Secretul slăbirii fără efort. La ce oră trebuie să mănânci ca să îți reduci greutatea

Dacă vrei să slăbești trebuie să iei mesele mai repede decât obișnuiai până acum, să nu sari peste micul dejun, iar cina să nu fie la ora 18.00. E o formulă pe care cercetătorii au testat-o pe...
Slăbit, greutate. Noi cercetări susțin că schimbarea orelor de masă, mai devreme în timpul zilei, ar ajuta la slăbit. Autorii studiului, publicat în Obesity, cred că pierderea în greutate de la programul gândit de ei s-ar datora reducerii apetitului și hormonului responsabil cu senzația de foame decât arderii de calorii.
Cercetătorii scriu în studiu, primul de acest gen, că "mâncatul în sincronizare cu ritmurile circadiane prin luarea mesei devreme în timpul zilei pare să reducă greutatea corporală și să îmbunătățească sănătatea metabolică". Însă, ei nu știu clar care mecanisme ar produce slăbitul, arată medicalnewstoday.
Slăbit, greutate: testele pe oameni
Autorii cercetării au comparat și măsurat două grupuri de persoane care au mâncat aceleași trei mese pe zi timp de 4 zile, dar la ore diferite. Primul grup a inclus 6 persoane care au mâncat după o schemă de hrană timpurie limitată. Al doilea, grupul de control, 5 oameni. Toți 11 aveau kilograme în exces.
Primul grup a luat micul dejun la 8.00 dimineața și ultima masă la 14.00 după-amiaza. Iar apoi, 18 ore, nu au mâncat. Al doilea grup – mic dejun la 8.00 și cina la 20.00. Apoi 12 ore fără mâncare.
În a patra zi, la toți li s-au făcut teste într-o cameră respiratorie unde li s-au făcut măsurători legat de metabolism: calorii arse, cantitatea de grăsimi, carbohidrați, proteine arse. Participanții au evaluat diferite aspecte ale apetitului - cum ar fi foamea, dorința și capacitatea de a mânca. Nivelul hormonilor de foame a fost evaluat din probele de sânge și de urină pe care le-au oferit participanții dimineața și seara.
Slăbit, greutate: rezultate
Ce le-au sus rezultatele? În primul rând au arătat că arderea caloriilor nu diferă mult între grupuri. Cei din primul grup aveau niveluri mai mici ale hormonului de foame, au raportat ameliorări în unele aspecte legate de pofta de mâncare și pare să fii ars mai multe grăsimi.
Cercetătorii pun arderea grăsimilor din primul grup pe faptul că masa de la ora 14.00 ar ajuta organismul să treacă de la arderea carbohidraților la arderea grăsimilor pentru energie. Însă, continuă autorii studiului, concluziile lor sunt preliminare și cred că e nevoie de un studiu mai lung care să lămurească o serie de aspecte mai ales că rezultatele studiilor efectuate pe animale par să fie în conflict cu cele ale studiilor la om.
Studiul, AICI.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Cancerul pancreatic, greu de vindecat. ADN-ul extracromozomial face tratamentele ineficiente
Cel mai mortal tip de cancer este dificil de vindecat. Tratamentele nu sunt eficiente pentru a elimina tumorile.
Boala ascunsă în carnea de porc. Primul semn că ai trichineloză. INSP: Carnea conţine larve de viermi paraziţi
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Cancerul colorectal în rândul tinerilor, semnele care pot salva vieți. Detaliile care nu trebuie ignorate
Cancerul colorectal lovește tot mai mulți tineri sub 50 de ani, iar simptomele timpurii pot fi fatale dacă sunt ignorate.
Grăsimile saturate atacă intestinul în doar două zile
Alimentele care îți atacă intestinul. În doar două zile îl afectează complet.
Trei semne care pot indica boala ficatului gras. Fii atent la piele
Aceste trei semen care apar pe piele pot indica boala ficatului gras.
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
Un simptom frecvent după masă poate semnala risc crescut de cancer mortal
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul pancreatic, semnele de avertizare care apar în ochi
Acesta este semnul banal al unui cancer devastator care apare în ochi.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Ce faci dacă te doare stomacul din senin. 4 cauze pe care să nu le ignori niciodată
Pilula contraceptivă nu crește riscul de cancer hepatic, arată un studiu amplu
Cancerul care se răspândește alarmant. Nu există niciun avertisment.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.
5 alimente care îți distrug flora intestinală. Le mănânci zilnic! Iată cu ce le poți înlocui
Alimente și băuturi care pot crește riscul de cancer pancreatic și colorectal. Specialiștii, avertisment
Alimentele care cresc riscul de a face cel mai mortal tip de cancer. Le consumi aproape zilnic.
Reținerea flatulenței, efecte negative. Ce este reabsorbția pulmonară
Reținerea gazelor poate părea inofensivă, însă experții medicali avertizează asupra unor consecințe neașteptate și neplăcute.