Bolile cardiovasculare, complicație pentru COVID-19 și risc major de infectare. Prof dr Vinereanu

Dana Lascu |
Data publicării:
Prof.dr. Dragoș Vinereanu. Foto: Arhiva DC Medical
Prof.dr. Dragoș Vinereanu. Foto: Arhiva DC Medical

Prof dr Dragoș Vinereanu a arătat că bolile cardiovasculare pot fi o complicație dar și un factor de risc, în ambele cazuri cu consecințe posibil fatale, pentru COVID-19. Ce se întâmplă cu pacienții cronici care trebuie să meargă la spital

„Bolile cardiovasculare reprezintă principala complicație a infecțiilor Covid-19, răspunzând de 70% dintre comorbiditățile prin care pacienții COVID-19 decedează. Pe de altă parte bolile cardiovasculare reprezintă un risc major pentru infecția cu SARS-CoV-2. În prezent, între 10 și 12% dintre infecțiile cu SARS-CoV-2 se datorează bolilor cardiovasculare, în timp ce cancerul, spre exeplu, este implicat în doar 6% dintre aceste cazuri. Dintre factorii de risc cardiovasculari, hipertensiunea arterială (HTA) reprezintă unul dintre cei mai importanți factori de risc", a explicat prof dr Dragoș Vinereanu, la o conferință a Societății Române de Cardiologie, al cărei președinte este.

El a arătat și ce recomandări are Societatea Română de Cardiologie pentru românii cu hipertensiune arterială în perioada următoare, vizavi de pandemia de COVID-19 și prevenția efectelor severe datorate HTA:

„Orice patologie cardiovasculară se poate decompensa în urma infecției cu SARS-CoV-2. De aici obligativitatea testării la internarea în spital a oricărui pacient cardiovascular. Noi am făcut un demers către Direcția de Sănătate Publică și către Ministerul Sănătății în așa fel încât să fim incluși pe lista patologiilor care trebuie obligatoriu testate la internarea în spital și să avem finanțare corespunzătoare în acest sens. Deocamdată nu suntem pe această listă", a arătat prof dr Vinereanu.

El spune că în perioada stării de urgență lucrurile s-au complicat pentru bolnavii cronici, noile reguli și teama de a nu fi infectați făcându-i pe mulți să nu se prezinte la spital când ar fi trebuit.

„În ultima vreme, datorită temerii populației de a fi infectată în spital, datorită faptului că s-au redus foarte mult așa-zisele internări elective (s-au internat în special urgențele), a existat o reducere a numărului de pacienți cu patologie cardiovasculară care s-a adresat spitalelor din România. A fost o cerință obligatorie și o recomandare imperioasă a Societății Române de Cardiologie către medici, către pacienți, ca să nu întârzie prezentarea la medic fiindcă orice întârziere poate determina consecințe extrem de grave din punct de vedere al patologiei pacienților și a vieții pacienților. Lucrurile s-au remediat în ultimele zile. Odată ce s-a terminat starea de urgență și s-a trecut la starea de alertă, dintr-o dată tot sistemul medical se redirecționează de la pacienții care reprezentau urgențe spre pacienții care reprezintă urgențe amânate sau pacienți cronici", arătat președintele SRC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel