EXCLUSIV SENZAȚIONAL: De ce ne îngrășăm toamna. Dr Mihaela Bilic: „E un soi de semihibernare”

Cunoscutul medic nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat EXCLUSIV la DC Media Group, mecanismul care face ca în anotimpul rece să ne îngrășăm. Se activează ceva din organism imediat ce dăm cu nasul de...
Medicul nutriționist Mihaela Bilic, invitată la Interviurile DC Nedws, DC Medical și Spectacola, platforme ale DC Media Group, a spus că imediat ce vremea se răcește un anume centru nervos din organism se activează, iar corpul uman face tot posibilul să se adapteze la temperaturile joase, chiar dacă în lumea modernă în care trăim avem luxul căldurii.
„Vrem, nu vrem, instinctele noastre și stimulii pe care-i primim din interiorul organismului sunt diferiți în funcție de anotimp, tocmai pentru că noi am fost construiți în strânsă legătură cu natura, cu temperatura, cu lungimea zilei. Dacă vara centrul foamei este mai puțin stimulat, apetitul nostru este îndreptat spre lucruri care sunt mai ușoare, ușor de digerat, cu mai puține grăsimi, cu mai multă apă, imediat ce vine frigul totul se schimbă. Și asta indiferent dacă ne place sau nu, spuneam, tocmai pentru că mai trăim cum trăiau bunicii și străbunicii noștri, eu știu, mult în exterior când era iarnă, la o temperatură sub 20 de grade Celsius în case. Deci, acum și vara și iarna tot cam 22 - 24 de grade sunt la interior, însă organismul nostru își cere drepturile. Imediat ce simte, ce dă cu nasul de frig, este stimulat centrul foamei”, a arătat cunoscutul nutriționist, EEXCLUSIV la DC Media Group.
Mihaela Bilic a spus că odată cu activarea acestui centru nervos al foamei și preferințele noastre culinare se schimbă drastic, odată și c u starea de spirit. Combinate, cele două sunt „vinovate” de îngrășare.
„Deci, să nu ne mirăm că apetitul nostru crește, chiar dacă stăm la căldură, mai ales în perioada asta de izolare, în care oamenii nici măcar pentru serviciu nu mai ies prea mult din casă. Totul ți se aduce la ușă. Chiar dacă noi stăm la căldurică apetitul nostru pentru grăsimi crește. Crește pofta de mâncare, crește pofta de lucru consistente, adică avem nevoie deja de lucruri care să fie hrănitoare, sățioase, bogate în grăsime, pentru că organismul nostru crede că dacă afară este frig trebuie să avem aceste provizii de calorii. Și nu în ultimul rând, din cauza faptului că scade lungimea zilei, și că luată, se face întuneric mult mai devreme, inclusiv această zi scurtă ne aduce o stare de ușoară proastă dispoziție, nu mai suntem tonici, optimiști, exuberanți. Tot ce înseamnă sezon rece intrăm, dacă vreți, într-un /mod de semi-hibernare, suntem mai taciturni, suntem mai puțin dornici să facem mișcare, să ieșim din casă, și atunci toate aceste instincte și pofte, predispun la îngrășare. Natura ne spune mâncați mai consistent, ieșiți mai puțin afară, noi stăm la căldurică și dacă nu suntem atenți ne trezim cu kilograme în plus”, a detaliat doctorul.
Ce trebuie să mănâncăm în sezonul rece și cum anume ca să nu ne îngrășăm, aflați în video:
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Diabetul de tip 2, impact asupra micronutrienților. Deficiențele nutriționale influențează valorile glicemiei
Acesta este cel mai rău lucru cu care se confruntă diabeticii. Le dereglează glicemia chiar și când este administrat tratamentul.
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi
Complicația letală a diabetului care acționează când dormi.
Ora de iarnă 2024. Schimbarea orei, efect asupra obiceiurilor alimentare. Dr. Lygia Alexandrescu: Ne poate deregla. Necesită o perioadă de adaptare
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.
Primul semn banal că ai diabet. Apare noaptea și mulți îl confundă. Dr. Mihai Comșa: Atunci ai un semnal de alarmă
Diabet de tip 5: recunoscut oficial! Pancreasul tău poate fi prea mic și nici nu știai
Diabetul de tip 5 tocmai a fost recunoscut oficial! Milioane de oameni afectați fără să știe – iată ce trebuie să afli chiar acum!
Sulforafanul, compusul din broccoli care previne diabetul. Ar putea fi potențial tratament pentru diabetul de tip 2
Lucrul care triplează riscul de cancer. Medicii, avertisment
Consumul de fructe seara, impact asupra glicemiei. Dr. Mihai Comșa: Duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Diabetul de tip 2 schimbă inima din interior. Duce la insuficiență cardiacă
Diabetul de tip 1: cum poate fi descoperit devreme și prevenit. Medicii arată care e vârsta la care trebuie făcut testul
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Prediabetul: cum îl depistăm și ce putem face în privința lui. Un pericol tăcut care poate fi prevenit
Un hormon provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze
Oamenii de ştiinţă au identificat un hormon care provoacă diabet de tip 2 la persoanele obeze.
Acest test simplu îți arată dacă ai pre-diabet. Nu dă semne! Mulți află când deja au diabet
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Prediabetul poate intra în remisie chiar și fără pierdere în greutate, arată un nou studiu
Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Controlul strict al tensiunii arteriale reduce riscul de infarct la diabetici. Scăderea tensiunii arteriale protejează inima diabeticilor
Diabetul are un impact major asupra întregului organism, inclusiv a inimii. Cum trebuie, de fapt, să reduci riscul de infarct.