă mulți apar în mod spontan și se schimbă în timpul vieții.
„Epigenetica este încă un domeniu de cercetare relativ nou, dar acum știm că mecanismele epigenetice joacă un rol important în dezvoltarea bolii", afirma unul dintre autorii studiului, Charlotte Ling, profesor la Centrul de Diabet de la Universitatea Lund, explică într-un comunicat de presă, potrivit sursei citate.
Ce au descoperit cercetătorii
În analiza lor, oamenii de știință suedezi au descoperit o serie de modificări epigenetice pe tot genomul care ar putea prezice indicele de masă corporală al unei persoane într-o oarecare măsură. Au comparat metilarea ADN-ului din structurile ce produc insulină din pancreas la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și la oameni ce nu au această afecțiune. Au găsit aproape 26.000 de regiuni diferite între cele două grupuri, dar cercetătorii nu știu încă dacă aceste modificări sunt cauza sau efectul diabetului de tip 2.
Sunt studii ce leagă obezitatea și diabetul cu dietele occidentale care conțin niveluri ridicate de grăsimi și zahăr. Un alt factor ce modifică modul epigenomul - cuprinde toți compușii chimici care influențează activitatea genelor genomului; acești compuși nu fac parte din secvența de ADN, dar sunt atașați ADN-ului (conform descopera.org) - este mișcarea.
În ce privește generația următoare, alte studii demonstrează că o generație poate transmite la următoarea markerii epigenetici asociați cu obezitatea și diabetul de tip 2. La om, acest tip de cercetare este încă la început.
Potrivit unui alt studiu, copiii unei mame cu diabet de tip 2 în timpul sarcinii au avut un risc mai mare de a dezvolta la maturitate obezitate și diabet de tip 2 decât copiii mamelor fără diabet.
Rezultatele
Cercetătorii suedezi au venit cu ideea să folosească metilarea ADN-ului în anumite porțiuni din genom ca biomarkeri ca să ajute la identificarea acelor indivizi cu risc crescut de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2. Astfel s-ar putea interveni din timp.
Studiul a fost publicat în revista Cell Metabolism. Poate fi găsit AICI.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Alimentul care duce la diabet. Fiecare porție crește riscul de diabet cu 10%
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Peștele care conține cea mai mare cantitate de Vitamina D. Dr. Lygia Alexandrescu: Una din cele mai bune surse alimentare. Furnizează jumătate din doza zilnică
Acesta este peștele cu cea mai mare cantitate de Vitamina D.
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Screening mobil pentru diabet în satele României. Vasiliki Tsagkaraki (Boehringer Ingelheim România): Dăm speranță pacienților
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului
Ce se întâmplă când bei apă carbogazoasă. Impactul pe care îl are asupra organismului.
EXCLUSIV Obezitatea, două componente: hipertrofică și hiperplazică. Prof. dr. Bogdan Timar: În momentul în care vom încerca să slăbim provocarea va fi una mai importantă
EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre mici și sarmale. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Obiceiurile alimentare se schimbă greu
Diabetul insipid: forma de diabet pe care puțini o cunosc. Nu toate tipurile de diabet sunt legate de zahăr
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Otrava din cafea care ne îmbolnăvește. Ce greșeală facem când ne bem cafeaua
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
