Ciroză alcoolică: gena care ar scădea riscul apariției bolii

O anume genă ar face puțin probabilă apariția cirozei alcoolice, susține un studiu recent.
Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Indiana, SUA, analizează mai multe despre cum genele unei persoane joacă un rol în posibilitatea de a suferi de ciroză alcoolică și cum o anume genă ar face ca boala să fie mai puțin probabilă.
Ciroza alcoolică apare după ani întregi de băut alcool. ”Pe baza datelor din SUA, boala hepatică asociată cu alcoolul este în creștere în ceea ce privește prevalența și incidentele și se întâmplă mai des la pacienții mai tineri. (…) Există o adevărată problemă de sănătate publică care implică consumul de alcool și oamenii care încep să bea la o vârstă mai mica”, susține medicul și profesorul Suthat Liangpunsakul de la Medicină Divizia de Gastroenterologie și Hepatologie a Universității Indiana, și unul dintre principalii investigatori ai studiului.
Cercetarea a debutat în urmă cu ceva vreme și constituie unul dintre cele mai mari studii legate de ciroza alcoolică realizate vreodată. Probele de ADN au fost prelevate de la peste 1.700 de pacienți din site-uri din Statele Unite, mai multe țări din Europa și Australia. Cercetătorii americani au izolat ADN pentru analiza genomului. Au împărțit participanții în două grupuri - unul alcătuit din băutori cu vechime care nu au avut niciodată antecedente de leziuni hepatice induse de alcool sau boli hepatice și un al doilea grup de băutori care au avut ciroză alcoolică, conform unui comunicat al universității citate.
Autorii studiului au descoperit o genă numită Fas Associated Factor Family Member 2, sau FAF2, care ar face puțin probabilă apariția cirozei alcoolice.
Studiul, AICI.
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
De ce simți că ai gaze, dar nu le poți elimina. Cât de grav este
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Superalimente pentru detoxifierea ficatului. Cum previi boala ficatului gras non-alcoolic
Acestea sunt cele mai bune alimente care îți curăță ficatul. Previn și boala ficatului gras non-alcoolic.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Diabetul, hipertensiunea și obezitatea, impact asupra riscului de boli hepatice cauzate de alcool
De ce unii consumatori de alcool suferă leziuni hepatice grave, iar alții nu? Ce se petrece, de fapt în ficat.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
Ai dureri de burtă? Poate ai pungi în colon sau diverticuloza. Află dacă suferi de boala asta
Alimentele care ar putea preveni cancerul. Carnea, în prim-plan
Dieta și mișcarea pot vindeca ficatul după consumul de alcool
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Glutenul: prieten sau dușman? Ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten și boala celiacă înainte să renunți la pâine sau paste.