Alimente procesate și cancer. Este o legătură reală?

Alimentele procesate, care conțin o mulțime de aditivi ar putea fi asociate cu o creștere a riscului de cancer. Studiile sunt doar observaționale.
Alimentele procesate, preambalate, sunt de obicei bogate în grăsimi, sare și zahăr. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a vă face să renunțați la o prăjitură sau să rezistați unei cine congelate, luați în considerare un studiu observațional publicat de către The BMJ, scrie Harvard Medical School.
Acesta a analizat răspunsurile la chestionarele dietetice de 105.000 de bărbați și femei de vârstă medie în Franța timp de cinci ani.
Alimentele au fost grupate în funcție de gradul de prelucrare - adică, nivelul de schimbare a ingredientelor, luând în considerare faptul că producătorii de alimente îmbunătățesc aroma, colorarea și termenul de valabilitate.
Risc crescut de cancer
De exemplu, supele deshidratate, produsele de panificație, cerealele zaharoase, carnea prelucrată, biscuiții și sosurile au fost considerate alimente ultra-procesate.
Alimentele procesate mai puțin au inclus legume conservate, brânzeturi și pâine neambalată, proaspăt făcută. O creștere de 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu un risc de cancer mai mare cu 12%, în general, și cu un risc de cancer mamar cu 11% mai mare.
Nu s-a constatat o legătură semnificativă cu cancerul de prostată sau colorectal. Studiul nu demonstrează că alimentele ultra-procesate cauzează cancer, dar cercetătorii spun că efectele cumulative ale aditivilor alimentari rămân în mare parte necunoscute.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-