Mituri despre colesterol: de ce e necesar în organism

Colesterolul poate avea încă secrete nedescoperite. Vezi aceste mituri comune despre colesterolul ridicat; află cine este cel mai probabil să-l aibă, ce tipuri de alimente îl pot provoca și de ce, uneori...
Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății din 2005, bărbații americani ocupă locul 83 în lume în colesterol total, iar femeile americane ocupă locul 81. În ambele cazuri, numărul mediu este de 197 mg / dL, chiar sub categoria Borderline-High Risk.
În Columbia, colesterolul mediu în rândul bărbaților este 244, la un nivel periculos, în timp ce femeile din Israel, Libia, Norvegia și Uruguay sunt blocate la 232.
Este adevărat că ouăle au mult colesterol dietetic - peste 200 mg, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi din limita de 300 mg pe zi recomandată de American Heart Association. Dar colesterolul alimentar nu este la fel de periculos cum s-a crezut. Doar o parte din colesterolul din alimente sfârșește șiolesterol în fluxul sanguin și, dacă aportul tău alimentar de colesterol crește, organismul tău compensează producând mai puțin colesterol.
Deși nu doriți să exagerați, consumarea unui ou sau două de câteva ori pe săptămână nu este periculoasă. De fapt, ouăle sunt o sursă excelentă de proteine și conțin grăsimi nesaturate, așa-numita grăsime bună.
Cercetările au arătat că ateroscleroza - îngustarea arterelor care duce la atacuri de cord - poate începe încă de la vârsta de opt ani. Liniile directoare ale Academiei Americane de Pediatrie privind copiii și colesterolul au recomandat copiilor care sunt supraponderali, sau au istoric familial cu hipertensiune arterială sau boli de inimă, să-și testeze colesterolul încă de la doi ani.
Copiii cu colesterol ridicat ar trebui să fie pe o dietă care restricționează grăsimile saturate și colesterolul alimentar, conform orientărilor. De asemenea, sunt recomandate suplimente cu fibre și mai mult exercițiu.
Porțiunea de colesterol din eticheta nutrițională se referă la colesterolul alimentar, care este doar unul dintre elementele care se găsesc în alimente care pot determina colesterolul dvs. să se ridice la nivel înalt. De asemenea, se crede că este cel mai puțin important. Grăsimile saturate (găsite în alimentele de origine animală și produsele lactate) și grăsimile trans (găsite în alimentele ambalate) par să aibă un impact mult mai mare asupra lipoproteinei cu densitate mică (LDL), așa-numitul colesterol rău care provoacă ateroscleroză, decât colesterolul alimentar.
Când majoritatea oamenilor aud „colesterolul”, ei consideră „rău”. Realitatea este mai complexă. Colesterolul ridicat poate fi periculos, dar colesterolul în sine este esențial pentru diverse procese corporale, de la izolarea celulelor nervoase din creier până la furnizarea structurii pentru membranele celulare.
Rolul colesterolului în bolile de inimă este adesea înțeles greșit. Colesterolul este transportat prin fluxul sanguin de lipoproteine cu densitate mică și înaltă (LDL și HDL). LDL, cunoscut sub numele de colesterol rău, și nu colesterolul pe care îl poartă în sine, este responsabil de ateroscleroză.
Sursa: aici.
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Generația Z, cea mai sănătoasă. Dr. Lygia Alexandrescu: Au cel mai corect comportament alimentar
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Primul semn că ai ajuns la epuizare. Psihoterapeut: Asta înseamnă că viaţa ta e foarte haotică
Mănânci emoțional fără să știi? Care este adevărata cauză din spatele kilogramelor în plus.
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Celulele super-active, asociate cu diabetul. Tratamentele cu oxigen, ineficiente
Acest lucru agravează diabetul și hipertensiunea arterială.
Studiu ARIC: Relația dintre vârsta la debutul diabetului și riscul de demență
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
De ce ne îngrășăm. Detaliul esențial care duce la acumularea de kilograme nedorite. Dr. Mihai Comșa: Să nu ne păcălim
Alimentul care crește riscul de diabet. Cu ce să îl înlocuiești
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Semnele banale ale diabetului care apar dimineața. Trei detalii la care să fii atent
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Ciocolata neagră, aliat în prevenirea diabetului de tip 2. Flavonoidul, compusul esențial care poate regla metabolismul
Alimentul neașteptat care poate preveni diabetul. Reglează controlului zahărului din sânge, reducând astfel riscul de a dezvolta diabet.
Cetonele, un aliat neașteptat pentru sănătatea inimii în diabetul de tip 2
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Prepararea termică a fructelor, efect asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu: Se transformă într-un aliment fără viață
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Alimentația pe bază de plante, sigură și completă. Este benefică pentru sănătatea cardiometabolică
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.