Cafeaua, riscuri pentru stomacul sensibil. Ce să pui în băutură pentru a te bucura de ea

Cafeaua nu este agreată prea bine de persoanele care suferă de anumite afecțiuni ale stomacului. Un truc simplu vă poate face să vă bucurați de această băutură energizantă a...
Cafeaua este băutura savurată de cei mai mulți dintre noi în fiecare dimineață. Dar, sunt persoane care au probleme cu stomacul, iar cafeaua le-ar putea accentua simptomele. În timp ce există oameni care pot bea o cană de cafea fără griji, aceasta poate provoca probleme pentru alții, mai ales atunci când vine vorba de digestie.
Trucul simplu pentru a tolera cafeaua
Dacă iubești cafeaua, dar stomacul tău sensibil are alte gânduri, iată câteva vești bune pentru tine. Nu trebuie să sari peste cafeaua de dimineață de dragul ușurinței digestive.
În schimb, adăugarea unui vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu la cafe aţe poate face să te bucuri de această băutură, notează Well and Good.
Vezi și: Alergia ciudată pe care o poți dezvolta din cauza bijuteriilor. Cum recunoști simptomele
Cafeaua și legătura cu stomacul
Maddie Pasquariello, MS, RDN, fondator al East Coast Sănătate și Nutriție cu Maddie, arată care sunt câteva din lucrurile se pot întâmpla atunci când cafeaua intră în sistemul dumneavoastră digestiv.
"Poate accelera digestia prin stimularea producției de acid gastric, exercitând un efect asemănător unui laxativ care poate duce la un stomac deranjat sau diaree dacă aveți un stomac sensibil", spune Pasquariello.
Consumul de cafea în exces poate afecta mucoasa colonului, ceea ce poate duce la inflamații și, în cazuri severe, chiar la ulcere gastrice.
"Dacă aveți boala Crohn, IBS, sau colită ulcerativă, trebuie să vorbiți cu medicul dumneavoastră sau dietetician despre ce tip de cafea și cantitatea ideală pe care ar trebui să o consumați", mai spune Pasquariello.
În plus, Pasquariello observă că sensibilitatea la cafea poate depinde de o serie de factori dincolo de starea generală de sănătate gastrointestinală și toleranța la cofeină, inclusiv dieta, timpul de admisie și genetică, dar și cât de acidă este cafeaua ta în sine.
"Cafeaua conține acid malic, acid citric și acid acetic (printre altele), iar acești compuși sunt eliberați din fasole atunci când le prepare. La rândul său, acest lucru duce la niveluri ridicate de acid gastric și poate duce, de asemenea, la un stomac deranjat și simptome de reflux acid, cum ar fi dureri în piept și greață", continuă ea.
În schimb, cafeaua poate fi un laxativ la îndemână în cazul persoanelor care suferă de constipație.
"Cafeaua poate ajuta, de asemenea, dacă suferiți de constipație", adaugă Pasquariello.
Cafeaua cu bicarbonat, aliatul stomacului
Bicarbonatul de sodiu din cafea vă poate ajuta să evitați disconfortul digestiv. În esență, totul se rezumă la chimia de bază.
"Cafeaua este ușor acidă, cu un pH de aproximativ cinci, ceea ce poate contribui la senzații de greață și disconfort abdominal pentru cei care sunt sensibili la aceasta. Deoarece bicarbonatul de sodiu este alcalin cu un pH de opt, poate ajuta la aducerea pH-ului general al cafelei la un nivel mai neutru, precum și la neutralizarea acidului gastric în general", spune Pasquariello.
După cum observă Pasquariello, un vârf mic de bicarbonat adăugat în cafea va avea efecte positive asupra sistemului digestiv, fără a compromite gustul cafelei.
Bicarbonatul, beneficii pentru organism
Bicarbonatul de sodiu e bun și în dulapul cu medicamente, nu doar la bucătărie. Iată câteva lucruri pe care le poate face pentru sănătate:
Curăță dinții și dezinfectează gura
Presărat pe periuța de dinți, bicarbonatul de sodiu elimină placa dentară, acea peliculă lipicioasă de bacterii care ni se formează pe dinți. În timp, placa se depune în strat gros, se întărește și formează tartrul dentar, care poate duce la afecțiuni ale gingiilor (gingivită). Totuși, nu renunțați la pasta de dinți, pentru că bicarbonatul de sodiu nu conține fluorura necesară dinților pentru a împiedica apariția cariilor dentare.
Bicarbonatul poate funcționa și ca apă de gură, dacă diluați o linguriță de praf într-o jumătate de pahar de apă și vă clătiți cu ea. Îndepărtează bacteriile dăunătoare și elimină cu adevărat mirosul neplăcut, arată o analiză a utilizării bicarbonatului în stomatologie.
Vezi și: Gustările hipocalorice, plusul de energie și sănătate. Care este limita de calorii recomandată
Adjuvant pentru rinichi
Aceste organe elimină deșeurile, toxinele și apa în exces din organismul uman. Dacă aveți afecțiuni renale cronice, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau alte afecțiuni asemenea, acizii se pot acumula în organism. Bicarbonatul de sodiu, care este o bază, reduce nivelurile de acid, poate ajuta la încetinirea pierderii osoase și la formarea mușchilor.
Un studiu, publicat în Journal of the American Society of Nephrology, a arătat că o doză zilnică de bicarbonat de sodiu - folosit tradițional la coacere, curățare, reflux acid, arsuri solare și multe altele - încetinește declinul funcției renale la unii pacienți cu boală renală cronică avansată.
”Această strategie ieftină și simplă îmbunătățește, de asemenea, starea nutrițională a pacienților și are potențialul de a se traduce în beneficii semnificative economice, de calitate a vieții și de rezultat clinic”, comentează dr Magdi Yaqoob, de la Royal London Hospital, unul dintre realizatorii studiului.
Vezi și: Ciclul menstrual și schimbarea la față. Dermatolog: Mici trucuri pentru a ne adapta rutina
Poate crește performanța la exerciții
Mai multe studii au observat efectele bicarbonatului de sodiu asupra performanței la efort, cu rezultate mixte. O revizuire a treisprezece studii, care a analizat efectele bicarbonatului de sodiu asupra rezistenței musculare și forței musculare, a arătat că acesta îmbunătățește rezistența musculară atât în grupurile de mușchi mici, cât și în cele mari.
Dar, cu toate acestea, suplimentele cu bicarbonat de sodiu nu pare să crească și forța musculară.
Efecte antiinflamatorii
Un studiu pe cobai a investigat rolul unei băuturi cu bicarbonat de sodiu asupra promovării celulelor antiinflamatorii din organism, arată că acesta face splina, o parte a sistemului imunitar, să treacă de la producerea de celule inflamatorii la celule antiinflamatorii. Autorii studiului cred că acest lucru poate juca un rol în controlul bolilor autoimune.
Vezi și: Îngrijirea tenului în sezonul rece. Trucurile pe care trebuie să le știi
Adjuvant în lupta cu cancerul
Într-un studiu publicat în revista Cell, oamenii de știință de la Institutul Ludwig pentru Cercetarea Cancerului și Centrul de Cancer Moffitt spun că deoarece bicarbonatul de sodiu poate neutraliza acidul, atunci când este băut, ar putea reduce aciditatea unei tumori și readuce la viață celulele canceroase latente, făcându-le ținte mai ușoare pentru chimioterapie.
Consumul de bicarbonat de sodiu, notează cercetătorii, reduce aciditatea celulelor canceroase, forțându-le să intre în acțiune. Aceasta înseamnă că chimioterapia și imunoterapia pot viza o porțiune mai mare a tumorii, inclusiv celulele latente care provoacă recidiva cancerului.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Câte zile poți mânca din ouăle fierte de Paște. Medicul Doru Negru: Niciodată nu țin mai mult de atât. Ouăle fierte tari sunt indigeste
Medicul Doru Negru ne-a dezvăluit câte zile e recomandat să consumăm din ouăle fierte de Paște.
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.