Boli cardiovasculare, șase semne neobișnuite care îți arată că ai inima bolnavă

Dana Lascu |
Data publicării:
Apariția unui cerc gri în jurul irisului poate fi semn de boli cardiovasculare
Apariția unui cerc gri în jurul irisului poate fi semn de boli cardiovasculare

Știm care sunt factorii de risc pentru paleta de boli cardiovasculare, știm că hipertensiunea și colesterolul sunt marea problemă, dar pe lângă ele există câteva semne mai puțin cunoscute care ne pot da de băniut că ceva e în neregulă cu inima. Spre exemplu, cu cerc gri care se formează în jurul irisului, ca în fotografie. Iată care sunt aceste semne neobișnuite și explicația apariției lor: 

Inima, atât de importantă vieții, stă în cutia sa de protecție din piept, făcându-și treaba, fără niciun semn exterior către „proprietar". În Vest, unul din patru persoane mor de boli cardiovasculare, așa că importanța menținerii inimii în stare bună de lucru este greu de supraestimat. În România, mortalitatea datorată bolilor cardiovasculare e de trei ori mai mare decât cea din cauza cancerelor cumulate, iar din populația adultă a țării, 7,4 milioane de oameni (45%) au hipertensiune.

Din păcate, primul semn pe care mulți oameni îl au că inima lor nu este în stare bună este atunci când au un atac de cord.

Deși nu vă puteți „vedea" bătăile inimii în piept - fără tehnologie specială de imagistică, cel puțin - există semne vizibile, care pot indica dacă ceva nu este în regulă cu inima, înainte de a suferi o afectare dramatică care pune în pericol viața - sau de a se deceda din cauza unui „eveniment cardiovascular".

Unele dintre aceste semne sunt, însă, mai puțin obișnuite. Iată care:

1. Crestătura de pe ureche

„Un astfel de indicator extern este o crestătură în diagonală pe lobul urechii - cunoscut sub numele de semn lui Frank, numit așa după Sanders Frank, un medic american care a descris pentru prima dată semnul. Studiile au arătat că există o asociere între această crestătură externă vizibilă pe lobul urechii și risc crescut de ateroscleroză, o boală în care placi de lipide se acumulează în interiorul arterelor și le îngustează" arată Adam Taylor, director de Anatomie Clinică și lector senior, la Universitatea Lancaster, într-un material publicat de theconversation.com.

„Peste 40 de studii au demonstrat o asociere între această caracteristică a urechii și un risc crescut de ateroscleroză. Nu este clar care este cauza asocierii, dar unii au afirmat că are legătură cu o origine comună embriologică. Cel mai recent, s-a văzut că aceste crestături sunt, de asemenea, implicate în boala cerebrovasculară - boala vaselor de sânge din creier", a arătat el.

2. Umflături grase pe piele - xantoame

Un alt indicator extern al afecțiunilor cardiace sunt umflăturile grase - cunoscute clinic ca "xantoame" - care pot apărea și pe coate, genunchi, fese sau pleoape. Umflăturile, care sunt tumori benigne pe piele, galbene sau roșcate, conținând mai ales colesterol, în sine sunt inofensive, dar ele pot fi un semn al unor probleme mai mari.

„Xantomoele sunt cele mai frecvent observate la persoanele cu o boală genetică numită hipercolesterolemie familială. Persoanele cu această afecțiune au niveluri excepțional de ridicate de colesterol lipoproteinic cu densitate scăzută - așa-numitul colesterol „rău" LDL. Nivelurile acestui colesterol sunt atât de mari încât ele se depun în piele. Din păcate, aceste depozite de grăsimi se pot stabili, de asemenea, în arterele care servesc inima", arată specialistul american.

Mecanismul care provoacă formarea acestor depozite de grăsime în țesuturi este înțeles clinic și deține chiar un loc iconic în medicină, deoarece a condus la dezvoltarea unui grup revoluționar de medicamente care reduc colesterolul: statinele!

3. Unghiile butucănoase

Un fenomen cunoscut sub numele de „digital clubbing" (cunoscute și drept degete în sticlă de ceas), îngroșarea exagerată a vărfurilor degetelor cu tot cu unghii (partea de falangă III) poate fi, de asemenea, un semn că ceva nu este în regulă cu inima. Acesta este locul în care unghiile își schimbă forma, devenind mai groase și mai largi, datorită producerii mai multor țesuturi. Schimbarea este de obicei nedureroasă și se întâmplă la ambele mâini.

Motivul pentru care această schimbare indică probleme cardiace este că sângele oxigenat nu ajunge la degete în mod corespunzător și astfel, celulele produc un "factor" care promovează creșterea, pentru a încerca să remedieze problema.

„Această îngroșare a vârfurilor degetelor este cel mai vechi simptom medical cunoscut. A fost descris pentru început de Hippocrate, în secolul al V-lea î.Hr. Din acest motiv, degetele de acest tip sunt uneori cunoscute sub denumirea de degete hipocratice", arată specialistul.

4. Inel gri în jurul irisului

Depunerile de grăsimi pot fi de asemenea văzute în ochi, unde apar ca un inel gri în jurul exteriorului irisului, partea colorată a ochiului. Acest așa-numit "arcus senilis", începe în partea de sus și de jos a irisului, înainte de a progresa pentru a forma unui inel complet. Dar nu interferează cu vederea.

„Aproximativ 45% dintre persoanele cu vârsta de peste 40 de ani au acest inel gras în jurul irisului, crescând la aproximativ 70% dintre persoanele cu vârsta de peste 60 de ani. Prezența acestui inel gras s-a dovedit a fi asociată cu unii dintre factorii de risc pentru boală coronariană", spune Adam Taylor.

5. Gingii infectate și dinții pierduți

Starea sănătății orale poate fi, de asemenea, un bun predictor al stării sănătății cardiovasculare. Gura este plină de bacterii, atât bune cât și rele. Bacteriile "rele" pot intra în fluxul sanguin din gură și pot provoca inflamații în vasele de sânge, care pot duce la boli cardiovasculare.

„Mai multe studii au arătat că pierderea dinților și gingiile inflamate (parodontita) sunt markeri ai bolilor de inimă", subliniază specialistul american.

6. Buzele albastre

Un alt indicator de sănătate din gură este culoarea buzelor. Buzele sunt de obicei roșii, dar pot avea o culoare albăstruie (cianoză) la persoanele cu probleme cardiace, datorită eșecului sistemului cardiovascular de a furniza sânge oxigenat țesuturilor.

„Desigur, oamenii au buze albastre și dacă afară e foarte frig sau au fost la o înălțime mare. În acest caz, buzele albastre sunt probabil cauzate doar de o lipsă temporară de oxigen și se vor reveni la culoarea naturală destul de repede. De fapt, celelalte cinci simptome - menționate mai sus - pot avea, de asemenea, o cauză benignă. Dar dacă sunteți îngrijorat sau aveți îndoieli privind motivele pentru care le aveți, trebuie să vă adresați medicului de familie sau altui specialist medical pentru un consult de specialitate", conchide Adam Taylor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel