Căderea părului, ce probleme de sănătate poate ascunde

Steluța Indrei |
Data publicării:
Vârsta are un rol important când vine vorba de prescrierea de medicamente
Vârsta are un rol important când vine vorba de prescrierea de medicamente

Căderea părului poate indica diverse disfuncții ale organismului. Iată cum îți dai seama dacă ai o problemă.

Este normal să pierdem, în medie, 50 de fire de păr zilnic, acestea fiind înlocuite cu unele noi. Dacă însă pe perie rămân peste 100 de fire în fiecare zi, atunci podoaba capilară este amenințată de o rărire vizibilă, pentru că ritmul de regenerare nu poate ține pasul cu pierderea.

Căderea părului, cauze frecvente

Dincolo de aspectul estetic, părul este un barometru foarte sensibil al stării de sănătate. Astfel, căderea masivă a părului, firele de păr subțiri și casante, schimbarea bruscă a aspectului părului pot fi semne ale unui dezechilibru hormonal, ale unor carențe alimentare sau ale unei traume fizice ori emoționale.

Stresul, o cură de slăbire drastică, un eveniment nefericit de viață, o infecție însoțită de febră puternică pot duce la deteriorarea părului. Și asta nu e tot: boli metabolice sau hormonale (diabet, hipotiroidism, hipertiroidism), boli autoimune (lupus, tiroidita Hashimoto, sclerodermie, psoriazis) accelerează pierderea părului.

De asemenea, administrarea unor medicamente (cortizon, interferon, chimioterapice) sau expunerea la substanțe toxice determină căderea părului. Nu întâmplător în cursul unor anchete se efectuează analize capilare pentru a depista consumul de droguri sau de alte subtanțe toxice. Scalpul atrage toxinele ca un magnet, iar urmele de medicamente, droguri, poluanți, metale grele, pesticide pot fi detectate prin analiză tisulară chiar și la 90 de zile după expunere.

Unele obiceiuri ce țin coafură: prinderea părului în coadă strânsă, pieptănarea părului în mod exagerat, utilizarea plăcii de întins părul, decolorarea și vopsirea frecventă nu sunt prietenoase cu părul fragil. Firele de păr se subțiază și mai mult, rădăcinile se slăbesc, iar căderea părului ia proporții îngrijorătoare.

Rezolvarea cauzei, grija pentru o alimentație echilibrată, îngrijirea corespunzătoare și nu în utimul rând recomandările unui medic dermatolog te pot ajuta să stopezi căderea părului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel