Diabet, obezitate și legătura surprinzătoare cu abuzul de alimente ultraprocesate
Se ştie că abuzul de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc crescut de obezitate şi de boli cardiovasculare, însă un nou studiu arată că este cazul şi în ce priveşte...
Diabet, obezitate, alimente ultraprocesate. Însă, deşi a fost evidenţiată o asociere între alimentele ultraprocesate şi aceste boli cronice, în acest stadiu nu s-a demonstrat nicio legătură cauză-efect, au afirmat autorii acestui studiu francez publicat luni în revista americană JAMA Internal Medicine. Cu toate acestea, "colectarea acestor informaţii a determinat mai multe ţări, precum Franţa şi Brazilia, să recomande favorizarea alimentelor neprocesate, sau cât mai puţin procesate, şi limitarea consumului de alimente ultraprocesate, în numele principiului precauţiei", au mai spus ei.
Alimentele sunt considerate ultraprocesate atunci când au fost produse prin procese industriale multiple (ulei hidrogenat, amidon modificat etc) şi conţin numeroase ingrediente, în special aditivi. Cele mai multe semipreparate, sucurile cu zahăr sau îndulcitori, burgerii vegetali cu aditivi, cârnaţii, supele la plic şi snack-urile fac în general parte din categoria alimentelor ultraprocesate.
Acestea au în general o cantitate mai mare de sare, grăsimi saturate, zahăr şi sunt sărace în vitamine şi fibre, potrivit cercetătorilor. La acestea se adaugă particule contaminante din ambalaje şi din recipientele din plastic.
Lucrarea publicată luni se referă la diabetul de tip 2 (aproape 90% din cazuri), adesea asociat cu obezitatea şi cu stilul de viaţă, spre deosebire de diabetul de tip 1, care este o boală autoimună. Studiul francez NutriNet-Santé, la care au participat 104.000 de persoane, a început în 2009 şi a avut drept scop să analizeze legătura dintre nutriţie şi sănătate. Conform acestui studiu, "cu cât este mai mare proporţia de alimente ultraprocesate în dietă, cu atât este mai mare riscul de diabet de tip 2".
Autorii subliniază însă că, "aceste rezultate trebuie confirmate pe alte populaţii şi cu alte metode", având în vedere că nu se poate spune cu certitudine că riscul crescut de diabet provine doar de la alimentele ultraprocesate - acesta putând fi legat şi de alţi parametri, precum lipsa de activitatea fizică, deşi cercetătorii au făcut corecţii statistice pentru a limita acest tip de legătură.
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
-
-
Ce este uleiul esențial de geraniu: beneficii uimitoare pentru piele09.12.2025, 17:37
-
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Cancerul hepatic, mortalitate ridicată. Stilul de viață, factor decisiv
Acest tip de cancer, extrem de comun, ucide într-un ritm alert. Medicii avertizează că numărul deceselor s-a dublat în ultimii 20 de ani.
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Obiceiul sănătos care reduce riscul de constipație cu 40%
7 cauze care provoacă sânge în scaun. Cum arată sângele din scaun. Fii atent la acest semn
Cum arată sângele din scaun și ce poate cauza prezența sângelui în scaun? 7 cauze care provoacă sânge în scaun.
EXCLUSIV Colonoscopia, recomandată în funcție de istoricul familial. Dr. Carmen Gabriela Lamatic: Se consideră primele două generații
Acest tip de cancer se poate moșteni. Primele două generații sunt cele mai afectate.
E. coli, impact grav asupra intestinului. Bacteriile blochează apărarea naturală și se răspândesc rapid
Intoleranța la gluten și boala celiacă: semnul care face diferența. Nu-l mai ignora!
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
Alimentele care cresc riscul de polipi intestinali la femeile sub 50 de ani
Suplimentele alimentare, asociate cu riscuri hepatice. Pot duce la mari probleme de sănătate
Suplimentele alimentare sunt asociate cu riscuri hepatice.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Alimentul care poate cauza gaze. Compusul care afectează digestia
Acest aliment sănătos poate provoca gaze. Îți afectează digestia și balonează.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Trei semne de pe mână care îți arată că ai probleme cu ficatul. Indică o degradare severă
Aceste trei semne banale de pe mână îți arată că ai probleme grave cu ficatul. Indică o degradare severă a acestuia.
Boala silențioasă care crește riscul de deces prin boli de inimă și cancer cu 50%
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
