Cancer: motivul pentru care trezitul dimineața e benefic pentru femei

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Femeie   FOTO: pexels.com
Femeie FOTO: pexels.com

Femeile matinale ar avea un risc mai scăzut să dezvolte cancer la sân față de cele cărora nu le place să se trezească cu noaptea-n cap, susține un studiu recent.

Cancer, trezit, dimineața. Un studiu publicat de BMJ susține că femeile matinale sunt mai puțin predispuse să dezvolte cancer la sân față de cele cărora le place să doarmă mai mult dimineața. Cercetătorii susțin că una din 7 femei va avea cancer de sân la un moment dat – în studiu s-au folosit baze de date britanice, informează medicalxpress.

Cancer, trezit, dimineața: ce zic studiile anterioare

Cercetările de până acum sugerează o legătură între munca în schimburi de noapte și riscul apariției cancerului de sân, considerată că ar fi cauzată de tulburări de somn, expunerea la lumină pe timp de noapte și alți factori de stil de viață.
Sunt puține investigații care să lege obiceiurile de somn ale femeilor de riscul de cancer mamar.

Cancer, trezit, dimineața: circa 400.000 de femei în studiu

O echipă internațională de cercetare a folosit o tehnică numită randomizare mendeliană ca să analizeze variante genetice asociate cu trei trăsături particulare de somn – femei matinale sau nu (cronotip), durata somnului și insomnia - pentru 180.216 femei în studiul Biobank din Marea Britanie și 228.951 femei în Consorțiul de asociere a cancerului de sân (BCAC).

Autorii studiului susțin că analiza informațiilor genetice evită astfel unele dintre problemele care afectează studiile observaționale tradiționale, ceea ce face ca rezultatele să fie mai de încredere. În analiza observativă a datelor din UK Biobank, femeile matinale au fost asociate cu un risc mai mic de cancer mamar (cu o femeie mai puțin la 100) și s-au descoperit puține dovezi pentru o asociere cu durata somnului și cu simptomele de insomnie.

Concluzii similare au ieșit și în urma analizării datelor din BCAC: un efect protector al preferințelor de dimineață și a arătat un potențial periculos (mai mult de 7-8 ore recomandate) asupra cancerului de sân, în timp ce dovezile pentru simptomele insomniei au fost inconsecvente.

Cancer, trezit, dimineața: obiceiuri de somn și cancer

Cercetătorii susțin că analiza lor are limitări întrucât s-a bazat parțial pe măsurile de somn auto-raportate și a fost limitat la femeile de origine europeană. Aceștia mai consideră că observațiile lor furnizează dovezi puternice pentru un efect cauzal de cronotip asupra riscului de cancer mamar.

Însă, "sunt necesare eforturi suplimentare pentru a descoperi posibilele motive pentru asociațiile dintre întreruperea somnului și cancerul de sân. Cu toate acestea, aceste descoperiri au implicații potențiale pentru influențarea obiceiurilor de somn ale populației generale pentru a îmbunătăți sănătatea", mai arată medicalxpress.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel