Cafeaua și durerile articulare. Vești bune și vești proaste

Cafeaua       FOTO Nathan Dumlao Unsplash
Cafeaua FOTO Nathan Dumlao Unsplash


Dacă ești un iubitor de cafea, iată încă una dintre acele situații „vești bune / vești rele” care te pun în dificultate și te determină să te îndrepți direct la ibricul de cafea pentru încă o ceașcă.

 

Un articol din 2000, publicat în Analele bolilor reumatice, a legat consumul de cafea cu un risc crescut de artrită reumatoidă. Însă, din această publicație, cercetările au obținut rezultate mixte, unii sugerează chiar efecte pozitive ale cafelei pentru sănătate și în special pentru durerile articulare, notează Livestrong.

Vesti proaste

Studiul epidemiologic, realizat de Dr. Markku Heliovaara, de la Institutul Național de Sănătate Publică din Helsinki, Finlanda, a băgat frica în iubitorii de cafea din întreaga lume. Heliovaara a descoperit că numărul de căni de cafea băute în fiecare zi a fost direct proporțional cu riscul lor de a dezvolta artrita reumatoidă „factor reumatoid", o măsură serică a unui tip de proteine care joacă un rol în dezvoltarea artritei reumatoide. Persoanele care beau patru sau mai multe căni de cafea pe zi aveau de două ori riscul celor care nu beau nici o cafea, iar cei care beau mai mult de 10 căni pe zi aveau aproximativ 15 ori mai multe șanse să dezvolte factorul reumatoid.

Mai multe vești proaste

Studiul lui Heliovaara nu a putut identifica care ar putea cauza creșterea factorului reumatoid. Un studiu de 11 ani realizat de reumatologul Ted R. Mikuls de la Universitatea Alabama-Birmingham a descoperit că femeile care beau patru sau mai multe căni de cafea decafeinizată aveau un risc crescut de artrită reumatoidă. Cafeaua fără cofeină a mărit factorul reumatoid, deci nu doar cafeina poate crește riscul. Atât cafeaua, cât și cofeina sunt considerate pe scară largă ca agenți proinflamatori, ceea ce înseamnă că se crede că intensifică inflamația, în special atunci când este consumată în exces. Se recomandă adesea să evitați cafeaua și cofeina dacă aveți artrită sau durere articulară.

Vești bune

Un studiu prospectiv amplu raportat în artrită și reumatism a găsit dovezi slabe ale unei legături între consumul de cafea sau cafeaua decofeinizată și riscul de artrită reumatoidă.

Vești și mai bune

Multe studii noi controlează mai atent alți factori de risc care contribuie, cum ar fi fumatul, alimentația precară și consumul de alcool; băutorii de cafea au aparent vicii multiple. Aceste studii nu numai că nu reproduc descoperirile anterioare, dar, de asemenea, descoperă că utilizarea moderată a cafelei este legată de beneficii pentru sănătate, potrivit Arthritis.org. De exemplu, consumul moderat până la scăzut de cafea poate scădea riscul diferitelor boli, inclusiv Parkinson, Alzheimer, boli cardiovasculare, mai multe tipuri de cancer, diabet de tip 2 și gută, o boală autoimună inflamatorie care provoacă dureri la nivelul articulațiilor periferice și mai ales la degetul mare.

Vești confuze

Studiul inițial finlandez care a pornit controversa a investigat consumul de cafea în rândul persoanelor care beau cafea fiartă nefiltrată, care a fost fabricată cu o presă franceză, așa cum este obișnuit în Finlanda. Utilizarea populară a cafelei filtrate, a cafelei instant sau a cafelei fierte ar putea contribui foarte bine la diferențele dintre studii. Există, de asemenea, descoperiri contradictorii care nu pot fi explicate cu ușurință, iar mecanismele de bază și factorii cauzali specifici care leagă cafeaua cu artrita nu au fost încă identificați.

Concluzie

Există câteva recomandări pe care le puteți urma în acest sens. Nu bea cafea nefiltrată, fiartă. Dacă aveți dureri la nivelul articulațiilor, puteți încerca să eliminați cafeaua și cofeina timp de o săptămână și să vedeți dacă durerea se ameliorează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel