Cancer tiroidian, de câte tipuri este și cum se manifestă

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
Cancer
Cancer

Cancerul tiroidian este de mai multe tipuri, iar unele simptome nu aveți cum să le observați de unul singur.

Cancer tiroidian. Afecțiunea numită cancer tiroidian este explicată pe înțeles de către specialiștii de la webmd. În primul rând, este bine de știut că tiroida constituie o glandă în formă de fluture din gât, care face hormoni care intră în sânge și ajunge în fiecare celulă din corp. Iar hormonii tiroidieni joacă un rol important în a ajuta corpul să funcționeze corect. Acestea vă ajută să vă mențineți cald și vă oferă energie, vă sprijină mușchii, precum și inima, creierul și alte organe.

Ce este cancerul tiroidian? "Când aveți cancer, celulele defecte cresc fără vreun control și le aglomerează pe cele sănătoase. Există patru tipuri de cancer tiroidian: papilar, folicular, medular și anaplastic. Cât de gravă este boala - și tipul de tratament pe care îl primiți - depinde în parte de tipul pe care îl aveți", arată sursa citată.

Cancer tiroidian. Simptome

Cancerul tiroidian nu poate cauza simptome devreme. Primul semn este adesea o umflătură mică sau „nodul", pe glanda tiroidă. Nu este un lucru pe care probabil îl veți observa de unul singur. De obicei, medicul dumneavoastră îl simte la un examen fizic. S-ar putea să-l localizeze într-o scanare cu raze X sau CT, deseori după ce primiți o altă problemă. Aproximativ 90% din timp, acești noduli sunt benigne (necanceroase) și au nevoie de puțin tratament sau deloc.

Potrivit sursei citate, pe măsură ce cancerul tiroidian devine mai avansat, puteți observa simptome de genul: umflătură în gât, durere în partea din față a gâtului sau deplasarea până la urechi, tuse constantă sau răgușeală, fără o cauză evidentă, probleme cu respirația sau înghițirea.

Medicul vostru poate începe cu un examen fizic și vă poate întreba despre istoricul medical al familiei. Poate pune o cameră mică, subțire în gât, pentru a căuta probleme, o procedură numită laringoscopie. S-ar putea să-și ia imagini cu tiroida cu RMN, tomografie sau ecografie. Pentru a face un diagnostic de cancer tiroidian, medicul dumneavoastră va face o biopsie prin eliminarea unor țesut tiroidian și verificarea acestuia pentru celulele canceroase.

Cancer tiroidian. Cancerele tiroidiene diferențiate

Majoritatea cancerelor tiroidiene sunt numite „diferențiate", ceea ce înseamnă că celulele canceroase tind să semene mult cu celulele normale. Un tip diferențiat, papilar, crește de obicei într-unul dintre cei doi lobi ai tiroidei. Deși uneori se răspândește pe ganglionii limfatici, tratamentul pentru acest tip de cancer este destul de reușit. Lipsa de iod poate duce la un alt tip, folicular, care nu se răspândește de obicei la ganglioni.

Cancerul tiroidian medular (MTC) începe în celulele tiroidiene pe care medicii le numesc celule C. Celulele canceroase se pot răspândi în plămâni, ficat sau ganglioni înainte de a-l observa. Cel mai comun tip de MTC „sporadic", care nu funcționează în familii. MTC „Familial", pe care părinții tăi îți transmit prin genele lor, constituie aproximativ 20% din cazuri. Tipul familial apare de obicei în ambii lobi ai tiroidei când ești copil sau adult tânăr.

Cel anaplastic este destul de rar, reprezentând aproximativ 2% din toate cancerele tiroidiene și este cel mai frecvent la femeile în vârstă. Crește și se răspândește rapid la gât și în alte părți ale corpului. Se numește „nediferențiat", deoarece celulele nu arată ca celule tiroidiene normale. Este greu de tratat. În unele cazuri, pare să crească din cauza cancerului papilar sau folicular.

Cancer tiroidian. Tratament

Chirurgia este prima linie de apărare pentru cancerul tiroidian. Chirurgul poate elimina o parte sau toată glanda și ganglionii limfatici din jur, în funcție de întinderea și tipul de cancer. Adesea, chirurgia este suficientă, dar când tumorile sunt mai mari sau răspândite în altă parte a corpului, medicul dumneavoastră vă poate sugera chimioterapie, iod radioactiv sau terapie țintită, care urmează după anumite tipuri de celule canceroase.

Cancer tiroidian. Cauze

Încă, oamenii de știință nu știu exact care provoacă cancerul tiroidian, dar există anumite lucruri care par să facă oamenii mai susceptibili de a-l obține, cum ar fi: radioterapia în jurul capului sau gâtului, ca un copil; dieta cu conținut scăzut de iod (mai puțin frecventă în SUA); sexul feminin și personale între vârstele 25 și 65 de ani; etnia asiatică; existența anterioară a gușei; istoric familial sau personal de boală tiroidiană sau cancer tiroidian; condiții genetice precum FMTC, MEN2A sau MEN2B.

După tratament, chiar dacă chirurgia și alte tratamente scapă de celulele cancerului tiroidian, va trebui să vă întoarceți periodic la medic ca să verificați dacă cancerul a revenit. Acest lucru este important deoarece cancerul tiroidian poate crește încet, uneori la 10 sau 20 de ani de la primul tratament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel