Bacteriile intestinale în Parkinson: cum pot influența eficiența unor medicamente
Bacteriile intestinale - microbiomul - pot influența eficiența unor medicamente. Cercetătorii au analizat un medicament pentru boala Parkinson, pentru a înțelege de ce la unii pacienți nu are același...
Bacteriile intestinale ar putea modifica modul în care funcționează medicamentele în corpul nostru, uneori cu rezultate nedorite sau chiar toxice, arată unele studii recente . Un microbiom intestinal uman sănătos este format din peste 1.000 de specii de bacterii care lucrează pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și pentru a menține sistemul digestiv în formă bună de funcționare.
Bacteriile sunt o parte esențială a sănătății generale. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco au descoperit că, uneori, bacteriile intestinale pot interfera cu modul în care un anumit medicament ar trebui să funcționeze.
"De asemenea, metabolismul microbian poate fi dăunător", spune Vayu Maini Rekdal, student absolvent al profesorului Prof. Emily Balskus. Cercetarea lor apare acum în revista Science. "Poate că medicamentul nu își va atinge ținta în organism, poate că va fi toxic dintr-o dată, sau că va fi mai puțin util", adaugă Maini Rekdal.
Medicament pentru boala Parkinson, analizat
Pentru a înțelege cum se poate întâmpla acest lucru, prof. Balskus și colegii săi au lucrat cu levodopa (L-dopa), un medicament pe care medicii îl prescriu, de obicei, pentru a trata boala Parkinson.
Boala Parkinson interferează cu producția de dopamină, așa că cercetătorii investighează L-dopa în speranța că va contracara simptomele acestei afecțiuni. Numai aproximativ 1-5% din acest medicament ajung la creier, aceste rezultate variind în rândul pacienților.
Medicii prescriu, de asemenea, un alt medicament, denumit carbidopa, în asociere cu L-dopa, în speranța că va contracara modul în care organismul o descompune și, în acest fel, va permite ca medicamentul să funcționeze mai bine.
Deși această metodă este eficientă pentru mulți oameni, cercetătorii observă că există încă o mulțime de variații în modul său de acțiune, deoarece diferiți oameni pot avea răspunsuri diferite.
Există o altă parte a problemei: L-dopa poate provoca reacții adverse cum ar fi probleme gastro-intestinale și cardiace.
Aceste reacții adverse se pot intensifica atunci când o persoană crește doza de L-dopa, deoarece nu primesc suficient dopamină. Acest lucru se întâmplă deoarece corpul o reduce și nu ai ajunge suficientă dopamină în creier.
Molecula care inhibă bacteriile, fără să le distrugă complet
În primul rând, cercetătorii au analizat enzimele digestive care transformă L-dopa în dopamină, observând că există doar câteva care pot face acest lucru. Cercetatorii au căutat bacterii care aveau genele necesare pentru a face același lucru; în această cercetare, au descoperit că există o singură bacterie specifică, ce consumă L-dopa. Se numește Enterococcus faecalis.
Aceasta a reprezentat o nouă problemă de rezolvat, deoarece introducerea celuilalt medicament (carbidopa) este menit să oprească această reacție - dar nu funcționează întotdeauna așa cum ar trebui.
Deși cercetătorii nu știu încă de ce se întâmplă acest lucru, ei sugerează că cele două tipuri de enzime (umane și bacteriene) ar putea să nu funcționeze în același mod, deoarece sunt ușor diferite.
Cu toate acestea, noul studiu a avut ca rezultat cel puțin o constatare pozitivă; cercetatorii au descoperit o moleculă specifică ce poate inhiba bacteriile, fără să le distrugă complet. "Moleculele opresc acest metabolism bacterian nedorit, fără a ucide bacteriile, ci vizează doar o enzimă neesențială", spune Maini Rekdal.
Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă care afectează celulele din zona creierului menite să producă dopamină. Parkinson are o serie de simptome, cum ar fi tremor, pierderea mirosului, dificultate în mișcare, tulburări de somn și constipație.
În prezent, nu există nici un remediu pentru Parkinson, dar sunt disponibile opțiuni de tratament. Terapiile variază în funcție de persoană, dar pot include medicamente și intervenții chirurgicale.
Cercetări suplimentare privind tratamentul bolii Parkinson sunt în curs de desfășurare, iar speranța este că acest nou studiu - care a descoperit de ce L-dopa nu funcționează așa cum ar trebui - poate duce la tratamente mai bune pentru Parkinson în viitor.
-
De ce se îngrașă părul. Produsele pe care le folosești greșit27.11.2025, 22:45
-
Insuficiența cardiacă stângă: simptome care nu trebuie ignorate27.11.2025, 20:41
-
-
Infecţiile cu HIV sunt adesea depistate prea târziu în Europa27.11.2025, 19:15
-
Boala celiacă: semne timpurii și simptome ascunse27.11.2025, 17:46
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
EXCLUSIV Cancerul colorectal, o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Locul 2 în Europa
Acest tip de cancer este din ce în ce mai agresiv. Ocupă locul 2 în Europa.
Boala de reflux gastroesofagian crește riscul problemelor cardiace acute
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Alcoolul oprește regenerarea ficatului, chiar și după renunțare. Risc major de insuficiență hepatică
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cum îți dai seama că ai ficatul gras. 4 lucruri pe care trebuie să le știi
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Primul semn al cancerului de colon. Dr. Oana Dolofan: Faci și ocluzie intestinală
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Dieta care alimentează cancerul. E un trio periculos care duce la apariția cancerului
Această dietă alimentează cancerul. Afectează grav sănătatea intestinului. În plus, în combinație cu o bacterie are efecte catastrofale.
