Simptomul BANAL care îți arată că ai deficiență de vitamina D
Un simptom des ignorat de mulți sau atribuit, re regulă, stresului vieții cotidiene și volumului mare de muncă este de fapt semnul că ai o deficiență de vitamina D. Iată despre ce este...
Cei mai mulți dintre noi nu obținem suficientă vitamină D pe cale naturală. De fapt, o analiză publicată în 2018 în Cureus Journal of Medical Science (link direct studiu) a arătat că 41,6% dintre adulții din SUA au deficiență de vitamina D.
Statisticile sunt destul de îngrijorătoare, având în vedere că vitamina D joacă un rol atât de important în menținerea oaselor puternice și sănătoase, în buna funcționare a organismului, inclusiv a sistemului imunitar și a creierului, și o deficiență poate provoca simptome precum slăbiciune musculară, dureri osoase și modificări ale dispoziției.
Simptomul banal
Dar cum îți dai seama că ai deficiență de vitamina D? Ei bine, mulți oameni trec cu vederea cel mai banal simptom posibil care arată că nu obții suficient din acest nutrient: oboseala! Potrivit experților, o deficiență a vitaminei D vă scade drastic nivelul de energie. Deci, dacă observați că vă simțiți mai obosiți decât de obicei, indiferent de cât de mult dormiți, este posibil ca nivelurile scăzute de vitamina D să fie de vină.
„Unele simptome ale deficienței de vitamina D sunt confundate în mod obișnuit cu simptomele altor afecțiuni”, a explicat nutriționistul Trista Best, pentru www.eatthis.com. „Oboseala cronică asociată cu vitamina D poate fi, de asemenea, confundată cu oboseala asociată cu îmbătrânirea sau cu stresul tipic al vieții de zi cu zi. Și ameliorarea stării generale pe care o simțiți odată ce corectați deficiența de vitamina D este surprinzător de semnificativă”
Mai multe studii de caz au demonstrat că există o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D din sânge și oboseală. Nu numai asta, ci un studiu din 2014 publicat în Jurnalul Nord-American de Științe Medicale (link direct studiu) a constatat că simptomele oboselii s-au îmbunătățit semnificativ după ce nivelurile de vitamina D ale pacienților au fost normalizate. Un alt studiu din 2016 din jurnalul Medicine a constatat că îmbunătățirea scorurilor oboselii participanților este corelată direct cu creșterea nivelului lor de vitamina D.
Ce alimente conțin vitamina D
O modalitate de a obține mai multă vitamina D, în afară de expunerea la soare timp de 15-25 de minute zilnic, înainte de prânz(sau 5-10 minute de la ora 11.00 la ora 15.00), este prin dietă. Anumite alimente precum gălbenușurile de ou, peștele gras, carnea roșie și cerealele ori uleiurile îmbogățite cu vitamina D sunt surse excelente.
„Suplimentele cu vitamina D luate fără recomandarea medicului pot fi periculoase, deoarece aceasta este o vitamină liposolubilă”, atrage atenția Best. „Acest lucru înseamnă că poate atinge niveluri toxice în organism, deoarece este depozitată mai degrabă decât excretat ca vitaminele solubile în apă”.
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
-
Cele mai sănătoase mere și beneficiile lor pentru organism27.11.2025, 15:50
EXCLUSIV Educația nutrițională, esențială. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: Farfuria corectă trebuie aplicată
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Semnele subtile ale diabetului pe care să NU le ignori
Medicamentele pentru diabet pot ajuta la reducerea dependenței de alcool. Ce spun cercetările medicale
Diabetul, o epidemie tăcută. Aproape jumătate dintre cazuri rămân nediagnosticate la nivel global
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Cocktailurile de aditivi care pot crește riscul de diabet. Pericolul ascuns în alimentația zilnică
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
EXCLUSIV Ce este echilibrul energetic. Dr. Bogdan Timar: E vorba de consum. Activități sedentare
De ce pe vremuri oamenii erau mai slabi și care este motivul pentru care ne îngrășăm chiar dacă nu prea mâncăm.
Leziuni cardiace ascunse, neidentificate la controale de rutină. Femeile, cele mai expuse
Legătura dintre diabet și demență: 10 dovezi clare că diabetul îți afectează creierul
ARFID: ce este, cum se manifestă și de ce nu e doar “moft la mâncare”
Diabetul legat de malnutriție, recunoscut oficial drept diabet de tip 5
O formă letală de diabet rămâne nediagnosticată. Cine sunt cele mai afectate persoane.
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive
Proteina care îți perturbă microbiomul intestinal. Are un efect negativ asupra sănătății digestive.
Un instrument low-cost ar putea revoluționa tratamentul diabetului de tip 2
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
EXCLUSIV De ce ne îngrășăm, de fapt. Greșeala care duce la acumularea de kilograme nedorite. Asist. Univ. Dr. Andra-Elena Balcangiu-Stroescu: A devenit un combustibil
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
EXCLUSIV Ce se întâmplă când gătești roșiile. Dr. Lygia Alexandrescu: Îmbunătățim calitatea tomatei. Eliberează licopen
De ce te doare stomacul când mănânci roșii. Detaliul la care să fii atent.
EXCLUSIV Peștele, pastila naturală de Omega-3. Dr. Lygia Alexandrescu: Efect cardioprotector. Scade colesterolul și trigliceridele
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
