Cafeaua, beneficii pentru sănătate. De care boli te pazește

Adisa Codruț |
Data publicării:

Consumată cu moderație, cafeaua ar putea aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. 

Antioxidanti si nutrienti

Experții  de la Harvard susțin că, pe baza cantității de cafea consumată de americani, este una dintre cele mai mari surse de antioxidanți din dieta lor. Pe lângă antioxidanți, cafeaua conține nutrienți esențiali crom, potasiu, niacină, vitamina E și magneziu. Consumul de cafea singur poate furniza până la 8 la sută din necesarul de crom. Cromul joacă un rol în controlul glicemiei și, eventual, în reducerea LDL-ului sau a colesterolului rău. La fel ca ceaiul, cafeaua conține compuși chimici ai plantelor, în special flavonoide, care au fost legate de un risc redus de boală cronică

Funcție cognitivă îmbunătățită

Experții consideră că funcția cognitivă crescută este una dintre cele mai sănătoase avantaje ale cafelei. Un studiu publicat în "American Journal of Epidemiology", în 2002, a constatat că băutul cafelei, precum și utilizarea de cofeină, pot fi corelate cu performanțe mai bune la testele cognitive la femei. Pentru bărbați, consumul de cafea este legat de declinul cognitiv mai lent. În general, cafeaua poate reduce atât deficiența cognitivă cât și cea motorie asociată cu îmbătrânirea.

Risc redus de diabet

Cafeaua conține ingrediente care scad glicemia și cresc ritmul metabolic în repaus, reducând riscul de diabet. În plus, nutrienții din cafea ajută corpul tău să folosească insulină, un hormon necesar pentru a utiliza și depozita zahărul pe care îl obțineți din alimente. Băutorii de cafea, fie din cafea obișnuită, fie decaffeinată, ar putea fi la jumătate din probabilitatea de a dezvolta diabet decât cei care beau puțin sau fără cafea. Asocierea dintre aportul de cafea și diabetul sugerează că fiecare cană de cafea pe care o bei pe zi ar putea duce la o reducere cu 7% a riscului de a dezvolta diabet, arată Asociația americană a diabetului. 

Proprietăți anti-cancer

Institutul Național al Cancerului a raportat că bărbații care beau cafea în mod regulat au mai puține șanse să dezvolte cancer de prostată. O reducere de 60 la sută a riscului de a dezvolta cancer letal de prostată a fost găsită la bărbații care beau 6 sau mai multe căni de cafea pe zi. Chiar și 1 - 3 căni de cafea au redus riscul. Patru sau mai multe căni de cafea pe zi s-au dovedit, de asemenea, utile pentru a reduce incidența cancerului de colon. Mai mult, cercetătorii au descoperit că persoanele care beau cafea sunt cu 50% mai puțin susceptibile să dezvolte cancer la ficat decât cei care nu beau. Studii suplimentare au legat consumul de cafea cu rate mai mici de cancer mamar și rectal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel