Cancer. Teste. Care sunt recomandate și care sunt inutile

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Analize  FOTO: pexels.com
Analize FOTO: pexels.com

Canceru este o boală care a ajuns să sperie umanitatea în ultimii ani. O serie de teste de rutină sunt recomandate frecvent, însă unele dintre ele, spun specialiști, sunt chiar inutile.

Recomandările pentru testările de cancer se schimbă uneori și pot crea confuzie. Este, totuși, cunoscut că există unele recomandări care rămând standard, privind testele de cancer pe care ar trebui să le facă oricine, preventiv.

"Cel mai bine este să discutați cu medicul dumneavoastră despre factorii de risc pentru cancer și despre istoricul familiei, să aflați care teste sunt potrivite pentru dvs. și apoi să vă dezvoltați și să vă mențineți la un program de screening", spune dr. JoAnn Manson, șef medicină preventivă la Harvard-affiliated Brigham and Women's Hospital.

Teste de rutină

Sunt recomandate mai multe teste pentru persoanele cu risc mediu de cancer. 

Cancer colorectal. U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă screeningul pentru cancerul colorectal la adulți începând cu vârsta de 50 de ani și continuând până la vârsta de 75 de ani. Standardul recomandat este o colonoscopie (o examinare a colonului complet, de obicei necesitând sedare și efectuată într-un spital sau centru chirurgical) la fiecare 10 ani pentru persoanele cu risc mediu de cancer colorectal sau, mai frecvent, dacă riscul pentru cancer este mai mare.

Alte teste recomandabile includ o sigmoidoscopie (un examen al părții infeioare din intestinul gros, efectuat de obicei într-un cabinet de medic) la fiecare trei până la cinci ani; un test de sânge ocult (sânge în materiile fecale), pentru detectarea sângelui în scaun; un test imunochemical fecal anual (FIT), care utilizează anticorpi pentru detectarea sângelui în scaun; și un test ADN de scaun (FIT-ADN), efectuat la fiecare trei ani, pentru a detecta biomarkeri sanguine și ADN în scaun. 

Cancer mamar. Recomandările diferă cu privire la frecvența care femeile ar trebui să facă mamografii (raze X ale sânului care pot dezvălui cancerul de sân). Societatea Americana pentru Cancer sugerează că femeile cu un risc mediu de cancer de sân să facă mamografii anuale de la vârsta de 45 de ani.

USPSTF nu recomandă screening-ului de rutină înainte de vârsta de 50 de ani pentru femeile cu risc mediu, dar recomandă ca aceste femei să fie examinate la fiecare doi ani, de la vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani. 

Cancer cervical. USPSTF recomandă ca, până la vârsta de 65 de ani, femeile cu risc mediu să facă un test la fiecare trei ani pentru verificarea cancerului de col uterin. Nu este necesar după vârsta de 65 de ani, dacă testele recente au fost normale. Pentru a face testul, un medic colectează celule din cervix. Celulele sunt trimise la un laborator pentru a fi verificate pentru anomalii. 

Alte teste de screening 

Unele examinări nu sunt recomandate în mod obișnuit, dar pot fi importante pe baza riscului de cancer. 

Cancer de plamani. American Lung Association recomandă tomografia computerizată cu doze mici pentru a detecta semnele precoce ale cancerului pulmonar pentru fumători cu vârsta cuprinsă între 55 și 74 ani care au un istoric de fumători de 30 de ani (echivalentul unui pachet pe zi timp de 30 de ani) și care au fumat în ultimii 15 ani.

USPSTF extinde vârsta de screening la 80 de ani. Dacă nu sunteți în acest grup, nu ar trebui să faceți un screening de turită; riscul expunerii la radiații și potențialele teste sunt inutile. 

Cancer de piele. USPSTF declară că nu există dovezi suficiente pentru a recomanda examinări de piele regulate de către un medic pentru a examina cancerul de piele și că screeningul crește riscul de a face biopsii inutile.

Academia Americană de Dermatologie sugerează că toți oamenii efectuează auto-examene ale pielii și raportează orice pete neobișnuite pe pielea lor unui dermatolog.

Persoanele cu risc crescut de melanom, cea mai mortală formă de cancer de piele, ar trebui să discute cu un dermatolog despre cât de des ar trebui să facă un examen de piele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel