Diabet de tip 2: puternic predictor de ciroză și cancer la ficat?

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Diabet
Diabet

Diabet de tip 2, ciroza. Diabetul de tip 2 poate fi un factor de risc pentru unele afecțiuni hepatice grave, susține un studiu pe circa 82 milioane pe oameni.

Diabet de tip 2, ciroza. O cercetare avertizează că oamenilor cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să le fie monitorizată regulat ficatul deoarece prezintă un risc major de a dezvolta ciroză hepatică și cancer hepatic. Studiul s-a făcut pe circa 82 de milioane de europeni și a mai arătat o realitate tristă: diagnosticarea se face prea târziu, se arată pe medicalnewstoday.com.

Diabet de tip 2, ciroza: prezent descurajant în procente

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra și Universitatea din Glasgow, Regatul Unit. Aceștia au vrut să vadă dacă pot estima riscul de ciroză și cancer de ficat la persoanele cu boală hepatică nealcoolică (NAFLD) sau steatohepatită (NASH). NAFLD este o cauză majoră a bolii hepatice la nivel mondial. Prevalența sa globală a crescut de la 15% la 25% până în 2010 și paralel cu creșterea fluxului de obezitate și de diabet zaharat de tip 2.

Unii oamenii cu NAFLD pot dezvolta o formă mult mai agresivă - NASH, care poate duce la cancer. Însă, se arată pe medicalnewstoday, pentru ca persoanelor cu cele două afecțiuni hepatice să nu li se pună în pericol viața, diagnosticul trebuie sa fie timpuriu ca și tratamentul să fie la fel. Însă, susțin cercetătorii, medicii nu ar depista destul de timpuriu NAFLD.

Statisticile Fundației Americane a Ficatului arată că NAFLD afectează aproximativ 100 de milioane de oameni din SUA.

Diabet de tip 2, ciroza: studiu pe 82 de milioane de oameni

Autorul senior al studiului, medicul William Alazawi, consultant în Hepatologie de la Universitatea Queen Mary din Londra, și echipa sa au fost uimiți să observe rate mult mai scăzute de NAFLD diagnosticat decât se așteptau în rândul celor 82 de milioane de dosare medicale electronice pe care le-au analizat.

NASH este o formă mai gravă de NAFLD care poate duce la ciroză, insuficiență hepatică și, în unele cazuri, cancer. Datele arată că aproximativ 1 din 6 dintre cei cu NAFLD va face NASH, care se dezvoltă cel mai adesea atunci când o persoană are vârsta de 40-60 de ani. Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) afectează femeile mai mult decât bărbații. Se întâmplă des ca oamenii cu NASH să trăiască cu condiția de ani de zile înainte de a descoperi că o au.

Diabet de tip 2, ciroza: studiul britanicilor

Cercetătorii au folosit înregistrările medicale electronice de la 18.782.281 de adulți din Italia, Olanda, Spania si Anglia. Dintre ei au identificat 136.703 de oameni diagnosticați cu NAFLD sau NASH.

Analizele lor au demonstrat că oamenii diagnosticați cu NAFLD sau NASH au fost mai susceptibili de a avea hipertensiune arterială, obezitate și diabet zaharat de tip 2. Pe o perioadă de urmărire de 3,3 ani, echipa de cercetare a sesizat care persoane au făcut ciroză hepatică și cancer la ficat. Analiza a arătat că în comparație cu controalele, riscul de a primi mai târziu un diagnostic de ciroză a fost de 4,73 ori mai mare la cei care au avut NAFLD sau NASH. Pentru diagnosticul de cancer la ficat, riscul a fost de 3,51 ori mai mare.

Diabet de tip 2, ciroza: predictorul

Potrivit sursei citate, se pare că "cel mai puternic predictor independent al unui diagnostic" de ciroză sau cancer de ficat avea un diagnostic al diabetului de tip 2 la momentul inițial. Studiul a mai demonstrat că, în Europa, până când unii oameni primesc un diagnostic de NAFLD sau NASH, ficatul lor ar putea fi într-un stadiu avansat al bolii. Iar cei cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta mai multe stadii de boală hepatică mai avansate. De aceea, subliniază autorul senior al cercetării, că e important ca specialiștii să își concentreze eforturile asupra educării și prevenirii bolilor ficatului la cei cu diabet.

Studiul a fost publicat în revista BMC Medicine. Îl găsiți AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel